E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κατάθεση ‑ καταπέλτης για Ζούκερμπεργκ: Η ασφάλεια των παιδιών δεν ήταν προτεραιότητα

Ο πρώην μηχανικός της Facebook για θέματα ασφάλειας, Αρτούρο Μπεντζάρ υποστήριξε στη δίκη ότι η Meta και ο ιδρυτής της γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους βλάπουν ανηλίκους αλλά έδωσαν προτεραιότητα στα έσοδα από διαφημίσεις και την ανάπτυξη της εταιρείας

Κατάθεση ‑ καταπέλτης για Ζούκερμπεργκ: Η ασφάλεια των παιδιών δεν ήταν προτεραιότητα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/8/2026 | 12:49

«Με βάση την εμπειρία μου όταν ο Μαρκ αναγάγει κάτι σε προτεραιότητα, κινεί βουνά». Αυτό υποστήριξε ο πρώην μηχανικός της Facebook για θέματα ασφάλειας, Αρτούρο Μπεντζάρ, ο οποίος κατέθεσε στη δίκη της Μeta ότι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ γνώριζε από το 2021 ότι τα προϊόντα του βλάπτουν τους ανήλικους αλλά έβαλε πάνω από όλα τα έσοδα από διαφημίσεις.

Στην κατάθεσή του ο Μπεντζάρ περιέγραψε ουσιαστικά μία κατάσταση όπου ήταν κοινό μυστικό ότι ο αλγόριθμος βλάπτει ανήλικους και τους εκθέτει σε σεξουαλικό και βίαιο περιεχόμενο αλλά ουδείς έπραττε κάτι για αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Μπεντζάρ η εταιρεία γνώριζε τη βλάβη που προκαλούσαν τα προϊόντα της στα παιδιά, η οποία περιλάμβανε τις προτάσεις της που προωθούσαν περιεχόμενο από σεξουαλικούς παραβάτες καθώς και βίαιες και σεξουαλικές εικόνες. Ανέφερε ότι έθεσε επανειλημμένα το ζήτημα σε διάφορα στελέχη του Facebook και του Instagram, αλλά ότι αυτά δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για να το επιλύσουν.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι ενημέρωσε τον ίδιο τον CEO της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ για θέματα που αφορούσαν τα προϊόντα. Εκτίμησε ότι μαζί του τουλάχιστον 100 φορές. Μάλιστα μίλησε και για το email που έστειλε στο Ζούκερμπεργκ το 2021 και τον προειδοποιούσε για συνεχείς αναφορές σχετικά με επιβλαβές περιεχόμενο και βλάβη στην ευημερία των εφήβων στο Facebook και το Instagram.

Ο Μπεντζάρ είπε ότι έστειλε email στον Ζούκερμπεργκ αφού ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε δημοσίως ότι η εταιρεία δεν δίνει προτεραιότητα στο κέρδος έναντι της ασφάλειας. «Ένιωσα ότι δημιούργησε μια ψευδή και παραπλανητική εντύπωση σχετικά με τη δέσμευση του Facebook απέναντι στους νέους», κατέθεσε ο Μπεντζάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βασικός λόγος που έστειλε το email στον ίδιο τον Ζούκερμπεργκ ήταν επειδή όταν «ο Μαρκ αναγάγει κάτι σε προτεραιότητα, κινεί βουνά». «Σας απάντησε ποτέ;», ρώτησε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις αμερικανικές πολιτείες. «Όχι, δεν έλαβα καμία απάντηση από αυτόν» είπε ο Μπεντζάρ.

Ζούκερμπεργκ

Ο Μπεντζάρ ήταν ο πρώτος μάρτυρας στην πολύκροτη δίκη της Meta και κατέθετε επί δύο ημέρες. Ο πρώην εργαζόμενος της Facebook μίλησε για την έρευνά του σχετικά με τις βλάβες που υφίστανται τα παιδιά, καθώς και για την εξάρτηση της Meta από τη διαφήμιση ως πηγή εσόδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανέφερε ότι λειτουργίες όπως η «ατελείωτη κύλιση» (infinite scroll), οι οποίες έχουν περιγραφεί ως παράγοντες που κρατούν τους χρήστες κολλημένους στα κοινωνικά δίκτυα, αποτέλεσαν πηγή κερδών για τη Meta.«Όσο περισσότερο κύλιση κάνεις, τόσο περισσότερες προβολές έχεις, τόσο περισσότερες διαφημίσεις πουλάς, τόσο περισσότερα έσοδα αποκομίζεις», κατέθεσε ο Μπεντζάρ.

Ο μηχανικός ασφάλειας εργάστηκε σε ανώτερες θέσεις στη Meta για περίπου οκτώ χρόνια, σε δύο ξεχωριστές περιόδους, και από την αποχώρησή του το 2021 επικρίνει δημόσια τις πρακτικές της εταιρείας όσον αφορά την μεταχείριση των ανήλικων.

Έχει καταθέσει ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ και έχει εμφανιστεί ως μάρτυρας σε άλλες υποθέσεις κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης για βλάβη σε παιδιά. Ένα από τα κίνητρά του Μπεντζάρ για να ασχοληθεί αρχικά με το ζήτημα εντός της εταιρείας ήταν το πώς αντιμετωπιζόταν η δική του έφηβη κόρη στο Instagram.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είπε ότι δέχτηκε ανεπιθύμητες σεξουαλικές προτάσεις και φωτογραφίες ανδρικών γεννητικών οργάνων, καθώς και προσβολές ως προ το φύλο της. Αργότερα, η κόρη του είπε στον πατέρα της ότι η αναφορά αυτών των καταχρήσεων μέσω των καθιερωμένων διαδικασιών του Instagram ήταν είτε αναποτελεσματική είτε αδύνατη.

