E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αγωνία για 478 επιβάτες σε φλεγόμενο πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας #normanatlantic

Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης από ιταλικά ελικόπτερα

Αγωνία για 478 επιβάτες σε φλεγόμενο πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας #normanatlantic
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας, στο οποίο επέβαιναν 478 άτομα- επιβάτες και πλήρωμα- ανάμεσά τους βρίσκονται 268 Ελληνες και 34 άτομα πλήρωμα. Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση εκκένωσης, με πολύ κακές καιρικές συνθήκες και κάποιοι έχουν ήδη μεταφερθεί σε σωσίβιους λέμβους, ενώ 42 άτομα έχουν μετεπιβιβαστεί σε παραπλέον πλοίο, αλλά πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο το οποίο πλέει ακυβέρνητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στο γκαράζ του Norman Atlantic και γρήγορα εξαπλώθηκε, ενώ το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας, 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών και γίνεται επιχείρηση εκκένωσης, με την επιβίβαση σε σωσίβιες λέμβους, όμως επιβάτης κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει κακός συντονισμός της επιχείρησης εκκένωσης.

Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν, εντάσεως 7-8 μποφόρ ακόμη και 9 μποφόρ, η δυνατή βροχή και το χαλάζι δυσκολεύουν την επιχείρηση εκκένωσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ κάποιοι επιβάτες έπεσαν στη θάλασσα με τα σωσίβια και περισυνελέγησαν από ιταλικό καΐκι. Από τις 10 π.μ. το πλοίο έχει περάσει σε ιταλικά χωρικά ύδατα και έτσι την ευθύνη και το συντονισμό της επιχείρησης έχει η Ρώμη, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Norman Atlantic, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά στο πλοίο Norman Atlantic έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να φλέγεται μόνον η γέφυρα νούμερο πέντε.

Όλα τα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας (Μπάρι, Μπρίντιζι, Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα και Λέτσε) είναι σε ετοιμότητα, για να υποδεχθούν τους διασωθέντες.

Πριν λίγη ώρα, σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, ένας πενηνταοκτάχρονος Ιταλός επιβάτης μεταφέρθηκε στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Πρίντεζι. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Rai News, επίσης, μετέδωσε ότι το πλοίο, το οποίο είναι ακυβέρνητο, εισήλθε σε αλβανικά χωρικά ύδατα.

«Eίμαι στο πλευρό των συγγενών των επιβατών των πλοίων που βρίσκονται ακυβέρνητα και παρουσίασαν βλάβη στην Αδριατική. Θέλω να εκφράσω την συμπάθειά μου και προς τους διασώστες οι οποίοι καταβάλλουν αδιάκοπές προσπάθειες», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος προς τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Πλοία και ελικόπτερα στο σημείο

Στο σημείο έσπευσαν τα παραπλέοντα πλοία. Από τα πρώτα που βρέθηκαν δίπλα στο Norman Atlantic βρίσκεται το πλοίο «Spirit of Piraeus». Παράλληλα, δόθηκε εντολή να σπεύσουν πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος C-130 προκειμένου να δουν τι συμβαίνει και να συντονίσουν την επιχείρηση από αέρος και να παράσχουν βοήθεια. Η Ιταλία έχει στείλει δύο πλωτά μέσα και ένα αεροσκάφος ενώ η Αλβανία στέλνει ναυαγοσωστικά. Ομως, εξαιτίας των συνθηκών τα ελικόπτερα δεν μπορούν να συνδράμουν, αλλά κάνουν διαδοχικές προσπάθειες να προσεγγίσουν το σημείο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λιμενικού, 150 από τους επιβάτες έχουν μετεπιβιβαστεί σε σωσίβια λέμβο. Από αυτούς οι 42 μεταφέρθηκαν στο «Spirit of Piraeus» και είναι πλέον ασφαλείς, αλλά οι υπόλοιποι παραμένουν στη σωσίβια λέμβο, καθώς εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν μπορούν να μετεπιβιβαστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο σημείο έσπευσε και το Cruise Europa, το οποίο έστειλε σωσίβια λέμβο για 150 άτομα, προκειμένου να μετεπιβιβαστούν σε αυτό. Ομως παρά τις επίμονες προσπάθειες των ανθρώπων του πλοίου, ο ισχυρός άνεμος και η βροχόπτωση δεν επέτρεψαν να ανέβει η βάρκα στο Norman Atlantic και εγκαταλείφθηκε η επιχείρηση, ενώ οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο Cruise Europa συγκλονισμένοι από την κατάσταση που αντίκρισαν και σε κατάσταση σοκ γιατί δεν κατάφεραν να βοηθήσουν.

Το πλοίο των Μινωικών Γραμμών είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή αυτή τη στιγμή και ανέλαβε το συντονισμό της έρευνας και της διάσωσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ υπάρχει έχουν ετοιμαστεί καμπίνες για να φιλοξενήσουν τον κόσμο. Ακόμη, το πλοίο «Εύηνος» θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για τα ελικόπτερα, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει διάσωση από αέρος.

Πρόβλημα υπάρχει με τη δεύτερη μεγάλη σωσίβια λέμβο, καθώς βρίσκεται από την άλλη πλευρά του πλοίου, όπου οι καπνοί που βγαίνουν από το γκαράζ είναι πολύ πυκνοί και είναι αδύνατον να πέσει η λέμβος στο νερό. Στο πλοίο όμως παραμένουν εγκλωβισμένα πολλά άτομα ακόμη.

Οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα του πλοίου και προτεραιότητα στη διαδικασία εκκένωσης έχει δοθεί σε γυναίκες και παιδιά. Ομως, η χαμηλή θερμοκρασία, η βροχή αλλά και ο καπνός κάνουν ακόμη πιο δύσκολες τις δραματικές ώρες που ζουν.

Τα άλλα πλοία που έσπευσαν σε βοήθεια έχουν εντολή να σχηματίσουν κύκλο γύρω από το Norman Atlantic, προκειμένου να το προστατεύσουν από τις καιρικές συνθήκες και να γίνει πιο εύκολα η διαδικασία επιβίβασης των εγκλωβισμένων σε σωσίβιες λέμβους και η μετεπιβίβασή τους σε άλλο πλοίο.

Παράλληλα, σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής ερευνούν τα σωστικά βαρελάκια που ρίχτηκαν στη θάλασσα και παρασύρθηκαν από τον αέρα, για να διαπιστωθεί μήπως σε κάποια από αυτά βρίσκονται κάποιος επιβάτης.

«Προσευχηθείτε για εμάς»

Δραματικές είναι οι μαρτυρίες επιβατών. Ενας από αυτούς ανέφερε ότι ο κόσμος άνοιξε μόνος του κιβώτια και πήρε σωσίβια, ενώ το πλήρωμα δεν γνώριζε πώς να κατεβάσει τις σωσίβιες λέμβους. «Βλέπουμε παντού φωτιές. Οι φλόγες έρχονται από το γκαράζ, τις καμπίνες», είπε ο ίδιος. Εκκληση για βοήθεια έκανε άλλος επιβάτης, μιλώντας στο MEGA. «Θέλουμε επειγόντως βοήθεια. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το καράβι. Δεν υπάρχουν βάρκες. Έχουμε εγκλωβιστεί».

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία γυναίκας που μετέφερε τις δραματικές στιγμές που ζουν οι δικοί της άνθρωποι που βρίσκονται στο πλοίο. «Προσευχηθείτε για εμάς, καιγόμαστε», της είπαν όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ.

«Κοιμόμασταν και μας ξύπνησε ο συναγερμός», είπε άλλος επιβάτης, περιγράφοντας τον πανικό τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά. «Μύρισε καπνός στην καμπίνα. Φορέσαμε ζεστά ρούχα και βγήκαμε έξω», είπε η επιβάτης Ράνια Φυραίου μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, σημειώνοντας πως όταν άρχισε το πάτωμα στο κατάστρωμα όπου βρίσκονταν οι σωσίβιες λέμβοι να καίει, ο κόσμος πανικοβλήθηκε και ανέβηκε στο πιο πάνω κατάστρωμα, όπου βρίσκεται το ελικοδρόμιο αλλά δεν έχει σωσίβες λέμβους.

«Υπάρχουν πολλά παιδάκια και ηλικιωμένοι. Είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο και προσπαθούμε να ζεσταθούμε», τόνισε, ενώ κάποιος συνεπιβάτης της ακούγεται να λέει «αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο». «Καίγονται αυτοκίνητα. Τα βλέπουμε να καίγονται» τόνισε, σημειώνοντας πως το εσωτερικό του πλοίου έχει εκκενωθεί εντελώς.

«Είμαστε έξω στο κατάστρωμα, έχουμε ξεπαγιάσει, πνιγόμαστε από την κάπνα. Το καράβι ακόμη καίγεται, τα πατώματα βράζουν... ¶λλοι τρέμουν, άλλοι βήχουν από τον καπνό», είπε άλλος επιβάτης. Ο ίδιος τόνισε ότι η ενημέρωση που έχουν οι επιβάτες και προέρχεται από τον καπετάνιο είναι ότι θα έρθει ένα ρυμουλκό για να ρυμουλκήσει το πλοίο. «Το θέμα είναι μέχρι τότε δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε» είπε.

Στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου ανέφερε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.

Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ από ιταλικό όμιλο, είχε ξεκινήσει από την Πάτρα στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας μέσω Ηγουμενίτσας και επιβαίνουν 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.

Και πυροσβεστικό σκάφος

Το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης» απέπλευσε στις 9.15 ο πρωί από το λιμάνι της Πάτρας ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, στο επιβατικό πλοίο «Norman Atlantic». Στο πυροσβεστικό σκάφος επιβαίνουν 16 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, ενώ όσον αφορά το χρόνο που θα χρειαστεί για να φθάσει στο «Norman Atlantic», εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσει.

Σε ανοιχτή γραμμή ο πρωθυπουργός με τον Ρέντσι 
Από νωρίς το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο γραφείο του και ενημερώνεται για την κατάσταση από τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι για το συντονισμό της επιχείρησης. Στο υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων, ενώ ενημερώθηκαν και οι ξένες πρεσβείες στην Αθήνα, καθώς στο πλοίο επιβαίνουν πέρα από τους Ελληνες και τους Ιταλούς, πολίτες από την Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Τουρκία, Ρωσία, Γαλλία, Αλβανία, Βουλγαρία και Ολλανδία.

Βαρβιτσιώτης: Η πιο δύσκολη επιχείρηση

«Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων και βεβαίως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μα κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και για το οποίο χρειάζεται η συνδρομή πολλαπλών δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία γιατί τα παραπλέοντα πλοία είναι αρκετά προκειμένου να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές.

Διαβάστε ακόμη

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Χτες

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Χτες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Χτες

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Χτες

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Χτες

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Χτες

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Χτες

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Χτες

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Χτες

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 30
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.