E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ιός Δυτικού Νείλου: Το 60% των κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική ‑ Μικρότερος ασθενής ένα 13χρονο παιδί

Ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας

Ιός Δυτικού Νείλου: Το 60% των κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική ‑ Μικρότερος ασθενής ένα 13χρονο παιδί
RDNE Stock project / Pexels
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 28/8/2026 | 09:28

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι θάνατοι από τον ιό έχουν πλέον φτάσει τους 19, ενώ αυξάνονται και οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι υγειονομικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή.

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα καταγράφηκαν 75 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διαγνωσμένων περιστατικών φέτος στα 232. Η εικόνα που καταγράφει η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, πάνω από 93%, χρειάστηκε νοσηλεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής ο ιός έχει προκαλέσει σοβαρή νόσο με νευρολογικές εκδηλώσεις σε 165 ανθρώπους. Οι κλινικές εικόνες που εμφανίζουν οι νοσηλευόμενοι περιλαμβάνουν σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι θάνατοι και τα σοβαρά περιστατικά

Αυτή τη στιγμή, 73 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 26 παλεύουν για τη ζωή τους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι έξι νέοι θάνατοι που καταγράφηκαν αφορούν ηλικιωμένα άτομα, ηλικίας από 66 έως 92 ετών.

Ωστόσο, η εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων σε ένα παιδί μόλις 13 ετών, κάτοικο Αττικής, προκάλεσε ανησυχία στους ειδικούς. Το αγόρι έπασχε από υποκείμενο νόσημα, αλλά ευτυχώς βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου και έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γεωγραφική κατανομή

Το επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου συγκεντρώνεται σχεδόν το 60% των συνολικών κρουσμάτων. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Ανατολική Αττική και τα βόρεια προάστια, με 23 δήμους να βρίσκονται πλέον στο «κόκκινο».

Τα πιο επιβαρυμένα σημεία, αναλογικά με τον πληθυσμό τους, είναι τα εξής:

Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας: 50,6 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος: 43 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης: 19 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Η διασπορά συνεχώς διευρύνεται, φτάνοντας πλέον σε περιοχές που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν καταγράψει κρούσματα, όπως η Κηφισιά, η Φιλοθέη – Ψυχικό, ο Δήμος Ζωγράφου και το Μοσχάτο – Ταύρος. Οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως για κάθε καταγεγραμμένο ασθενή με νευρολογικά συμπτώματα αντιστοιχούν περίπου 140 ασυμπτωματικά κρούσματα, γεγονός που δείχνει ότι τα πραγματικά περιστατικά στην κοινότητα μπορεί να ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νίκος Χαρδαλιάς: Έκτακτα μέτρα και έκκληση για ατομική προστασία

Απέναντι σε αυτή την ταχεία επιδείνωση, η Περιφέρεια Αττικής κλιμακώνει άμεσα τις παρεμβάσεις της, ξεκινώντας μια έκτακτη, μεγάλης κλίμακας επιχείρηση επίγειων ψεκασμών με τη μέθοδο εκνέφωσης υπέρμικρου όγκου (ULV), η οποία θα καλύψει 10.000 στρέμματα στην Ανατολική Αττική κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά με στελέχη του ΕΟΔΥ, ο ήδη ενισχυμένος κατά 30% επιχειρησιακός σχεδιασμός καταπολέμησης κουνουπιών εντατικοποιείται περαιτέρω. Ειδικά στην Ανατολική Αττική, οι επίγειες παρεμβάσεις αυξάνονται από 58 σε 78, με τη χρήση ειδικών εποχούμενων οχημάτων, drones για τα δυσπρόσιτα σημεία και εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων, σε στενή συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Η έκκληση για ατομική προστασία

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας δεν χωρά κανένας εφησυχασμός, τονίζοντας την ανάγκη για επιστημονική καθοδήγηση και συνεχή παρουσία στο πεδίο.

