E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τελευταίο αντίο στη Μαργαρίτα Παπανδρέου: Αυτή την ώρα η κηδεία της στο Α’ Νεκροταφείο

Οικογένεια, φίλοι και πολιτικοί αποχαιρετούν τη γυναίκα-μαχήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην σύζυγο του ιστορικού ηγέτη

Τελευταίο αντίο στη Μαργαρίτα Παπανδρέου: Αυτή την ώρα η κηδεία της στο Α’ Νεκροταφείο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/9/2026 | 11:47

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης συγγενείς, φίλοι και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου συγκεντρώθηκαν σήμερα για να απευθύνουν το τελευταίο «αντίο» στη Μαργαρίτα Παπανδρέου, μια γυναίκα που άφησε το δικό της αποτύπωμα στη δημόσια ζωή και στους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή στις 18 Σεπτεμβρίου, έχοντας συμπληρώσει 103 χρόνια ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πολιτική κηδεία της άρχισε στις 11:00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου βρίσκονται μέλη της οικογένειας Παπανδρέου, φίλοι, πολιτικοί και άνθρωποι που τη γνώρισαν μέσα από την πολυετή κοινωνική και ακτιβιστική δράση της.

Τους επικήδειους λόγους θα εκφωνήσουν οι δύο γιοι της, Γιώργος και Νίκος Παπανδρέου, καθώς και η Άννα Διαμαντοπούλου, αποχαιρετώντας μία προσωπικότητα που συνδέθηκε στενά τόσο με τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας όσο και με το ελληνικό γυναικείο κίνημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκ μέρους της κυβέρνησης στην τελετή παρίσταται ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος.

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου υπήρξε συγγραφέας και ακτιβίστρια, αναπτύσσοντας επί δεκαετίες έντονη δραστηριότητα γύρω από ζητήματα ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας και ειρήνης. Η παρουσία και η δράση της ταυτίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με τους αγώνες του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη μνήμη της κατατέθηκαν πολυάριθμα στεφάνια από πολιτικά πρόσωπα, οργανώσεις και θεσμικούς εκπροσώπους. Μεταξύ εκείνων που έστειλαν στεφάνι βρίσκονται ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, η οικογένεια του Θανάση Τσούρα, η Ένωση Γυναικών Ελλάδος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Μεγάλος αριθμός προσωπικών μηνυμάτων και τηλεφωνικών επικοινωνιών έχει φτάσει στον Γιώργο Παπανδρέου μετά την απώλεια της μητέρας του. Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, συλλυπητήρια απέστειλαν Έλληνες και Ευρωπαίοι πολιτικοί, θεσμικοί παράγοντες και αξιωματούχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στα πρόσωπα που επικοινώνησαν βρίσκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Μηνύματα απέστειλαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μαζί με πολλούς ακόμη αξιωματούχους από ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στον Γιώργο Παπανδρέου εξέφρασαν ακόμη τα συλλυπητήριά τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Νίκος Δένδιας, η Λίνα Μενδώνη, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστας Μπακογιάννης, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Χάρης Δούκας.

Παράλληλα, επικοινωνίες και μηνύματα έφτασαν από πρώην και εν ενεργεία υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αποτυπώνοντας την απήχηση που είχε η Μαργαρίτα Παπανδρέου σε διαφορετικούς πολιτικούς και θεσμικούς χώρους.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα συλλυπητήρια έχουν τα μηνύματα γυναικών από την Κύπρο και την Τουρκία. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ενημέρωση, οι γυναίκες αυτές αναγνωρίζουν τη μακρόχρονη προσφορά της στους αγώνες για την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και τη σταθερή προσήλωσή της στις αξίες της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Οι επικοινωνίες που έχει δεχθεί η οικογένεια προέρχονται, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου, από ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή διάσταση της παρουσίας και της δράσης της.

Με λόγια βαθιάς αγάπης και συγκίνησης αποχαιρέτησαν τη Μαργαρίτα Παπανδρέου τα μέλη της οικογένειάς της, μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τον θάνατό της.

Τα παιδιά, τα εγγόνια και η δισεγγονή της αναφέρονται στη μητέρα, στη γιαγιά και στην προγιαγιά τους, χαρακτηρίζοντάς την «μαχήτρια ως το τέλος». Υπογραμμίζουν ότι σε ολόκληρη τη ζωή της πορεύτηκε με γενναιοδωρία και αξιοπρέπεια, διατηρώντας ακλόνητη την πίστη της στον άνθρωπο, στη δικαιοσύνη, στην ειρήνη και στην ισότητα των γυναικών.

Πέρα όμως από τη δημόσια παρουσία και τους αγώνες της, για τους δικούς της ανθρώπους ήταν κυρίως η γυναίκα που κρατούσε ενωμένη την οικογένεια. Την αποχαιρετούν ως τη «μεγάλη, ζεστή αγκαλιά» που τους πρόσφερε αγάπη, στήριξη και δύναμη και η οποία θα παραμείνει ζωντανή στη μνήμη τους.

Στην ανακοίνωσή της η οικογένεια αναφέρει:

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, τη μητέρα, τη γιαγιά και την προγιαγιά μας, που έφυγε σήμερα το πρωί.

