E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γερμανία: Ετοιμάζει κυρώσεις και θα κατηγορήσει τη Ρωσία για την επίθεση στη Λειψία

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη Ρωσία

Γερμανία: Ετοιμάζει κυρώσεις και θα κατηγορήσει τη Ρωσία για την επίθεση στη Λειψία
Steffen Prößdorf / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 29/8/2026 | 19:15

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ετοιμάζεται να κατηγορήσει δημόσια τη Ρωσία για την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία και να ανακοινώσει «εκτεταμένες» κυρώσεις, καθώς το Βερολίνο φαίνεται να σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη Μόσχα.

Το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται να περιλαμβάνει άμεσα μέτρα κατά ρωσικών οντοτήτων, την ώρα που η ΕΕ προχωρά με την επιβολή νέων κυρώσεων που προετοιμάζονται παράλληλα στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσαν στο περιοδικό Politico και τη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag τρεις αξιωματούχοι ενήμεροι για το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση έχει προγραμματιστεί για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και συμπίπτει με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Ιρλανδία την Τρίτη, αν και θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα, ανάλογα με την απόφαση του Μερτς, όπως ανέφεραν δύο από τους αξιωματούχους.

Σκληρότερα μέτρα σε βάρος της Μόσχας

Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι, ως απάντηση στο περιστατικό με το drone στη Λειψία, δεν αρκούσε πλέον η απέλαση Ρώσων διπλωματών ή το κλείσιμο του «Ρωσικού Οίκου» στο Βερολίνο, που προωθεί πολιτιστικές δράσεις. Απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα, όπως η εντατικοποίηση των κυρώσεων ή ακόμη πιο εκτεταμένες παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Οι τρεις αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που σκοπεύει να ανακοινώσει ο Μερτς.

Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό το Βερολίνο σκοπεύει να θεωρήσει υπεύθυνους μεμονωμένους Ρώσους ή τη ρωσική κυβέρνηση για την απόπειρα επίθεσης με drone. Το Βερολίνο προετοιμάζεται ήδη για μια έντονη αντίδραση, καθώς, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι, η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμη για τα αντίποινα της Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μερτς είχε ήδη ανακοινώσει την Τρίτη ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για το περιστατικό στη Λειψία, χωρίς όμως να κατονομάσει συγκεκριμένο υπεύθυνο. «Η επίθεση με drone στη Λειψία, μεταξύ άλλων, δείχνει ότι αντιμετωπίζουμε επίσης πολύ πραγματικές απειλές», δήλωσε. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει τους δράστες των υβριδικών επιθέσεων να πληρώσουν το τίμημα. Θα πληρώσουν γι’ αυτό».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Politico σχετικά με το σχέδιο της Γερμανίας να θεωρήσει τη Ρωσία άμεσα υπεύθυνη, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Η Καγκελαρία δεν προβαίνει σε εικασίες. Το μόνο που έχει σημασία είναι η επίσημη απόδοση ευθύνης που θα κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά τη διακριτική της ευχέρεια και αφού σταθμίσει όλα τα αποτελέσματα της έρευνας».

Russia Putin

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άμεση σύνδεση του drone με τη Ρωσία

Η αποτυχημένη επίθεση στο αεροδρόμιο Λειψίας/Χάλλης έχει ήδη συνδεθεί στενά με τη Ρωσία από έρευνες των μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ γερμανικών μέσων, το drone, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με εκρηκτικά, προοριζόταν να χτυπήσει ένα ουκρανικό μεταφορικό αεροσκάφος Antonov, που χρησιμοποιείται επίσης για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε ότι εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών συνέδεαν άμεσα τη Ρωσία με το drone. Υπάρχουν επίσης ομοιότητες με μια σειρά σαμποτάζ εναντίον ευρωπαϊκών αεροπορικών μεταφορών φορτίου το 2024, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι τις διέπραξαν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η Μόσχα έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή.

Μέχρι στιγμής, παραμένει ασαφές ποιες νέες πληροφορίες οδήγησαν το Βερολίνο να αποδώσει την ευθύνη απευθείας στη Ρωσία. Χρειάζονται πολλά αποδεικτικά στοιχεία για να αποδοθεί επίσημα η ευθύνη σε μια χώρα και στο παρελθόν είχε αποφευχθεί μια τέτοια κίνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο από τους αξιωματούχους χαρακτήρισαν την επικείμενη κίνηση ως «Zeitenwende 2.0» (ιστορική καμπή ή αλλαγή εποχής), αναφορά στην ιστορική στροφή στον τομέα της άμυνας που είχε ανακοινώσει ο πρώην καγκελάριος Ολάφ Σολτς ως απάντηση στην πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.

