Ιερουσαλήμ: Το μυστήριο 2.000 ετών και τα ευρήματα που «οδηγούν» στον τόπο ταφής του Ιησού
Λαξευμένοι τάφοι, καλλιεργήσιμη γη και αρχαίος κήπος ήρθαν στο φως κάτω από τον Ναό της Αναστάσεως

Δημοσίευση 28/8/2026 | 10:15
Νέα ευρήματα αρχαιολόγων κάτω από τον Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ εμφανίζουν εντυπωσιακές ομοιότητες με όσα περιγράφει η Καινή Διαθήκη για τον τόπο όπου, κατά τη χριστιανική παράδοση, τάφηκε ο Ιησούς Χριστός. Ερευνητές από την Ιταλία εντόπισαν ίχνη ενός αρχαίου ταφικού τοπίου, με τάφους λαξευμένους στον βράχο, καλλιεργήσιμη γη και έναν κήπο, χωρίς όμως τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται όντως για τον τάφο του Ιησού.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο αρχαιολογικό περιοδικό της Ιερουσαλήμ «Liber Annuus».
«Έχουμε βρει στοιχεία ενός ταφικού τοπίου», δήλωσε η επικεφαλής της ανασκαφής, Φραντσέσκα Ρομάνα Στασόλα, από το Πανεπιστήμιο «La Sapienza» της Ρώμης, μιλώντας στην Daily Mail.
Τι βρήκαν κάτω από τον Ναό της Αναστάσεως
Οι ερευνητές πραγματοποιούσαν ανασκαφές στον Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, τον ναό του 4ου αιώνα που χτίστηκε πάνω από τον τόπο όπου, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Ιησούς σταυρώθηκε, ενταφιάστηκε και αναστήθηκε την Κυριακή του Πάσχα. Ο ναός αποτελεί έκτοτε έναν από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος του χριστιανικού κόσμου, με περίπου τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2022, στο πλαίσιο εργασιών αποκατάστασης του δαπέδου του ναού, και στις τελευταίες τους φάσεις, το 2025, οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε ένα ιδιαίτερο αρχαίο τοπίο. Κάτω από τον ναό εντόπισαν ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο, καλλιεργημένα τμήματα γης, τάφους λαξευμένους στον βράχο και έναν αρχαίο κήπο.
Τα ευρήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των ομοιοτήτων τους με την περιγραφή στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο: «Στον τόπο όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς υπήρχε κήπος, και μέσα στον κήπο ένας καινούργιος τάφος, στον οποίο δεν είχε ακόμη ταφεί κανείς». Παρότι δεν βρέθηκε ανθρώπινο λείψανο στον συγκεκριμένο τάφο, οι αρχαιολόγοι θεωρούν αξιοσημείωτες τις αντιστοιχίες ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του χώρου και στις βιβλικές αναφορές.
Το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο αναφέρει επίσης ότι η σταύρωση έγινε κοντά στην Ιερουσαλήμ, ενώ στην Προς Εβραίους Επιστολή αναφέρεται ότι ο Ιησούς υπέφερε «έξω από την πύλη» της πόλης. Το σημείο όπου βρισκόταν το λατομείο ήταν πράγματι έξω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ κατά την εποχή του Ιησού. Τμήματα του λατομείου είχαν βάθος περίπου έξι μέτρων και ήταν γεμάτα χώμα, γεγονός που δείχνει ότι η περιοχή χρησιμοποιήθηκε αργότερα για καλλιέργειες.
Ελιές και αμπέλια από την εποχή του Ιησού
Την αγροτική χρήση της περιοχής ενισχύει η ανακάλυψη στοιχείων που συνδέονται με ελαιόδεντρα και αμπέλια, τα οποία χρονολογούνται στην περίοδο κατά την οποία πιστεύεται ότι πέθανε ο Ιησούς, γύρω στο 33 μ.Χ.
«Το Ευαγγέλιο αναφέρει μια πράσινη περιοχή μεταξύ του Γολγοθά και του τάφου και εμείς εντοπίσαμε αυτά τα καλλιεργημένα χωράφια», δήλωσε η Στασόλα στους Times of Israel.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι ίδιοι οι τάφοι, οι οποίοι ήταν λαξευμένοι απευθείας στον βράχο, στοιχείο που αποδεικνύει ότι η περιοχή χρησιμοποιούνταν πράγματι ως τόπος ταφής. Το χαρακτηριστικό αυτό συμφωνεί με τις περιγραφές των Ευαγγελίων του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά, σύμφωνα με τις οποίες ο τάφος του Ιησού είχε λαξευτεί στον βράχο.
Η κατασκευή των Ρωμαίων που «σφράγισε» έναν τάφο
Τα στοιχεία που εξετάζουν οι αρχαιολόγοι δεν περιορίζονται στις αντιστοιχίες με τα βιβλικά κείμενα. Ένας συγκεκριμένος ταφικός θάλαμος είχε αποκλειστεί από ρωμαϊκή κατασκευή που ανεγέρθηκε επί βασιλείας του αυτοκράτορα Αδριανού, τον 2ο αιώνα μ.Χ.
Περίπου 200 χρόνια αργότερα, στην εποχή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, οι οικοδόμοι που εργάζονταν στην περιοχή κατέστρεψαν τη ρωμαϊκή κατασκευή και ανέσκαψαν το σημείο, φέρνοντας ξανά στο φως τον τάφο. Στη συνέχεια τον απομόνωσαν από τους υπόλοιπους ταφικούς θαλάμους και δημιούργησαν γύρω του ένα ξεχωριστό χριστιανικό προσκύνημα, όπου οι πιστοί μπορούσαν να συγκεντρώνονται και να προσεύχονται.
Τι μπορεί – και τι δεν μπορεί – να αποδείξει η ανακάλυψη
Τα αρχαιολογικά δεδομένα δεν αποδεικνύουν οριστικά ότι ο συγκεκριμένος χώρος ήταν πράγματι ο τόπος ταφής του Ιησού. Ωστόσο, η προσπάθεια διατήρησης και ανάδειξής του ήδη από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ενισχύει την εκτίμηση ότι η γνώση για τη σημασία του σημείου μπορεί να είχε μεταδοθεί από τις πρώτες γενιές χριστιανών.
Για τη Στασόλα, άλλωστε, η μεγάλη σημασία της ανασκαφής δεν περιορίζεται στην προσπάθεια επιβεβαίωσης μιας βιβλικής αφήγησης. «Ο πραγματικός θησαυρός που αποκαλύπτουμε είναι η ιστορία των ανθρώπων που έκαναν αυτόν τον τόπο αυτό που είναι, εκφράζοντας εδώ την πίστη τους», δήλωσε στους Times of Israel.
«Είτε κάποιος πιστεύει είτε όχι στην ιστορικότητα του Παναγίου Τάφου, το γεγονός ότι γενιές ανθρώπων πίστεψαν σε αυτήν είναι αντικειμενικό. Η ιστορία αυτού του τόπου είναι η ιστορία της Ιερουσαλήμ και, τουλάχιστον από μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και μετά, είναι η ιστορία της λατρείας του Ιησού Χριστού», πρόσθεσε.












