Το φαινομενικά αθώο φυτό που αποδείχθηκε σαρκοφάγο 150 χρόνια μετά τον Δαρβίνο
Το παράξενο φυτό που έκρυβε ένα μυστικό

Δημοσίευση 19/8/2026 | 00:03
Ο Κάρολος Δαρβίνος είχε μια ιδιαίτερη αδυναμία στα σαρκοφάγα φυτά. Τόσο μεγάλη, ώστε κάποτε παραδέχτηκε ότι τον ενδιέφεραν περισσότερο οι δροσέρες, που παγιδεύουν έντομα με τα κολλώδη φύλλα τους, παρά «η καταγωγή όλων των ειδών του κόσμου».
Το 1875 δημοσίευσε μάλιστα μια πραγματεία για τα εντομοφάγα φυτά και πειραματίστηκε με είδη του γένους Saxifraga, υποψιαζόμενος ότι ίσως μπορούσαν να τρέφονται με μικρά ζώα. Δεν κατάφερε, όμως, να το αποδείξει.
Περισσότερα από 150 χρόνια αργότερα, ένα μικρό φυτό στα βουνά της νοτιοδυτικής Κίνας φαίνεται να του δίνει τελικά δίκιο.
Ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών εντόπισαν στην επαρχία Γιουνάν το Saxifraga candelabrum, ένα πολυετές φυτό που φυτρώνει σε φτωχές βραχώδεις σχισμές. Αυτό που τους τράβηξε την προσοχή ήταν ότι οι βλαστοί του ήταν γεμάτοι έντομα – κατά μέσο όρο περισσότερα από 70.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το φυτό παράγει ουσία που προσελκύει τα έντομα. Τα μικρότερα παγιδεύονται στα κολλώδη τριχίδιά του, ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να ξεφύγουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν ως επικονιαστές.
Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν να αποδειχθεί ότι το φυτό δεν παγιδεύει απλώς τα έντομα αλλά τα χωνεύει και απορροφά τα θρεπτικά συστατικά τους.
Με ειδικούς χημικούς δείκτες εντοπίστηκαν πεπτικά ένζυμα, ενώ σε άλλο πείραμα οι ερευνητές τοποθέτησαν στους βλαστούς μύγες με ειδικά σημασμένο άζωτο. Περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, το ίδιο άζωτο είχε περάσει στους ιστούς του φυτού.
Έτσι, το Saxifraga candelabrum έγινε το πρώτο επιβεβαιωμένα σαρκοφάγο είδος του γένους Saxifraga kαι η ανακάλυψη αφήνει πίσω της μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα υποψία: ίσως γύρω μας υπάρχουν περισσότερα «αθώα» φυτά που τρώνε ζώα απ’ όσα έχουμε καταλάβει μέχρι σήμερα.