Germany Intelligence

Η κρυψώνα όπλων κοντά στο Βερολίνο

Η ανακάλυψη μιας κρυψώνας όπλων κοντά στο Βερολίνο συνέβαλε επίσης στην αλλαγή στάσης της Γερμανίας. Σε μια δασώδη περιοχή κοντά στη λίμνη Müggelsee, πράκτορες της γερμανικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών ανακάλυψαν μια υπόγεια κρυψώνα που περιείχε δύο ημιαυτόματα όπλα.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μέσω έκθεσης της ερευνητικής κοινοπραξίας των γερμανικών μέσων ενημέρωσης NDR, WDR και της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. Η ανακάλυψη είχε γίνει τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα δύο όπλα ήταν συσκευασμένα σε αδιάβροχα δοχεία και βρίσκονταν σε κατάσταση σχεδόν καινούργια. Η κρυψώνα περιείχε επίσης ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όπλα ήταν έτοιμα για άμεση χρήση. Οι ερευνητές τα κατέστησαν μη λειτουργικά, τα επέστρεψαν στην κρυψώνα και παρέμειναν σε επιτήρηση της περιοχής. Ωστόσο, δεν εντόπισαν ποτέ κανέναν να προσεγγίζει τον χώρο.

Ο γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας διερευνά πλέον την υπόθεση λόγω υποψίας προετοιμασίας σοβαρής πράξης βίας που απειλεί το κράτος.

Μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, μίλησε για μια κατάσταση υψηλού κινδύνου και υπαινίχθηκε ότι τα όπλα ενδέχεται να προορίζονταν για επιθέσεις στο Βερολίνο. Αν και απέφυγε να συνδέσει το θέμα άμεσα με τη Ρωσία, τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμπλοκή ξένων δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γερμανία: Ετοιμάζει κυρώσεις και θα κατηγορήσει τη Ρωσία για την επίθεση στη Λειψία

Κόσμος Σήμερα

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη Ρωσία

Καιρός – Αρναούτογλου: Μπόρες και καταιγίδες απόψε, ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Κόσμος Σήμερα

Βραδινή «έκπληξη» από τον καιρό: Μπόρες και καταιγίδες προβλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου

Συμβόλαιο θανάτου για δίδυμους στην Κύπρο

Κόσμος Σήμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικασία της προφυλάκισης, οι στόχοι ήταν δίδυμοι αδελφοί, υπήκοοι τρίτης χώρας, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να περάσουν τις διακοπές τους στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου

Απίστευτες εικόνες στην Ελβετία: Χαλάζι σαν μπάλα του γκολφ τραυμάτισε 40 ανθρώπους στη Ζυρίχη

Κόσμος Σήμερα

140 χιλιόμετρα την ώρα οι ριπές του ανέμου - Σφοδρή χαλαζόπτωση και στην Ιταλία

Δικαστής έκρινε αθώα τη μητέρα που σκότωσε τα δύο παιδιά της – Έπασχε από επιλόχεια ψύχωση

Κόσμος Σήμερα

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η γυναίκα βρισκόταν σε κατάσταση επιλόχειας ψύχωσης όταν αφαίρεσε τη ζωή των δύο παιδιών της

Ηλεκτροσυγκόλληση εν μέσω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς: Σύλληψη 36χρονου στην Κω

Κόσμος Σήμερα

Του επιβλήθηκε αυτόφωρη διαδικασία και διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ

Επιστροφή στα γήπεδα για τον Σαμαρά: Η έκπληξη‑ομάδα που τον απέκτησε

Κόσμος Σήμερα

Οκτώ χρόνια μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του, ο Γιώργος Σαμαράς ξαναβάζει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια

Επιστροφή ενοικίου: Ποιοί δικαιούνται φέτος το φθινόπωρο έως και δύο μισθώματα πίσω

Κόσμος Σήμερα

Στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διπλή επιστροφή ενοικίου σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές.

Ιός Δυτικού Νείλου: Γιατί «χτυπά» φέτος την Αττική

Κόσμος Σήμερα

Η μετανάστευση των κουνουπιών, ο Daniel και η κλιματική αλλαγή - «1 στα 150 κρούσματα εμφανίζει εγκεφαλίτιδα».

Μην πετάξετε ποτέ την απόδειξη του ATM στον κάδο – Ο λόγος θα σας εκπλήξει

Κόσμος Σήμερα

Η απόδειξη από το ATM μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα απ’ όσα νομίζετε

«Δεν παραδινόμαστε»: Η Χεζμπολάχ απορρίπτει τη λιβανοϊσραηλινή συμφωνία

Κόσμος Σήμερα

Ο Ναΐμ Κάσεμ κατήγγειλε τη συμφωνία ως «παράνομη και ταπεινωτική» και απέρριψε τον αφοπλισμό μέσω των «πιλοτικών ζωνών»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.