Η πυρκαγιά στη Ζιρόντ απέχει 11 χλμ. από το Μπορντό – «Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο»
Οι πυροσβέστες στη Ζιρόντ έρχονται αντιμέτωποι με μια «πρωτοφανή» κατάσταση, μάχoμενοι μια φωτιά που «ζει τη δική της ζωή», σύμφωνα με προειδοποίηση του υπουργού Εσωτερικών

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 28/7/2026 | 08:22
Ο δήμαρχος του Μπορντό δήλωσε πως ετοιμάζεται για «κάθε ενδεχόμενο», καθώς μία από τις πολλαπλές πυρκαγιές που μαίνονται στη Γαλλία βρίσκεται πλέον μόλις 11 χιλιόμετρα μακριά από την ιστορική πόλη της νοτιοδυτικής χώρας. «Προετοιμαζόμαστε να φιλοξενήσουμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων αν διαταχθούν περαιτέρω εκκενώσεις», τόνισε ο Τόμας Καζενάβ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επισκεπτόμενος την πληγείσα περιοχή της Ζιρόντ, χαρακτήρισε την κατάσταση «εντελώς άνευ προηγουμένου» — τη «σοβαρότερη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Περίπου 220.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Γαλλία, ενώ πάνω από 100.000 στην Ισπανία, όπου οι πυρκαγιές καίνε «ανεξέλεγκτα» δυτικά της Μαδρίτης.
Ένα νέο κύμα καύσωνα από την Τρίτη 28 Ιουλίου ενδέχεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις. Ο Μακρόν ανέφερε πως μια μικρότερη εστία στην περιοχή Λαντ έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο η μάχη στη γειτονική Ζιρόντ συνεχίζεται.
https://x.com/francesafetytra/status/2081776717195317423
Η «πυρκαγιά του αιώνα»
Ενώ οι πυροσβέστες σημείωσαν πρόοδο τη Δευτέρα σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, ο πρόεδρος προειδοποίησε ότι «οι θερμοκρασίες αναμένεται να ανέβουν ξανά, ο άνεμος εξακολουθεί να πνέει και επομένως πρέπει να παραμείνουμε συγκρατημένοι».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νούνιες είχε δηλώσει ότι η πυρκαγιά «έχει τη δική της ζωή». Ο Ζερόμ Στεφ, δήμαρχος του Σεστάς, πόλης νότια του Μπορντό, δήλωσε στο BBC ότι αυτή «θα είναι η πυρκαγιά του αιώνα».
https://x.com/jfgino/status/2081716920701632580
Περιέγραψε πώς 17.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη του κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά πριν από δύο ημέρες. Μέχρι στιγμής, 103.000 στρέμματα γης έχουν καεί και 240 σπίτια καταστράφηκαν. «Στην πόλη μου η κατάσταση είναι πραγματικά καταστροφική», πρόσθεσε.
Αν και η φωτιά δεν εξαπλώνεται πλέον με την ίδια ταχύτητα, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι οι ομάδες του έχουν «κερδίσει μόνο μια μικρή μάχη», τονίζοντας ότι ο κίνδυνος παραμένει από αναπτυόμενα κάρβουνα ή ξαφνική αλλαγή στην κατεύθυνση του ανέμου. «Διοχετεύουμε όλη μας την ενέργεια στη δημιουργία προστατευτικών αντιπυρικών ζωνών», εξήγησε, παραδεχόμενος ότι «όλοι φοβόμαστε μπροστά σε αυτή την κατάσταση».
Εννέα στις δέκα πυρκαγιές οφείλονται στον άνθρωπο
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκόρνι προειδοποίησε ότι η χώρα «διανύει μια άνευ προηγουμένου περίοδο πυρκαγιών», με 286.852 στρέμματα να έχουν καεί και 13.566 πυρκαγιές να έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο.
Σε ανάρτησή του στο X αποκάλυψε ότι εννέα στις δέκα πυρκαγιές «οφείλονται στον άνθρωπο και οι περισσότερες προκύπτουν από αμέλεια: μία γόπα τσιγάρου, ένα μπάρμπεκιου, εργασίες που εκτελούνται χωρίς προφυλάξεις». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι όλες ατυχήματα — μερικές προκλήθηκαν σκόπιμα — και ότι από τις 6 Ιουλίου έχουν πραγματοποιηθεί 162 συλλήψεις.
https://x.com/rahmstorf/status/2081330588422676486
Πυρκαγιές μαίνονται επίσης σε αρκετές άλλες γαλλικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Βαρ και Λαντ, καθώς και στο νησί της Κορσικής.
Μάχη με τις φλόγες και στην Ισπανία
Η Ισπανία μπήκε τη Δευτέρα για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα σε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών που καίνε δυτικά της πρωτεύουσας. Κάτοικοι που εκκενώθηκαν από το Νάβας ντελ Ρέι μιλούν για καταστροφικές απώλειες στα σπίτια τους.
Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν στις 24 και 26 Ιουλίου αποτυπώνουν την εξάπλωση της φωτιάς σε διάστημα μόλις δύο ημερών, αφού αρκετές εστίες στις περιοχές Αλμορός, Βίλα ντελ Πράδο και Σαν Μαρτίν ντε Βαλντειγκλέσιας συγχωνεύθηκαν σε μία μεγάλη πυρκαγιά. Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η περιοχή αντιμετωπίζει τις «χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της».
Η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τις θερμοκρασίες παγκοσμίως, με την Ευρώπη να αποτελεί την ήπειρο που θερμαίνεται με τον ταχύτερο ρυθμό — διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εντονότερους θερινούς καύσωνες, μεγαλύτερη πίεση στα αποθέματα νερού και πιο καταστροφικές πυρκαγιές.