Πέρα όμως από τις εντατικές κρατικές δράσεις, καθοριστικό ρόλο παίζει η ατομική ευθύνη, όπως υπογράμμισε μετά την ευρεία σύσκεψη ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ και Καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Θέλω να παρακαλέσω τους πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα ατομικής προστασίας -τα οποία δρουν συμπληρωματικά με τα μέτρα της Πολιτείας- φορώντας μακρυμάνικα ρούχα, ιδίως το βράδυ, χρησιμοποιώντας έντονα εντομοαπωθητικά και ακολουθώντας όλα τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, τα οποία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιερουσαλήμ: Το μυστήριο 2.000 ετών και τα ευρήματα που «οδηγούν» στον τόπο ταφής του Ιησού

Πριν 10 ώρες

Λαξευμένοι τάφοι, καλλιεργήσιμη γη και αρχαίος κήπος ήρθαν στο φως κάτω από τον Ναό της Αναστάσεως

Σε ηλικία 89 ετών πέθανε ο βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ

Πριν 10 ώρες

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή ο βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας.

Νέας γενιάς απάτες: Τα κόλπα που αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς

Πριν 10 ώρες

Κλήσεις από «λογιστές», phishing μέσω αγγελιών, ψεύτικα μηνύματα τραπεζών και e-ΕΦΚΑ, τεχνητή νοημοσύνη που αντιγράφει οικεία φωνή - Τα πρόσφατα περιστατικά και οι συστάσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Νέο «Εξοικονομώ» το 2027: Επιδότηση πάνω από 80% για χιλιάδες σπίτια

Πριν 10 ώρες

Τι θα μπορείς να αλλάξεις στο σπίτι

Ιστορική στιγμή: Ο Χρήστος Γεωργοκωστόπουλος γίνεται ο πρώτος κωφός διδάκτορας στην Ελλάδα

Πριν 10 ώρες

Μία ξεχωριστή πρωτιά για την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα αναμένεται να σηματοδοτήσει ο Χρήστος Γεωργοκωστόπουλος.

Βέροια: Θλίψη για την 18χρονη Κατερίνα που πνίγηκε σε καταρράκτη ‑ Πώς έγινε το τραγικό συμβάν

Πριν 10 ώρες

Η κοπέλα είχε δώσει το κινητό στον 17χρονο φίλο της για να τη φωτογραφίσει - Τι εξετάζουν οι Αρχές για τα αίτια του θανάτου της

Παναθηναϊκός ‑ Χράντετς Κράλοβε 1‑2: Πρόκριση με buzzer beater πέναλτι του Ντέσερς στο 125′

Χτες

Οι «πράσινοι» έπαιζαν οριακά με δέκα παίκτες λόγω του προβλήματος του Ταμπόρδα, όμως ο Βέλγος επιθετικός έδωσε τη λύση σε μια αναμέτρηση αγωνίας.

Εφιάλτης δίχως τέλος στο Νεπάλ: Στους 389 οι νεκροί – Δύο νέες λίμνες απειλούν με δεύτερο φονικό κύμα

Χτες

Εκατοντάδες αγνοούμενοι σε Ιμαλάια και Θιβέτ, με τους διασώστες να απομακρύνονται από τις κοίτες των ποταμών Bhote Koshi, Trishuli και Narayani.

Κοινωνικό Leasing: Πράσινο φως για ηλεκτρικό αυτοκίνητο με 150 ευρώ τον μήνα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Χτες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε σχέδιο 5,3 δισ. ευρώ που ανοίγει τον δρόμο για επιδοτούμενη μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων, νέα λεωφορεία και οικολογικά ταξί.

Τραγωδία στη Βέροια: Νεκρή 18χρονη στους Καταρράκτες Δερματά

Χτες

Δύτες της 2ης ΕΜΑΚ ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις της τη νεαρή από τη λίμνη κάτω από τον καταρράκτη, στη Δημοτική Ενότητα Μακεδονίδος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.