E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα ‑Στην 3η θέση της Ευρώπης σε καθυστερήσεις πτήσεων

Στο 12% το ποσοστό, παρά τις διαρκείς αναβαθμίσεις του δικτύου

Ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα ‑Στην 3η θέση της Ευρώπης σε καθυστερήσεις πτήσεων
K / Pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/8/2026 | 17:18

Η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κατά τη 33η εβδομάδα του 2026 (10-16 Αυγούστου), με το δίκτυο να παρουσιάζει παράλληλα καλύτερη τήρηση των προγραμμάτων πτήσεων και λιγότερες καθυστερήσεις, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο θερινό δελτίο (Summer Flash Briefing) της Eurocontrol.

Η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κατά τη 33η εβδομάδα του 2026 (10-16 Αυγούστου), με το δίκτυο να καταγράφει παράλληλα βελτιωμένη εικόνα στην τήρηση των προγραμμάτων πτήσεων και μειωμένες καθυστερήσεις, όπως προκύπτει από το εβδομαδιαίο θερινό δελτίο (Summer Flash Briefing) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρεκόρ κίνησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Το ευρωπαϊκό δίκτυο, κατά την 11η εβδομάδα της φετινής θερινής περιόδου, διαχειρίστηκε κατά μέσο όρο περισσότερες από 36.000 πτήσεις την ημέρα, ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και με ετήσια άνοδο της τάξης του 3% συγκριτικά με το 2025.

Η ένταση της κίνησης αποτυπώθηκε και σε δώδεκα νέα ημερήσια ρεκόρ που καταγράφηκαν σε επιμέρους σημεία του δικτύου. Η Τουρκία ξεχώρισε με έξι νέα ρεκόρ, τα οποία αφορούσαν το κέντρο ελέγχου της Κωνσταντινούπολης, τους αερομεταφορείς Turkish Airlines, Pegasus και SunExpress, καθώς και τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας.

Βελτίωση στην ακρίβεια και μείωση των καθυστερήσεων

Οι επιδόσεις του δικτύου κινήθηκαν θετικά, παρά τον αυξημένο φόρτο. Το ποσοστό των πτήσεων που έφτασαν στον προορισμό τους εντός προγράμματος ανήλθε στο 74%, βελτιωμένο τόσο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα όσο και με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, οι καθυστερήσεις που οφείλονται στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας περιορίστηκαν σε λίγο πάνω από 3 λεπτά ανά πτήση, μειωμένες κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των καθυστερήσεων εντοπίζεται στη φάση της πτήσης, με μικρότερο ποσοστό να αφορά τα ίδια τα αεροδρόμια. Συνολικά, περίπου μία στις πέντε πτήσεις επηρεάστηκε από κάποιου είδους περιορισμό ροής.

Σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση των καθυστερήσεων φέρεται να διαδραμάτισε η αξιοποίηση μέτρων διαχείρισης χωρητικότητας σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, τα οποία εφαρμόστηκαν σε χιλιάδες πτήσεις και συνέβαλαν σε εξοικονόμηση εκατοντάδων χιλιάδων λεπτών καθυστέρησης μέσα στην εβδομάδα που, αθροιστικά από την αρχή του έτους, φτάνει τα εκατομμύρια λεπτά.

Σε επίπεδο συνόλου της θερινής περιόδου, η κίνηση στην Ευρώπη εμφανίζεται αυξημένη κατά περίπου 2,3% σε σχέση με πέρυσι, με παράλληλη βελτίωση της συνέπειας των αφίξεων και μείωση των καθυστερήσεων ATFM (Air Traffic Flow Management) κατά περίπου 19% σε ετήσια βάση. Το Eurocontrol, πάντως, προειδοποιεί ότι η ετοιμότητα των παρόχων υπηρεσιών αεροναυτιλίας θα κριθεί εκ νέου τις προσεχείς Παρασκευές του Αυγούστου, όταν αναμένεται η κίνηση να αγγίξει τις 37.500 πτήσεις ημερησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα στο «τρίπτυχο» των καθυστερήσεων

Αν και η γενική εικόνα του δικτύου βελτιώνεται, ορισμένες περιοχές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν δυσανάλογα μεγάλο μέρος του φόρτου. Στην κορυφή παραμένει η Γαλλία, με το ένα τρίτο περίπου των συνολικών καθυστερήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την αρχή του 2026, κυρίως λόγω Μασσαλίας, Ρεμς και Βρέστης. Ακολουθεί η Ισπανία, με περίπου το ένα έκτο του συνόλου, στο μεγαλύτερο μέρος του αποδιδόμενο στο κέντρο ελέγχου της Βαρκελώνης.

Στην τρίτη θέση της εν λόγω κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα, με μερίδιο περίπου 12% επί του συνόλου των ευρωπαϊκών καθυστερήσεων εν διαδρομή. Μεγάλο κομμάτι αυτού του ποσοστού αποδίδεται στο κέντρο ελέγχου της Αθήνας, το οποίο μόνο του αντιστοιχεί σε περίπου το 8% της συνολικής ευρωπαϊκής επιβάρυνσης, στοιχείο που αναδεικνύει τον ελληνικό εναέριο χώρο ως ένα από τα πιο «φορτωμένα» σημεία του δικτύου κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα φέτος

Η πορεία της αεροπορικής κίνησης στη χώρα μας από την αρχή του 2026 έως τα μέσα Αυγούστου ακολούθησε την αναμενόμενη έντονη εποχικότητα, με επίπεδα που κινούνται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2025.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τους χειμερινούς μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, η ημερήσια κίνηση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, μεταξύ 600 και 900 πτήσεων. Από τα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε σταδιακή ανάκαμψη, με τις πτήσεις να ανεβαίνουν στις 1.200-1.700 ημερησίως κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν τον Μάιο και τον Ιούνιο, η κίνηση εκτινάχθηκε στις 2.000-2.500 πτήσεις την ημέρα, για να φτάσει στο απόγειό της τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με 2.600 έως 3.000 πτήσεις ημερησίως, τις υψηλότερες επιδόσεις όλου του έτους.

