E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σήμερα έμαθα: Από που προήλθε το χρυσάφι που βγάζουμε από τη Γη;

Δεν πάει το μυαλό σας

Σήμερα έμαθα: Από που προήλθε το χρυσάφι που βγάζουμε από τη Γη;
Clifflandis / Wikimedia Commons (CC0)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Ο χρυσός αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα και περιζήτητα μέταλλα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Από τους αρχαίους πολιτισμούς μέχρι τις σύγχρονες αγορές, η λάμψη και η σπανιότητά του έχουν πυροδοτήσει πολέμους, εξερευνήσεις και οικονομικές αυτοκρατορίες.

Ωστόσο, η πραγματική ιστορία της καταγωγής του κρύβει ένα μυστικό που ξεπερνά τα όρια του πλανήτη μας, καθώς το χρυσάφι που εξορύσσουμε καθημερινά δεν δημιουργήθηκε ποτέ στη Γη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πραγματικότητα, ο χρυσός είναι ένα αμιγώς «κοσμικό» στοιχείο. Για να δημιουργηθούν τα βαρέα άτομα χρυσού, απαιτούνται ακραίες θερμοκρασίες και πιέσεις που συναντώνται μόνο στο σύμπαν κατά τη διάρκεια βίαιων αστρονομικών γεγονότων, όπως οι εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων (supernova) ή οι συγκρούσεις αστέρων νετρονίων. Όταν σχηματίστηκε η Γη πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όλος ο χρυσός που υπήρχε στο αρχικό υλικό της βυθίστηκε σταδιακά προς το κέντρο του πλανήτη λόγω της βαρύτητας.

Η «βυθισμένη» περιουσία στον πυρήνα της Γης

Κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων δημιουργίας της Γης, ο πλανήτης βρισκόταν σε ρευστή, διάπυρη κατάσταση. Σε αυτό το περιβάλλον, τα βαρύτερα στοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χρυσός και η πλατίνα, υποχώρησαν στα έγκατα του πλανήτη, σχηματίζοντας τον συμπαγή μεταλλικό του πυρήνα.

Αυτό σημαίνει ότι αν η εξέλιξη του πλανήτη είχε σταματήσει εκεί, ο φλοιός της Γης θα είχε απομείνει εντελώς γυμνός από πολύτιμα μέταλλα. Η ποσότητα χρυσού που παραμένει εγκλωβισμένη στον πυρήνα είναι τόσο τεράστια που, αν μπορούσαμε να την ανασύρουμε, θα κάλυπτε ολόκληρη την επιφάνεια της Γης με ένα λαμπερό στρώμα πάχους σχεδόν μισού μέτρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ουράνια «βροχή» που άλλαξε τα δεδομένα

Πώς βρέθηκε λοιπόν το χρυσάφι στα ορυχεία και στα ποτάμια από τα οποία το συλλέγουμε σήμερα; Η απάντηση βρίσκεται σε ένα γεγονός που συνέβη περίπου 200 με 300 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του πλανήτη, γνωστό στους επιστήμονες ως ο «Ύστερος Βαρύς Βομβαρδισμός».

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Γη δέχθηκε μια σφοδρή και παρατεταμένη «βροχή» από μετεωρίτες και αστεροειδείς. Αυτά τα ουράνια σώματα, πλούσια σε πολύτιμα μέταλλα, προσέκρουσαν στον ήδη στερεοποιημένο φλοιό της Γης, εναποθέτοντας νέα αποθέματα χρυσού στα ανώτερα στρώματα, τα οποία δεν μπόρεσαν πλέον να βυθιστούν στον πυρήνα.

Από τα ουράνια σώματα στα χέρια του ανθρώπου

Με την πάροδο εκατομμυρίων ετών, οι τεκτονικές διεργασίες, η ηφαιστειακή δραστηριότητα και η διάβρωση από το νερό ανακύκλωσαν αυτά τα κοσμικά αποθέματα. Ο χρυσός συμπυκνώθηκε σε φλέβες πετρωμάτων και σε ιζήματα ποταμών, κάνοντάς τον τελικά προσβάσιμο στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα κρατήσετε ένα χρυσό κόσμημα ή ένα νόμισμα, θυμηθείτε ότι δεν κρατάτε απλώς ένα πολύτιμο μέταλλο. Κρατάτε τα απομεινάρια μιας αρχαίας διαστημικής σύγκρουσης και μιας μετεωρικής βροχής που ταξίδεψε από το σύμπαν για να προσγειωθεί στον πλανήτη μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ευρώπη εξερευνά το Διάστημα

Σήμερα έμαθα Πριν 232 εβδομάδες

ΝΟΗΣΙΣαπό 26/02 έως 27/02

1821‑2021 Διακόσια Χρόνια Δανεικά

Σήμερα έμαθα Πριν 234 εβδομάδες

LUNAR SPACE PATRA18/03

1821‑2021 Διακόσια Χρόνια Δανεικά ‑ Χριστόφορος Ζαραλίκος

Σήμερα έμαθα Πριν 235 εβδομάδες

ΤΡΙΚΑΛΑ25/02

Σπήλιος Φλώρος ‑ Ξέρει τις Κινήσεις

Σήμερα έμαθα Πριν 235 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ELIARTαπό 06/02 έως 24/02

Μελίνα Μερκούρη ‑ Να με θυμάσαι και να μαγαπάς

Σήμερα έμαθα Πριν 235 εβδομάδες

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 18/01 έως 11/03

Ειδύλλια οδός Eidylliaodos

Σήμερα έμαθα Πριν 235 εβδομάδες

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝαπό 18/01 έως 06/03

Ροκσταριλικια

Σήμερα έμαθα Πριν 244 εβδομάδες

SKYLAND LIVE MUSIC VENUE13/12

1821‑2021 Διακόσια Χρόνια Δανεικά

Σήμερα έμαθα Πριν 244 εβδομάδες

LUNAR SPACE PATRA17/12

Σπήλιος Φλώρος ‑ Ξέρω τις κινήσεις

Σήμερα έμαθα Πριν 244 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ELIARTαπό 02/12 έως 30/12

CANCELMIKEIUS STAND UP COMEDY

Σήμερα έμαθα Πριν 244 εβδομάδες

CINEMA ΒΑΚΟΥΡΑ18/12

Το Pink.gr συμμετείχε στο The Meet Market με ένα ηχηρό μήνυμα

Σήμερα έμαθα Πριν 250 εβδομάδες

Είσαι τέλεια όπως είσαι - σε κάθε size, ύψος, κιλά.

Αλέξανδρος Τσουβέλας ‑ Θεσσαλονίκη

Σήμερα έμαθα Πριν 267 εβδομάδες

ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ11/09

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.