E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι θα συμβεί στην Ευρώπη αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ

Το αποκαλυτπικό άρθρο του W. Münchau στους Financial Times

Τι θα συμβεί στην Ευρώπη αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/2/2015 | 00:00

«Η καταστροφή του Grexit μπορεί να αποτραπεί», τονίζει ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times Wolfgang Münchau.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο άρθρο του αναλύει τις επιπτώσεις στην Ευρώπη από το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και επισημαίνει: «Η περασμένη εβδομάδα μας υπενθύμισε τρεις αλήθειες. Η πρώτη είναι ότι η κρίση της Ευρωζώνης δεν θα λήξει μέχρι να επιλυθεί, δηλαδή μέχρι να διαγραφεί το υπερβολικό χρέος. Αυτή η αλήθεια αποδείχθηκε αδιαπέραστη στις εναλλαγές ψυχολογίας του Νταβός. Η δεύτερη είναι ότι κάτι που είναι αφόρητο, θα πρέπει να λήξει κάποια στιγμή. Αυτό το είδαμε, όταν οι Έλληνες ψηφοφόροι έθεσαν τέλος σε μια στρατηγική που δεν κατάφερε να προσφέρει, ούτε καν με τα δικά του περιορισμένα στάνταρντ, την μείωση στο δανειακό βάρος. Το τρίτο είναι ότι ατυχήματα συμβαίνουν.

Από όλα τα προβλεπόμενα ατυχήματα, το δυνητικά πιο καταστροφικό θα ήταν, φυσικά, το Grexit – μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Θα μπορούσε να συμβεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αναπόφευκτο».

Όπως εξηγεί, η κυρίαρχη γερμανική άποψη είναι ότι το Grexit θα ήταν όλεθρος για την Ελλάδα, μικρό σοκ για την Ευρωζώνη και αδιάφορο για την παγκόσμια οικονομία και τονίζει ότι κάνουν μεγάλο λάθος όσοι το πιστεύουν αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τονίζει: «Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι οι επιπτώσεις του Grexit θα ήταν εξίσου καταστροφικές για την Ευρωζώνη, όσο και για την ίδια την Ελλάδα. Όσοι υποτιμούν τον κίνδυνο είναι καλοί στην αριθμητική, αλλά δεν αντιλαμβάνονται τις περίπλοκες δυναμικές μιας χρεοκοπίας τέτοιου μεγέθους.

Θα πρέπει να θυμηθούμε, ότι οι Αμερικανοί ρυθμιστές υποτίμησαν τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας της Lehman Brothers το 2008 με ανάλογο σκεπτικό. Δεν ήταν η επίδραση σε όσους είχαν άμεση έκθεση στη Lehman που είχε σημασία. Σημασία είχαν οι τεράστιες παγκόσμιες αλυσιδωτές επιπτώσεις».

Υπογραμμίζει, ότι αν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρωζώνη, οι τιμές των μετοχών και άλλων χρεογράφων θα βούλιαζαν σε όλη την Ευρώπη, πολλοί θα έμεναν ξεκρέμαστοι και τότε οι επενδυτές θα αναρωτηθούν αν η Ευρωζώνη παραμένει μια νομισματική ένωση ή ένα χαλαρό νομισματικό καθεστώς με μεγάλα σημεία εισόδου και εξόδου. Θα αναρωτηθούν αμέσως αν η Πορτογαλία είναι ασφαλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με το Grexit η Ελλάδα θα έμενε εκτός της Ευρωζώνης, αλλά εντός της Ε.Ε. Θα μπορεί η Ε.Ε. να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ελλάδας στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας; Ποιος λογικός πολιτικός θα ήθελε να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα, για λίγα δισεκατομμύρια ευρώ; Και τι θα σήμαινε το Grexit για την Ελλάδα;», αναφέρει ο γνωστός αρθρογράφος.

Επισημαίνει ακόμη: «Από τα διάφορα αρνητικά σενάρια, το απολύτως χειρότερο είναι η συνέχιση πολιτικών που δεν έχουν καμία ελπίδα να πετύχουν και δεν τις υποστηρίζουν οι Έλληνες ψηφοφόροι.

