Σεισμός‑«τέρας» στην Ινδονησία: Δείτε τι κατέγραψαν βίντεο από τη στιγμή που κατέρρεαν κτήρια
Ισχυρή δόνηση 7,7 Ρίχτερ ανοιχτά της νήσου Φλόρες άφησε πίσω της νεκρούς, τραυματίες και εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια.

Δημοσίευση 15/8/2026 | 11:09
Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ έπληξε τα ξημερώματα την Ινδονησία, στην περιοχή του «Δακτυλίου της Φωτιάς», προκαλώντας καταρρεύσεις κτηρίων και πανικό. Μέχρι στιγμής καταγράφονται 20 νεκροί, έξι τραυματίες και δύο εγκλωβισμένοι κάτω από συντρίμμια.
Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων από τον ισχυρότατο σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που συγκλόνισε τα ξημερώματα της Κυριακής την Ινδονησία, προκαλώντας πανικό και καταρρεύσεις κτηρίων σε μια περιοχή όπου κατά καιρούς σημειώνονται τέτοιου μεγέθους δονήσεις, καθώς βρίσκεται στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς».
Πρόκειται για μια περιοχή έκτασης 40.000 χιλιομέτρων σε σχήμα πετάλου γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, στην οποία βρίσκεται περίπου το 75% των ηφαιστείων της Γης και προκαλείται το 90% των σεισμών του πλανήτη λόγω της μετατόπισης των τεκτονικών πλακών. Στην ίδια ζώνη βρίσκονται η Κολομβία και η Βενεζουέλα, όπου τους τελευταίους δύο μήνες σημειώθηκαν σεισμοί παρόμοιας έντασης που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις αρχές της Ινδονησίας, 20 άνθρωποι είναι νεκροί, έξι τραυματίες και δύο εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια.
Τους πλάκωσαν συντρίμμια
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Ανατολικής Νούσα Τενγκάρα, πέντε από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν πάνω τους ερείπια την ώρα που κοιμόντουσαν, καθώς ο σεισμός χτύπησε στις 5:58 το πρωί, ώρα Ινδονησίας.
Μετά την ισχυρή δόνηση εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία ήρθη λίγες ώρες αργότερα, με τις αρχές να ανακοινώνουν ότι καταγράφηκαν κύματα ύψους από 19 έως 30 εκατοστά. Το επίκεντρο του σεισμού, με μικρό εστιακό βάθος, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της νήσου Φλόρες, 68 χιλιόμετρα από την πόλη Έντε, στην επαρχία Ανατολική Νούσα Τενγκάρα.
Σκηνές πανικού στους δρόμους
Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media έδειξαν κτήρια να καταρρέουν και κόσμο πανικόβλητο να τρέχει στους δρόμους αναζητώντας προστασία. Ασθενείς βγήκαν έξω από νοσοκομεία για να γλιτώσουν, όπως περιέγραψε εργαζόμενος στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. «Ξαφνικά άρχισε να τρέμει και πανικοβλήθηκα. Ασθενείς έφυγαν από το νοσοκομείο, το τράνταγμα ήταν μεγάλο. Είδα μερικούς τοίχους να έχουν ραγίσει», είπε χαρακτηριστικά.
«Το τρέμουλο ήταν δυνατό, οι άνθρωποι είχαν πανικοβληθεί, έτρεχαν εδώ κι εκεί», περιέγραψε άλλος κάτοικος που βρισκόταν σε αγορά τη στιγμή του σεισμού.
🌏 INDONESIA 🇮🇩 | #TERREMOTO 7.7
📹 IMÁGENES DE PÁNICO: El miedo se desató cerca de la costa de Ternate, y las personas tuvieron que ser evacuadas a zonas seguras. Las autoridades están evaluando posibles daños y víctimas. Hay alerta de tsunami 🌊 https://t.co/Onr2CnG1zX pic.twitter.com/4BdOF61p4G— XAlertNow (@xalertnow) August 15, 2026ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης
Σωστικά συνεργεία έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις απεγκλωβισμού όσων παγιδεύτηκαν σε κτήρια που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό και τους δεκάδες μετασεισμούς που ακολούθησαν, με τον ισχυρότερο να φτάνει τα 6,1 Ρίχτερ. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να εκτιμηθεί η πλήρης έκταση της καταστροφής, καθώς η περιοχή είναι απομακρυσμένη και ορεινή.
Η εθνική υπηρεσία καταστροφών της Ινδονησίας (BNPB) συμβούλευσε τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μένουν μακριά από τις παράκτιες περιοχές. «Οι κάτοικοι θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την είσοδο σε κτήρια, ειδικά σε εκείνα που έχουν ήδη υποστεί ρωγμές ή δομικές ζημιές», ανέφερε η υπηρεσία.












