E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΕΦΕΤ: Ανάκληση πιάτων, δοχείων και κουταλών “μπαμπού” ‑ Δείτε ποια προϊόντα κινδυνεύουν την υγεία σας

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων προχώρησε σε ανάκληση προϊόντων που πωλούνταν ως κατασκευασμένα από μπαμπού, καθώς οι εργαστηριακές αναλύσεις αποκάλυψαν διαφορετική σύνθεση.

ΕΦΕΤ: Ανάκληση πιάτων, δοχείων και κουταλών “μπαμπού” ‑ Δείτε ποια προϊόντα κινδυνεύουν την υγεία σας
ΕΦΕΤ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/8/2026 | 11:51

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί πιάτα, δοχεία τροφίμων και σετ κουτάλες που διατίθενται στην αγορά ως προϊόντα μπαμπού, καλώντας τους καταναλωτές να σταματήσουν άμεσα τη χρήση τους μετά από σχετικές εργαστηριακές αναλύσεις.

Ο ΕΦΕΤ προχώρησε στην ανάκληση πιάτων, δοχείων τροφίμων και σετ με κουτάλες που πωλούνται στην αγορά ως προϊόντα μπαμπού, καλώντας τους καταναλωτές που τα έχουν προμηθευτεί να μην τα χρησιμοποιήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δειγματοληψίας και Ανάλυσης για το 2026, προχώρησε σε δειγματοληψία τριών προϊόντων που έφεραν τις ενδείξεις «πιάτο μπαμπού SPRING, Made in P.R.C.», «δοχείο φαγητού Bamboo Fiber – Natural Collection, Made in P.R.C.» και «σετ κουτάλες μπαμπού JULONG COMMODITY Life Style, Made in P.R.C.».

Ποια εταιρεία εισάγει τα προϊόντα

Τα συγκεκριμένα προϊόντα εισάγονται στη χώρα από την επιχείρηση «SPRING DEPARTMENT STORE Ι.Κ.Ε.», με έδρα τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

Τα προϊόντα εξετάστηκαν από το Β’ Τμήμα της Β’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους και χαρακτηρίστηκαν «μη κανονικά», γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για ανάκλησή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι έδειξαν οι εργαστηριακές αναλύσεις

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, παρότι στις συσκευασίες τα προϊόντα παρουσιάζονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού, οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για πλαστικά υλικά και αντικείμενα, κατασκευασμένα από ρητίνη μελαμίνης, τα οποία προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.

Όπως επισημαίνεται, η συγκεκριμένη επισήμανση και παρουσίαση ενδέχεται να παραπλανήσει τον καταναλωτή ως προς την πραγματική φύση και σύνθεση των προϊόντων που αγοράζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί απαγορεύεται η χρήση μπαμπού σε πλαστικά

Το μπαμπού, είτε σε μορφή αλεύρου είτε σε μορφή ινών, δεν περιλαμβάνεται στον ενωσιακό κατάλογο των εγκεκριμένων ουσιών για χρήση στην κατασκευή πλαστικών υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Ως εκ τούτου, πλαστικά προϊόντα που περιέχουν μπαμπού δεν επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς και όλων των ομοειδών τους, ενώ οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι καλούνται να κάνουν οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα καλούνται να μην το χρησιμοποιήσουν, στο πλαίσιο διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Ο φορέας συνεχίζει τους ελέγχους σε ανάλογα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν επιπλέον περιπτώσεων παραπλανητικής επισήμανσης.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τανάγρα: Συνετρίβη μαχητικό Phantom F‑4 στην Athens Flying Week

ΕΚΤΑΚΤΟ Σήμερα

Το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά στα μάτια χιλιάδων θεατών της αεροπορικής επίδειξης.

«Θα μαστουρώσω εγώ αν συνεχίσουν έτσι!»: Το σχόλιο Σαμπαλένκα για την κάνναβη στο US Open

Σήμερα

Η ατάκα της κορυφαίας Λευκορωσίδας τενίστριας μετά τον αγώνα της στο US Open

Μαραθώνας: Στην Ευελπίδων κόρη και εγγονός της 90χρονης – Οι αντιφάσεις, τα οστά και οι αναλήψεις της σύνταξης

Σήμερα

Μέχρι την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων δεν έχει προκύψει ότι ο θάνατος οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια

ΙΕΛΚΑ‑ Έτοιμο φαγητό αντί για μαγείρεμα: Τι αλλάζει στις συνήθειες των Ελλήνων

Σήμερα

Στα 770 ευρώ ετησίως ανέρχεται η μέση δαπάνη μόνο στα σούπερ μάρκετ

Νέα Υόρκη: Ανδρας νεκρός από πυρά αστυνομικών στη Γέφυρα του Μπρούκλιν

Σήμερα

Τι έδειξαν οι κάμερες που έφεραν οι αστυνομικοί

Κυψέλη: «Αρνούνται ότι σκότωσαν το βρέφος, άλλο κακός γονιός και άλλο δολοφόνος» υποστηρίζει ο συνήγορος των γονέων

Σήμερα

Οι εντολείς του υποστηρίζουν ότι το παιδί πέθανε από παθολογικά αίτια και ότι προσπάθησαν να το επαναφέρουν στη ζωή, χωρίς αποτέλεσμα

Διόνυσος: Ψάλτης βρέθηκε νεκρός σε κοντέινερ στην αυλή εκκλησίας – Τι ερευνούν οι Αρχές

Σήμερα

Ο άνδρας είχε τραύμα στον λαιμό από αιχμηρό αντικείμενο, ενώ δίπλα στη σορό εντοπίστηκε μαχαίρι

Υπόθεση Λίντσεϊ Κλάνσι: Κακοδικία στη δίκη ‑ Παρεμβαίνει ο Τραμπ

Σήμερα

Η 36χρονη επιστρέφει σε ψυχιατρική δομή της Μασαχουσέτης, αφού οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν αν έφερε ποινική ευθύνη για τον θάνατο των τριών παιδιών της - Αναμένεται απόφαση για νέα δικαστική διαδικασία

Ολοσχερής καταστροφή στο πέτρινο κτήριο της Achaia Clauss από φωτιά στην Πάτρα

Σήμερα

Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη εκδήλωση για τη συγκομιδή και το πάτημα των σταφυλιών της Μαυροδάφνης, με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, ξέσπασε η μεγάλη φωτιά

Οι εκπλήξεις για αγρότες, Δημόσιο και οικογένειες ‑ Το τετραετές «ημερολόγιο» του πακέτου Μητσοτάκη

Σήμερα

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει απόψε από το Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη το κυβερνητικό σχέδιο ενίσχυσης εισοδημάτων - Ένας οδικός χάρτης τετραετίας ενόψει της τελικής ευθείας για τις κάλπες

Καραλής: Κατέκτησε το πρώτο του διαμάντι στο Diamond League μετά την απουσία του Ντουπλάντις

Χτες

Ο Αρμάντ Ντουπλάντις (Armand Duplantis) αποσύρθηκε λόγω τραυματισμού στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας τον δρόμο για τον Έλληνα πρωταθλητή.

Diamond League: Ο Τεντόγλου δεύτερος με 8.40μ. στον τελικό των Βρυξελλών

Χτες

Ο Ολυμπιονίκης του μήκους έκλεισε τη φετινή σεζόν του Diamond League στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Γκέιλ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.