E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έρχεται παρατεταμένο κύμα ζέστης: Πότε «χτυπούν» 40άρια – Η προειδοποίηση των μετεωρολόγων

Οι προβλέψεις των ειδικών συγκλίνουν σε ραγδαία άνοδο του υδραργύρου το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, με τη θερμοκρασία να αγγίζει επικίνδυνες τιμές σε αρκετές περιοχές.

Έρχεται παρατεταμένο κύμα ζέστης: Πότε «χτυπούν» 40άρια – Η προειδοποίηση των μετεωρολόγων
Jason Reid / Pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/8/2026 | 17:46

Ένα παρατεταμένο κύμα ζέστης, που ενδέχεται να εξελιχθεί σε καύσωνα, περιμένουν οι μετεωρολόγοι τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. Οι ειδικοί προειδοποιούν για αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, το φετινό καλοκαίρι κύλησε μέχρι στιγμής σχετικά ήπια χωρίς παρατεταμένες εξάρσεις υψηλών θερμοκρασιών. Φαίνεται όμως ότι ένα σημαντικό μέρος της ζέστης που δεν ζήσαμε ενδέχεται να το βιώσουμε το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πιο ουσιαστική άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να ξεκινήσει από το Σάββατο 22 Αυγούστου, καθώς θερμότερες αέριες μάζες θα κινηθούν προς τη χώρα μας, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει σταδιακά.

Σκαρφαλώνει ο υδράργυρος σε επικίνδυνα επίπεδα

Το Σάββατο, την Κυριακή, αλλά και τη Δευτέρα στις θερμότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ο υδράργυρος θα φτάσει τοπικά τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Αυτό αφορά κυρίως τη Θεσσαλία, πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της κεντρικής Στερεάς και της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου, καθώς και τμήματα της δυτικής Στερεάς.

Στην Αθήνα η θερμοκρασία τις συγκεκριμένες ημέρες θα φτάνει τους 38 περίπου βαθμούς Κελσίου, ενώ από την Τρίτη 25 Αυγούστου και έπειτα, τα προγνωστικά στοιχεία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, ίσως και στους 41-42 βαθμούς στις πιο ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τονίζει ο κ. Καλλιάνος, το σενάριο αυτό δεν έχει κλειδώσει ακόμα. Δεν διαφαίνεται, ωστόσο, μια ζέστη δύο ή τριών ημερών, αλλά μία πιθανώς παρατεταμένη θερμή περίοδος που μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα ή τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η προειδοποίηση για «εμμονική ζέστη»

Για «εμμονική ζέστη προ των πυλών» κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, αρκετά θερμό ενδέχεται να είναι το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου με τη ζέστη να αποκτά μεγάλη διάρκεια.

Η θερμοκρασία φαίνεται να διατηρείται για αρκετές ημέρες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ μέσα σε αυτό το θερμό διάστημα δεν αποκλείονται και επεισόδια καύσωνα, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει κατά τόπους σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Αναστασία Τυρσάκη, τονίζοντας ότι ίσως πάμε προς τον τελευταίο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού. Όπως ανέφερε, οι τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού μας επιφύλασσαν αυτή την έκπληξη.

Την Παρασκευή αναμένεται να φτάσουμε τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα, το Σάββατο, την Κυριακή και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένονται τοπικά θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς. Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για την κλασική κυκλοφορία που ευνοεί την άνοδο θερμών αέριων μαζών από τη βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας.

Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα

Σε ανάρτησή του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σημειώνει πως τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία (ensemble) αρχίζουν να διαμορφώνουν μια αρκετά σαφή εικόνα για σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας. Το θερμότερο διάστημα εντοπίζεται κυρίως μεταξύ 23 και 26 Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προγνώσεις των ECMWF ENS και GEFS συμφωνούν ως προς τη γενική τάση, αλλά διαφέρουν ως προς την ένταση της θερμής εισβολής. Στην Αθήνα, η μέγιστη θερμοκρασία από 32-33°C στις 18 Αυγούστου ανεβαίνει σταδιακά και σύμφωνα με το ECMWF ENS πλησιάζει τους 38°C στις 24-26 Αυγούστου, ενώ το GEFS προσεγγίζει τους 39-40°C.

Ανάλογη είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, όπου σταδιακά περνάμε στους 36-37°C. Στη Λάρισα η άνοδος είναι εντονότερη, με το GEFS να δείχνει τιμές έως και 40-41°C. Στην Πάτρα, το ECMWF κινείται γύρω στους 37°C, με το GEFS να φτάνει κατά περιόδους τους 40°C.