Μαχήτρια ως το τέλος, έζησε με γενναιοδωρία, αξιοπρέπεια και βαθιά πίστη στον άνθρωπο, στη δικαιοσύνη, στην ειρήνη και στην ισότητα των γυναικών

Για εμάς, τα παιδιά, τα εγγόνια, τη δισεγγονή της, πάνω απ’ όλα, θα είναι πάντα η Μαργαρίτα μας: η μεγάλη, ζεστή αγκαλιά που μας ένωνε και μας έδινε απέραντη αγάπη και δύναμη».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρυστιανού: Απαντά στον Αδωνι για την κβαντική ιατρική ‑ Η καυστική ατάκα για τα «νανογιλέκα»

Σήμερα

Η πρόεδρος του κινήματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» τοποθετήθηκε για τους ιατρικούς ελέγχους με αφορμή τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, ενώ υπερασπίστηκε τις μεθόδους της απέναντι στα σχόλια του υπουργού Υγείας.

Βριλήσσια: Κίνδυνος να χάσει το νεφρό του 14χρονος μετά από ξυλοδαρμό από συμμαθητή του

Σήμερα

Συνελήφθησαν ο ανήλικος δράστης και η μητέρα του, ο 14χρονος αναμένεται σήμερα ενώπιον της Δικαιοσύνης

Τελευταίο αντίο στη Μαργαρίτα Παπανδρέου: Αυτή την ώρα η κηδεία της στο Α’ Νεκροταφείο

Σήμερα

Οικογένεια, φίλοι και πολιτικοί αποχαιρετούν τη γυναίκα-μαχήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην σύζυγο του ιστορικού ηγέτη

Ξυλοδαρμός σε κατάστημα της Βιρτζίνια: Νεκρός 77χρονος από τους γονείς ανήλικης υπαλλήλου

Σήμερα

Οι γονείς κρατούνται χωρίς εγγύηση για ανθρωποκτονία β` βαθμού, ενώ η έφηβη κόρη τους βρίσκεται σε κέντρο κράτησης ανηλίκων στο Νόρφολκ.

ΑΑΔΕ: Πωλούνται κατασχεμένα ακίνητα χωρίς πλήρη εξόφληση χρέους – Τουλάχιστον 25% στην Εφορία

Σήμερα

Με απόφαση της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες ζητούν άρση κατάσχεσης μέσω myAADE, ώστε ο συμβολαιογράφος να αποδίδει μέρος του τιμήματος απευθείας στο Δημόσιο.

Μαζωνάκης: Βίντεο δείχνει τον γιατρό της υπόθεσης να εκπαιδεύει Φιλιππινέζα γιατρό σε βλαστοκύτταρα στην Καρνεάδου

Σήμερα

Η Φιλιππινέζα γιατρός, που εργάζεται σε κλινική αναγεννητικής ιατρικής στις Φιλιππίνες, ευχαρίστησε τον γιατρό για την εκπαίδευση στις 20 Μαΐου, λίγους μήνες πριν τον θάνατο του τραγουδιστή.

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια ενός πεζοπόρου στην περιοχή Ράχες Ικαρίας

Χτες

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση μεταφοράς ενός 57χρονου πεζοπόρου στις Ράχες Ικαρία - Μεγάλη επιχείρηση από την Πυροσβεστική

Σρι Λάνκα: Μωρό ελέφαντας σώθηκε αφυδατωμένο και επέστρεψε στη μαμά του

Χτες

Κτηνίατροι στη Σρι Λάνκα χορήγησαν ορό και δεξτρόζη στο ελεφαντάκι και περιποιήθηκαν τον ομφάλιο λώρο του, πριν η αγέλη το παραλάβει τα μεσάνυχτα.

Θεσσαλονίκη: 14χρονος απείλησε με μαχαίρι συμμαθητές ‑ Συνελήφθη και η μητέρα του

Χτες

Σε βάρος του ανήλικου ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οπλοφορία, ενώ η μητέρα του αφέθηκε ελεύθερη με εντολή εισαγγελέα.

Ποιος δήμος της Αθήνας αποφάσισε την πλήρη απαλλαγή δημοτικών τελών για νέους γονείς

Χτες

Ο δήμαρχος Στάθης Ψυρρόπουλος προβλέπει και μείωση 50% για μεγαλύτερα εισοδήματα, με στόχο την ενίσχυση των νέων οικογενειών.

Ταξί: Απόγνωση των οδηγών από τα καύσιμα ‑ «Αδύνατο να κυκλοφορήσουμε» χωρίς μείωση φόρων

Χτες

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος ζητά αναπροσαρμογή της ταρίφας και παράταση στην υποχρεωτική ηλεκτροκίνηση των ταξί.

Διασώστης ΕΚΑΒ για Μαζωνάκη: «Ο απινιδωτής δεν λειτουργούσε ‑ Δεν μας έδωσαν καμιά πληροφορία»

Χτες

Οι γιατροί ανέφεραν ότι δεν πρόλαβαν να κάνουν περισσότερα, ενώ δεν παρείχαν σημαντικές πληροφορίες στους διασώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 26
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.