E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η νέα ταινία του Russel Crowe ξεσηκώνει τους Έλληνες της Αυστραλίας

«Χαρακτηρίζει τους Έλληνες ως στρατό του Σατανά»

Η νέα ταινία του Russel Crowe ξεσηκώνει τους Έλληνες της Αυστραλίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/1/2015 | 00:00

Πολλές αντιδράσεις προκαλεί στις τάξεις της ομογένειας της Αυστραλίας η νέα ταινία του Russel Crowe. Ο καταξιωμένος ηθοποιός έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία «The Water Diviner», που έκανε πρεμιέρα τα Χριστούγεννα στην Αυστραλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «The Water Diviner» αναφέρεται στην εκστρατεία των ΑΝΖΑΚ (ακρωνύμιο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών) στην Καλλίπολη.

Ο Crowe ερμηνεύει τον κεντρικό χαρακτήρα, έναν Αυστραλό αγρότη, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του '20 αφήνει την πατρίδα του και ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας τα ίχνη των τριών αγοριών του, που χάθηκαν στη μάχη της Καλλίπολης.

Εκεί θα ακούσει από Τούρκους κυρίως αξιωματούχους τι συνέβη στους ΑΝΖΑΚ, όταν τους απέκρουσαν οι τουρκικές δυνάμεις υπό τον Κεμάλ, συνεπικουρούμενες από γερμανικά και αυστριακά στρατεύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Δρ. Παναγιώτη Διαμαντή, Καθηγητή Ιστορίας (ειδικευόμενο στις γενοκτονίες) στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ο Crowe και ο σεναριογράφος του, Andrew Anastasios (ομογενής, στο βιβλίο του οποίου στηρίζεται η ταινία), στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα αντιπολεμικό μήνυμα «κατέληξαν να εμφανίζουν τα θύματα ως θύτες και τους σφαγιαζόμενους ως βαρβάρους».

Κι αυτό, γιατί τόσο οι Αρμένιοι της περιοχής, όσο και οι ντόπιοι Έλληνες απεικονίζονται ως βάρβαροι κι αιμοβόροι κατακτητές και όχι ως ιθαγενείς που αμύνθηκαν στην εκστρατεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 1914.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο Δρ. Διαμαντής στην αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου», «οι Έλληνες στην ταινία χαρακτηρίζονται ως ο στρατός του Σατανά, ως εχθροί και προδότες των Αυστραλών και οι ορθόδοξες εκκλησίες απεικονίζονται ως στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Russel Crowe είχε δικαιολογήσει την απόφασή του να πει την ιστορία της Καλλίπολης αλλιώς, θέλοντας να δικαιώσει τους γηγενείς κατοίκους που αμύνθηκαν εναντίον των ΑΝΖΑΚ.

«Νομίζω ότι 100 χρόνια μετά, οι Αυστραλοί έχουν την ωριμότητα να ακούσουν και την αντίθετη γνώμη για το πώς έγιναν τα γεγονότα». Σύμφωνα με τον Δρ. Διαμαντή όμως, τα «γεγονότα» του Crowe είναι διαστρεβλωμένα.

«Πρώτα από όλα, κανένας Αυστραλός δεν θα μπορούσε να περιηγηθεί στην Ανατολία το 1921, όταν η Τουρκία ήταν ένας εξαιρετικά εχθρικός κι επικίνδυνος τόπος για τους ξένους. Δεύτερον, ποιος είπε ότι οι Έλληνες των περιοχών αυτών δεν ήταν ιθαγενείς; Ο κύριος Crowe θα πρέπει να ξεκινά την ταινία ζητώντας συγγνώμη από τους Αρμένιους, τους Ασσύριους και τους Έλληνες, καθώς ξεκάθαρα δεν γνωρίζει ότι κατοικούσαν εκεί επί χρόνια. Τρίτον, οι Έλληνες ήταν σύμμαχοι των Αυστραλών και Νεοζηλανδικών δυνάμεων. Πάρα πολλοί επιζώντες έχουν ομολογήσει ότι κρύφτηκαν σε σπίτια Ελλήνων, φυγαδεύτηκαν από Έλληνες...».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το trailer της ταινίας:

Πηγή: ethnos.gr

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γιάννης Κότσιρας σταματάει συναυλία για το «30 χρόνια λάθος ρεφρέν» (vid)

Σήμερα

Σχεδόν 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, κόσμος συνειδητοποιεί ότι τραγουδάει λάθος ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Γιάννη Κότσιρα.

Mad Max: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για ένα από τα πιο εμβληματικά franchise όλων των εποχών

Σήμερα

Για να γνωρίζεις για το δυστοπικό σύμπαν του George Miller

Οι Γιαγκίνηδες έκαναν sold out την Τεχνόπολη με το «Γλέντι των Ονείρων μας»

Χτες

Χιλιάδες θεατές έζησαν μια αξέχαστη βραδιά λαϊκού γλεντιού στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στις 7 Ιουλίου, με special guests τον Σπύρο Γραμμένο και τον Papazó.

Emmys 2026: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες

Προχτές

Η 78η απονομή των βραβείων Emmy θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στο Λος Αντζελες

Γη της Ελιάς: Τι θα δούμε στο μεγάλο φινάλε που κλείνει 5 χρόνια ιστορίας

Προχτές

Απόψε στις 22:00 στο Mega κλείνει η πιο μακροβιότερη ελληνική σειρά της τελευταίας εικοσαετίας, με 969 επεισόδια και αμέτρητες αναμνήσεις.

Όλοι το χόρεψαν, λίγοι ήξεραν γιατί γράφτηκε: Η σκοτεινή ιστορία του hit Children

Πριν 3 μέρες

Το πιο μελαγχολικό club anthem των 90s είχε πίσω του μια τραγωδία

5 σειρές που θα σε κάνουν να λατρέψεις το Apple TV

Πριν 3 μέρες

To «ποιότητα πάνω από την ποσότητα» φαίνεται πως δουλεύει

Το σκάνδαλο της Disney με την ταινία « 101 σκυλιά της Δαλματίας» που έμεινε στην ιστορία

Πριν 5 μέρες

Από την ευαισθητοποίηση στην εγκατάλειψη και την κακομεταχείριση

Η πολωνική ταινία του Netflix που θα φέρει το καλοκαίρι στο σπίτι σου

Πριν 6 μέρες

Ένα κρυμμένο διαμαντάκι της πλατφόρμας

Κωνσταντίνος Αργυρός: Ποια κορυφαία Τουρκάλα τραγουδίστρια τον «συναντά» στο νέο του τραγούδι

Πριν 6 μέρες

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί ντουέτο με την Τουρκάλα σταρ Sila, ενώνοντας την ελληνική και την τουρκική μουσική σκηνή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.