Ο Μπεντζάρ ανέφερε ότι άρχισε να διεξάγει έρευνες σχετικά με τις εμπειρίες των εφήβων στο Instagram. Διαπίστωσε ότι το 51% των χρηστών απάντησε «ναι» στο ερώτημα αν είχαν βιώσει δυσάρεστες ή επιβλαβείς εμπειρίες κατά τις προηγούμενες επτά ημέρες. Από αυτούς τους χρήστες, το περιεχόμενο αφαιρέθηκε μόνο στο 0,02% των περιπτώσεων, σύμφωνα με την κατάθεσή του.Σε μια σύντομη συζήτηση ο δικηγόρος της Meta προσπάθησε να υποβαθμίσει την κατάθεση του Μπεντζάρ.

Προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι σχέσεις του μηχανικού τόσο με την εταιρεία δεν ήταν οι καλύτερες θέτοντας ερωτήσεις όπως: «Είχατε την υποστήριξη του κ. Ζούκερμπεργκ;», «Δεν αποχωρήσατε σε κακές σχέσεις;» και «Είστε ακόμα περήφανος για τη δουλειά που κάνατε στη Meta;». Σε όλες τις ερωτήσεις, ο Μπεντζάρ απάντησε: «Ναι».

[ΠΗΓΗ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε γαμήλιο γλέντι στο Μπέρμιγχαμ: Έκαψαν δύο supercars και επιτέθηκαν σε καλεσμένους, δείτε βίντεο

Σήμερα

Τρεις άνδρες με μαύρα ρούχα έβαλαν φωτιά σε δύο πολυτελή αυτοκίνητα και πέταξαν εμπρηστικούς μηχανισμούς προς την αίθουσα, ενώ μέσα βρίσκονταν εκατοντάδες άνθρωποι

Μπέιμπι σίτερ, κατά συρροή απαγωγέας ‑ Πλάνα από τη διάσωση 2 παιδιών, κλειδωμένα σε τρέιλερ

Σήμερα

Η 42χρονη κατηγορείται για τουλάχιστον άλλη μία απαγωγή νεογέννητου, ενώ ερευνάται η υπόθεση αγνοούμενου βρέφους που φέρεται να γέννησε η ίδια

Κατάθεση ‑ καταπέλτης για Ζούκερμπεργκ: Η ασφάλεια των παιδιών δεν ήταν προτεραιότητα

Σήμερα

Ο πρώην μηχανικός της Facebook για θέματα ασφάλειας, Αρτούρο Μπεντζάρ υποστήριξε στη δίκη ότι η Meta και ο ιδρυτής της γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους βλάπουν ανηλίκους αλλά έδωσαν προτεραιότητα στα έσοδα από διαφημίσεις και την ανάπτυξη της εταιρείας

«Χρυσή» αποζημίωση στις εφήβες που κρέμονταν ανάποδα επί 25 λεπτά σε λούνα παρκ

Σήμερα

Η 16χρονη κατέθεσε πως πολλοί γύρω της έκαναν εμετό εκείνη την ώρα

Ένας «θαλάσσιος κανίβαλος» εμφανίστηκε στη Βαλτική Θάλασσα – Ανησυχούν οι επιστήμονες

Σήμερα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κτενοφόρα ευδοκιμούν στις λεγόμενες «νεκρές ζώνες»

Μείωση τιμών σε σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα «κλειδώνουν» στη νέα συμφωνία και πότε ξεκινά

Σήμερα

Μεσοσταθμική μείωση 7% σε βασικά είδη διατροφής και καθημερινής χρήσης προβλέπει η συμφωνία που τίθεται σε ισχύ στα τέλη Αυγούστου.

Απίστευτη απάτη στη Θεσπρωτία: Πώς έκλεψαν 300.000 ευρώ από 78χρονο ‑ Το τηλεφώνημα που κόστισε ακριβά

Σήμερα

Ο ηλικιωμένος αντιλήφθηκε πριν από έναν μήνα περίπου ότι είχε εξαπατηθεί και προχώρησε σε καταγγελία στις Αρχές

Θλίψη στην ποντιακή μουσική: Έφυγε από τη ζωή ο Στάθης Παρχαρίδης στα 59 του χρόνια

Σήμερα

Η δυσάρεστη είδηση για την απώλεια του αγαπημένου καλλιτέχνη έγινε γνωστή μέσα από ανακοίνωση του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα».

Δολοφόνος του Τάσου Ισαάκ με προκλητική δήλωση για τον Σολωμού: «Η σημαία δεν πρέπει να κατεβαίνει»

Σήμερα

Ο καταζητούμενος για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ μίλησε για «ζήτημα τιμής» σχετικά με τη σημαία του ψευδοκράτους, ενώ η Αναστασία Ισαάκ απάντησε στον Τουρκοκύπριο πρώην ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ πως οι συγγνώμες δεν φτάνουν αν δεν τιμωρηθούν οι δράστες

Νέες τουρκικές προκλήσεις θέτουν σε επιφυλακή την Αθήνα

Σήμερα

Η τουρκική πλευρά, έπειτα από την ανακοίνωση των δικών της «θαλάσσιων πάρκων», επέλεξε να αντιδράσει και στο ελληνικό Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που τέθηκε χθες σε ισχύ

Ιός Δυτικού Νείλου: Στους 47 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα ‑ 4 θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα

Σήμερα

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, όπου καταγράφηκαν 47 νέα περιστατικά και τέσσερις νέοι θάνατοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.