E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Βαρουφάκης: «Προτιμότερος ο θάνατος, αν δεν βρεθεί συμφωνία»

Συνέντευξη στη γαλλική «La Tribune»

Βαρουφάκης: «Προτιμότερος ο θάνατος, αν δεν βρεθεί συμφωνία»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 21/1/2015 | 00:00

Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας μετά τις εκλογές, «τότε ξεκάθαρα είναι προτιμότερος ο θάνατος», σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών, Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος σε μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «La Tribune» απέρριψε την ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι, εκτιμώντας ότι «δεν είναι πολύ καλή ιδέα», ενώ άσκησε κριτική στο σχέδιο Γιουνκέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συμβεί αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας, ο Έλληνας οικονομολόγος ανέφερε στην εφημερίδα ότι «είναι προτιμότερος ο θάνατος», σημειώνοντας, μάλιστα, πως το πραγματικό έλλειμμα της Ελλάδας «είναι ένα έλλειμμα αξιοπρέπειας».

Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε πως εξαιτίας αυτής της έλλειψης η Ελλάδα δέχθηκε «ανόητα μέτρα» και υπογράμμισε πως αυτό τροφοδότησε έναν φαύλο κύκλο αναξιοπρέπειας «που εμπεριέχει τη δυσαρέσκεια, τον φόβο και την αγανάκτηση».

«Όλα αυτά δεν είναι καλά. Πρέπει να ξαναβρούμε την αξιοπρέπειά μας, το πνεύμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 που μας έκανε να πούμε «όχι» στο τελεσίγραφο της Ιταλίας του Μουσολίνι. Εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε τα μέσα να απαντήσουμε «όχι», αλλά το πράξαμε. Πρέπει να ξαναβρούμε αυτό ακριβώς το πνεύμα», είπε στη γαλλική εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας αν με τη λέξη «θάνατο» εννοεί την έξοδο από το ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι η λέξη που χρησιμοποίησε ήταν αλληγορική και όπως τόνισε, «όπως κάθε αλληγορία, όσο λιγότερο την εξηγούμε, τόσο περισσότερο την κατανοούμε».

Πάντως, όσον αφορά τα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ, ο οικονομολόγος είπε πως θέλει να επιμείνει στο γεγονός ότι είναι δικαίωμά μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη και σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί μας το αρνηθεί ή να το αμφισβητήσει».

Στη συνέντευξη στη «La Tribune» ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα μπορεί να υποχρεώσει την Ευρώπη να αλλάξει και ότι η μόνη βεβαιότητα στην Ελλάδα είναι η αβεβαιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η τρόικα προσπαθεί να πιέσει ασφυκτικά τη χώρα όσον αφορά τη δημοκρατική επιλογή, λέγοντάς «ή ακολουθείτε τις απαιτήσεις μας, ή θα βυθιστείτε στην κόλαση» και εξήγησε ότι στην ουσία «παρουσιάζουν ως δικές τους απειλές εξωγενείς παράγοντες, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μέρος της αλήθειας».

Στο ερώτημα ποιες θα είναι οι προτάσεις προς την τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Θα ζητήσουμε καταρχάς μια προθεσμία 10 έως 15 ημερών για να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας, το οποίο θέλουμε να είναι πολύ αναλυτικό, αλλά και πολύ πλήρες».

Όπως εξήγησε, αυτό το σχέδιο θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες και ανέφερε: «Ο πρώτος θα αφορά το ελληνικό χρέος. Θέλουμε να κάνουμε προτάσεις στον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, τις οποίες δεν θα μπορεί να αρνηθεί. Δεν θα υπάρξει κατά συνέπεια χρεοκοπία, ούτε περικοπές χρέους. Θα προτείνουμε μια φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία το χρέος θα εξαρτάται από την εξέλιξη της ονομαστικής αξίας του ΑΕΠ. Η ιδέα είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι εταίρος μας στην ανάπτυξη και δεν θα πρέπει να ποντάρει στη μιζέρια μας. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Ο τρίτος πυλώνας θα είναι οι επενδύσεις και ο τελευταίος η διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στη «La Tribune», ο οικονομολόγος ανέφερε ακόμη ότι είναι ψευδές ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι ο καλύτερος εγγυητής των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «έκανε χειρουργική επέμβαση με χασαπομάχαιρο».

«Εμείς θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε λέιζερ, για να μην σκοτώσουμε τον ασθενή. Αλλά επιθυμούμε βέβαια και μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τελειώνει με την «κλεπτοκρατία που ρημάζει αυτήν τη χώρα».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Βαρουφάκη, το πρόβλημα των επενδύσεων στην Ελλάδα δεν μπορεί να αφορά μόνο την Ελλάδα και ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, «άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε από το ελληνικό κράτος να λύσει αυτό το πρόβλημα».

«Χρειάζεται ένα φιλόδοξο σχέδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε, ενώ αμέσως μετά, ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιο Γιουνκέρ για τις επενδύσεις, ανέφερε ότι δεν σταματάει να εκπλήσσεται «από την ηλιθιότητα του σχεδίου», προσθέτοντας πως «είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη σε έναν νεκρό».

Μάλιστα, είπε ούτε η ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι είναι πολύ καλή ιδέα.

«Αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές. Ωστόσο, η Ευρώπη διαθέτει ένα όργανο αρμόδιο για τις επενδύσεις, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία σήμερα είναι υπερβολικά λιγόψυχη στις δράσεις της, όχι μόνο επειδή φοβάται για την κατάταξή της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά επειδή οι επενδυτές της πρέπει να είναι συγχρηματοδοτούμενοι», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει λοιπόν να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της Επενδυτικής Τράπεζας για να υπάρξει ένα πραγματικό «νέο δεδομένο» για την Ευρώπη και να διοχετεύσουμε 6-7% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στην οικονομία. Και αν ο Μάριο Ντράγκι θέλει να αγοράσει δημόσιο χρέος, θα είναι πιο χρήσιμο να το πράξει στη δευτερογενή αγορά των μετοχών της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Θα είναι πολύ πιο χρήσιμο από την επαναγορά του γερμανικού χρέους».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που ασανσέρ πολυκατοικίας κατρακυλά επτά ορόφους ‑ Νεκρή νεαρή μητέρα

Σήμερα

Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του συζύγου της να την σώσει και το τραγικό τέλος

Πάνος Ρούτσι: «Θα κάτσω εδώ και ας πεθάνω, θα πάω μέχρι τελικής πτώσεως»

Σήμερα

Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, τονίζοντας πως θέλει να μάθει από τι πέθανε ο γιος του

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Σήμερα

O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Σήμερα

Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Σήμερα

Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Σήμερα

Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Σήμερα

Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Σήμερα

Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Χτες

Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών

Νέες δηλώσεις Γεωργιάδη για την υγεία του Πάνου Ρούτσι

Χτες

Αμφισβητεί το ιατρικό ανακοινωθέν και ζητά δημοσιοποίηση εξετάσεων - Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως απάντηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.