Φωτιά στον Κουβαρά: Κολόνα ΔΕΔΔΗΕ με ελεύθερα καλώδια ο πιθανός «εμπρηστής»
Τρεις μάρτυρες είδαν σπινθήρες από καλώδια χαμηλής τάσης κοντά στο εγκαταλειμμένο πτηνοτροφείο - παράλληλα εξετάζονται αιολικά πάρκα σε όλη τη χώρα για τη φωτιά στη Βοιωτία.

Δημοσίευση 11/8/2026 | 09:36
Από κολόνα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ φέρεται να ξεκίνησε η πυρκαγιά στον Κουβαρά τη Δευτέρα 10 Αυγούστου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΔΑΕΕ.
Η φωτιά στον Κουβαρά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (10/8) φέρεται να ξεκίνησε από κολόνα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ). Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή προκάλεσαν μεγάλη ταλάντωση στους αγωγούς του δικτύου, οι οποίοι — καθώς δεν είναι συνεστραμμένοι αλλά ελεύθεροι — ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους και παρήγαγαν σπινθήρες που έπεσαν σε ξερά χόρτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ από αρμόδιες πηγές, τρεις κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν ότι είδαν σπινθήρες από καλώδια χαμηλής τάσης σε κολόνα κοντά στο εγκαταλειμμένο πτηνοτροφείο, που τελικά καταστράφηκε ολοσχερώς από τις φλόγες. Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ που μετέβη στο σημείο διαπίστωσε εμφανή στοιχεία στην κολόνα που αποδεικνύουν ότι υπήρξε πυρκαγιά, αποδίδοντάς την στην ταλάντωση των καλωδίων από τον δυνατό αέρα.
Τι έδειξε η αυτοψία της ΔΑΕΕ στον Κουβαρά
Μετά τις διαπιστώσεις αυτές, ο χώρος αποκλείστηκε και φυλάσσεται. Την επόμενη μέρα θα προχωρήσει η προβλεπόμενη διαδικασία: κατάσχεση της κολόνας και των σχετικών υλικών, καθώς και αυτοψία από πραγματογνώμονα για την επιστημονική τεκμηρίωση των στοιχείων. Η δικογραφία που θα συνταχθεί θα σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Από τις φλόγες καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις πτηνοτροφικής μονάδας κοντά στον οικισμό του Αγίου Στυλιανού. Από το πρωί εκδόθηκαν δύο μηνύματα μέσω του 112 για την απομάκρυνση κατοίκων της περιοχής, καθώς η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.
Γιατί ερευνώνται τα αιολικά πάρκα σε όλη την Ελλάδα
Παράλληλα, και με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βοιωτία, πραγματοποιείται εισαγγελική έρευνα σε αιολικά πάρκα σε ολόκληρη τη χώρα, κατόπιν παραγγελίας στη ΔΑΕΕ. Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις που συνδέονται με εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων, σε συνδυασμό με άλλα περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιών σε αντίστοιχες εγκαταστάσεις.
Η φωτιά στη Βοιωτία εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση και προκάλεσε σοβαρές συνέπειες, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να επεκταθεί η διερεύνηση πανελλαδικά. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε αιολικά πάρκα που έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αρχές εξαιτίας περιστατικών φωτιάς.
Τι θα ερευνηθεί στα αιολικά πάρκα — Αδειοδοτήσεις και τεχνικές προδιαγραφές
Στο πλαίσιο της έρευνας, η ΔΑΕΕ θα διερευνήσει εάν υπάρχουν αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες. Παράλληλα, θα εξεταστεί εάν τηρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν την εγκατάσταση, τη συντήρηση και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Για τη συγκέντρωση του απαραίτητου αποδεικτικού υλικού θα αναζητηθούν στοιχεία από τις συναρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, ενώ όπου κριθεί αναγκαίο θα πραγματοποιηθούν πραγματογνωμοσύνες και άλλες ανακριτικές πράξεις. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος υπευθύνων εγκαταστάσεων σε ολόκληρη τη χώρα.