Παρότι προς τα μέσα Αυγούστου καταγράφεται μια ήπια υποχώρηση, φυσιολογική για την περίοδο, η γενική εικόνα παραμένει σταθερά ισχυρή, με τη σύγκριση του κινητού επταήμερου μέσου όρου έναντι του 2025 να δείχνει ουσιαστικά μηδενική απόκλιση.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γάμος στη Φλόριντα «διακόπηκε» από ελάφι που καταβρόχθισε τα λουλούδια της τελετής

Τεχνολογία Σήμερα

«Αντιμετώπισε τον γάμο μας σαν μπουφέ», σχολίασε η νύφη για το απίστευτο περιστατικό που έγινε viral

Νέο κύμα καύσωνα με 40άρια βαθμούς και ισχυρούς ανέμους ‑ Πόσο θα κρατήσει η θερμή εισβολή

Τεχνολογία Σήμερα

Έντονη άνοδος της θερμοκρασίας πανελλαδικά με αιχμή το Σαββατοκύριακο και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών.

Ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα ‑Στην 3η θέση της Ευρώπης σε καθυστερήσεις πτήσεων

Τεχνολογία Σήμερα

Στο 12% το ποσοστό, παρά τις διαρκείς αναβαθμίσεις του δικτύου

Καράβι «εξαφανίζεται» στην ομίχλη έξω από το λιμάνι της Πάρου ‑ Δείτε το βίντεο

Τεχνολογία Σήμερα

Στοιχειωμένες εικόνες κατέγραψαν τα νησιά των Κυκλάδων τις τελευταίες δύο ημέρες, καθώς η ομίχλη τύλιξε σε γκρι τοπίο και «έσβησε» ολόκληρες ακτογραμμές

39χρονος μοτοσικλετιστής κρίθηκε εγκεφαλικά νεκρός μετά το τροχαίο με ταξί στην παραλιακή, δωρίζει όργανα η οικογένεια

Τεχνολογία Σήμερα

Ο 39χρονος τραυματίστηκε σοβαρά όταν οδηγός ταξί επιχείρησε αναστροφή στη λεωφόρο Καραμανλή, στο ύψος του ΠΙΚΠΑ Βούλας

Νέα πρόκληση από την Αγκυρα: Επαναφέρει τις «γκρίζες ζώνες» με αφορμή το ελληνικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ

Τεχνολογία Σήμερα

Μετά τα θαλάσσια πάρκα, η Τουρκία επαναφέρει τις αιτιάσεις της περί «γκρίζων ζωνών», αυτή τη φορά με αφορμή το νέο ελληνικό Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει ότι ο ελληνικός σχεδιασμός «δεν έχει νομικές συνέπειες» για την Τουρκία

Νέα τροπή στο επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Η 25χρονη επιτέθηκε πρώτη με μαχαίρι εναντίον του 31χρονου για να του κλέψει το ρολόι

Τεχνολογία Σήμερα

Η νεαρή επιχείρησε να του επιτεθεί με μαχαίρι, το οποίο ο 31χρονος απέσπασε από την κατοχή της και στη συνέχεια την τραυμάτισε

Βαρύ πένθος στο Ρέθυμνο για τον 21χρονο Αγγελο που «έσβησε» στην άσφαλτo

Τεχνολογία Σήμερα

Υπήρξε πρωτοχορευτής στον Λαογραφικό Σύλλογο «Χοροκρήτες», ενώ παράλληλα ασχολούνταν ενεργά και με τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών

Μπέιμπι σίτερ, κατά συρροή απαγωγέας ‑ Πλάνα από τη διάσωση 2 παιδιών, κλειδωμένα σε τρέιλερ

Τεχνολογία Σήμερα

Η 42χρονη κατηγορείται για τουλάχιστον άλλη μία απαγωγή νεογέννητου, ενώ ερευνάται η υπόθεση αγνοούμενου βρέφους που φέρεται να γέννησε η ίδια

Κατάθεση ‑ καταπέλτης για Ζούκερμπεργκ: Η ασφάλεια των παιδιών δεν ήταν προτεραιότητα

Τεχνολογία Σήμερα

Ο πρώην μηχανικός της Facebook για θέματα ασφάλειας, Αρτούρο Μπεντζάρ υποστήριξε στη δίκη ότι η Meta και ο ιδρυτής της γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους βλάπουν ανηλίκους αλλά έδωσαν προτεραιότητα στα έσοδα από διαφημίσεις και την ανάπτυξη της εταιρείας

Αγνωστος κάρφωσε 20 μεγάλα καρφιά σε μουριά στη Θεσσαλονίκη, δείτε εικόνες

Τεχνολογία Σήμερα

«Όσο κάποιοι επιμένουν να ξεραθούν, τόσο εμείς θα φυτεύουμε», λέει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αστικού Πρασίνου και Πανίδας του δήμου Θεσσαλονίκης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.