Σαφής θερμή ανωμαλία

Οι προβλεπόμενες μέγιστες βρίσκονται περίπου 4 έως 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα του Αυγούστου. Πρόκειται επομένως για μια σαφή θερμή ανωμαλία και όχι απλώς για συνηθισμένες υψηλές θερμοκρασίες, τονίζει ο κ. Κολυδάς.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και οι ελάχιστες θερμοκρασίες. Στην Αθήνα και την Πάτρα αναμένονται νυχτερινές θερμοκρασίες κοντά στους 28-29°C κατά την κορύφωση του επεισοδίου, γεγονός που δεν επιτρέπει την ουσιαστική υποχώρηση της θερμικής επιβάρυνσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το κρίσιμο διάστημα φαίνεται να είναι οι 24, 25 και ενδεχομένως η 26η Αυγούστου. Αν επιβεβαιωθούν τα θερμότερα σενάρια με υψηλές θερμοκρασίες για αρκετές συνεχόμενες ημέρες σε συνδυασμό με υψηλές ελάχιστες τη νύχτα, τότε θα μιλάμε πλέον και επίσημα για καύσωνα. Προς το παρόν, η σύσταση του κ. Κολυδά είναι να παραμείνουμε συγκρατημένοι στον χαρακτηρισμό του φαινομένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καραλής: Κατέκτησε το πρώτο του διαμάντι στο Diamond League μετά την απουσία του Ντουπλάντις

Παράξενα Σήμερα

Ο Αρμάντ Ντουπλάντις (Armand Duplantis) αποσύρθηκε λόγω τραυματισμού στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας τον δρόμο για τον Έλληνα πρωταθλητή.

Diamond League: Ο Τεντόγλου δεύτερος με 8.40μ. στον τελικό των Βρυξελλών

Παράξενα Σήμερα

Ο Ολυμπιονίκης του μήκους έκλεισε τη φετινή σεζόν του Diamond League στη δεύτερη θέση, πίσω από τον Γκέιλ.

Μαραθώνας: «Δεν είχα δουλειά, ήθελα τα λεφτά» ‑ Τι λέει η κόρη που έθαψε τη μητέρα της για τη σύνταξη

Παράξενα Σήμερα

Ο γιος της υποστηρίζει ότι του είχε πει πως η ηλικιωμένη είχε τακτοποιηθεί σε γηροκομείο, ενώ οι γείτονες περιγράφουν «περίεργη» συμπεριφορά.

Σύγκρουση τρένου στην Πολωνία: Εμβόλισε εγκλωβισμένο φορτηγό σε διάβαση ‑ Στο νοσοκομείο ο μηχανοδηγός

Παράξενα Σήμερα

Ο οδηγός του βαρέος οχήματος πανικοβλήθηκε και έκανε όπισθεν αντί να σπάσει τις μπάρες, με αποτέλεσμα τη σφοδρή πρόσκρουση που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας.

Ελλάδα, Γερμανία και ακόμη τρεις χώρες συμφώνησαν για κέντρα επιστροφής μεταναστών εκτός ΕΕ

Παράξενα Σήμερα

Η Ουγκάντα και η Ρουάντα εξετάζονται ως πιθανοί προορισμοί για τα κέντρα επιστροφής που σχεδιάζουν η Ελλάδα και ακόμη τέσσερις χώρες της ΕΕ

Ρομπότ βγαίνει εκτός ελέγχου και επιτίθεται με κινήσεις καράτε σε άνδρα: «Μας είχαν προειδοποιήσει»

Παράξενα Σήμερα

Μετά από ένα σπρώξιμο, η μηχανή παίρνει θέση μάχης και αρχίζει να κλωτσά και να χτυπά τον πελάτη

ΑΤ Μάνδρας: Εισέβαλε με μαχαίρι, χτύπησε αστυνομικό και δέχτηκε πυρά στην κοιλιά

Παράξενα Σήμερα

Ο δράστης, που φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο Θριάσιο νοσοκομείο μετά την αιματηρή συμπλοκή.

Ιός Δυτικού Νείλου: Στο επίκεντρο η Αττική ‑ Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων οι ψεκασμοί δεν έχουν αποτέλεσμα, λέει ο ΙΣΑ

Παράξενα Σήμερα

Ποια τα μέτρα ατομικής προστασίας που συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Πότε φεύγει η ζέστη ‑ Πού αναμένονται βροχές και πότε πέφτει ο υδράργυρος

Παράξενα Σήμερα

Η λεπτομερής πρόγνωση από τον Θοδωρή Κολυδά

Το Ελ Νίνιο‑«Γκοτζίλα» χτυπά τη Γη: Η Βρετανία ζητά από τους πολίτες να αποθηκεύσουν τρόφιμα και νερό

Παράξενα Σήμερα

Ανησυχία για το πιο ισχυρό φαινόμενο της τελευταίας χιλιετίας

Υπόθεση 90χρονης στον Μαραθώνα ‑ Ραγδαίες οι νέες εξελίξεις ‑ Συνέλαβαν κόρη και εγγονό

Παράξενα Σήμερα

Νέα δεδομένα στην υπόθεση της ηλικιωμένης στον Μαραθώνα, της οποίας η σορός βρέθηκε τελικά τυλιγμένη σε νάιλον στο υπόγειο της οικίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.