Η καλύτερη λύση θα ήταν μια ελάφρυνση από το χρέος, σε συνδυασμό με μεταστροφή από το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έναν δημοσιονομικά ουδέτερο προϋπολογισμό, συν τις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροείσπραξης. Πιστεύω ότι αυτοί είναι στόχοι που αξίζει να επιδιώξει κάποιος, πριν παραιτηθεί στο Grexit».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος τάσσεται επίσης υπέρ μιας ευρείας διάσκεψης πιστωτών και δανειοληπτών, που θα καταλήξει σε συμφωνία για μείωση του επιπέδου του χρέους σε ένα βιώσιμο επίπεδο και θα σταματήσει άμεσα τη λιτότητα.

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, έχουν δίκιο στις οικονομικές τους απόψεις, αλλά πρέπει να θυμούνται ότι μια λεπτή γραμμή ξεχωρίζει το σωστό από το δίκαιο. Οι ποικίλες μονομερείς διακηρύξεις της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν καλή αρχή.

Τι θα γίνει αν ο κ. Τσίπρας δεν κάνει σωστό υπολογισμό; Ή αν δεν κάνουν οι πιστωτές σωστό υπολογισμό; Οι Έλληνες είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν μια στάση «take-it-or-leave-it» από μέρους των πιστωτών, ως οικονομική βιαιοπραγία», σημειώνει.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στην Τήνο

Σήμερα

Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Boeing 777 της Kalitta Air ξύνει με την ουρά τον διάδρομο στο Σινσινάτι, πετά σπίθες και επανασηκώνεται – Βίντεο

Σήμερα

Κατά την πρώτη προσπάθεια προσγείωσης, η ουρά του αεροσκάφους ήρθε σε επαφή με τον διάδρομο

Νέα τηλεφωνική απάτη: Η ΕΛ.ΑΣ προειδοποιεί

Σήμερα

Η επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος – Ποια τακτική χρησιμοποιούν οι δράστες

Δύο τουρίστες κατέρρευσαν από τη ζέστη στην Κνωσό – Προσωρινό «λουκέτο» στον αρχαιολογικό χώρο

Σήμερα

Και οι δύο επισκέπτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις

Red Code στη μισή Ελλάδα για φωτιά ‑ Έρχονται ιδιαίτερα δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Σήμερα

Οι ιδιαίτερα δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν δημιουργούν συνθήκες ακραίας επικινδυνότητας για την εκδήλωση και την ταχεία εξάπλωση δασικών πυρκαγιών

Τραμπ «ξεσπά» για τις εκτελέσεις στο Ιράν: «Αγριοι»

Σήμερα

Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε με τρεις διαδοχικές αναρτήσεις στο Truth Social μετά τον απαγχονισμό δύο νεαρών διαδηλωτών στις φυλακές Νταστγκέρντ της Ισφαχάν.

Θεσσαλονίκη: 84χρονος έφτιαξε τσιμεντένιο φράγμα στον Αξιό ποταμό για να ποτίζει τα χωράφια του

Σήμερα

Ο ηλικιωμένος κατασκεύαζε κάθε χρόνο από το 2021 ανάχωμα στην κοίτη του ποταμού για να αρδεύει τα χωράφια του, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Γυμνός τουρίστας στη Μύκονο: Συνελήφθη αφού πόζαρε στο άγαλμα Καραμανλή – Χρειάστηκαν τρεις αστυνομικοί

Σήμερα

Ο άνδρας προέβαλε έντονη αντίσταση κατά τη σύλληψή του, με τρεις αστυνομικούς να χρειαστούν για να τον ακινητοποιήσουν.

Σε λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες 388 νέες κάμερες για κόκκινα φανάρια στην Αθήνα

Σήμερα

Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες κάμερες, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου

Δραματική επιχείρηση διάσωσης σε φλεγόμενο διαμέρισμα στην Αττάλεια: Βγήκαν στο περβάζι για να σωθούν, δείτε βίντεο

Σήμερα

Οι δύο διασωθέντες είχαν εισπνεύσει καπνό και αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο για εξετάσεις

Κίνδυνος και μεγάλη ανησυχία για την Αρκτική: Οι πάγοι συτνεχίζουν να λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα και τον χειμώνα

Σήμερα

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον καταγράφει τη μεγαλύτερη χειμερινή μείωση των αρκτικών πάγων από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων το 1978.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.