E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σόιμπλε: Συμφωνούμε πως διαφωνούμε

Βαρουφάκης: Πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους

Σόιμπλε: Συμφωνούμε πως διαφωνούμε
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/2/2015 | 13:12

Στις 12:30 ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, πέρασε το κατώφλι του γραφείου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να ξεκινήσει η σκληρή διαπραγμάτευση Ελλάδας–Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Βαρουφάκης θα προσπάθησε να γοητεύσει, όπως είπε το Βερολίνο, δηλώνοντας θαυμαστής του Δρ Σόιμπλε, όμως η γερμανική απάντηση μόνο από αβρότητα δεν χαρακτηρίστηκε.

Δεν ήταν τυχαία η διαρροή από το πρακτορείο Reuters του εγγράφου της γερμανικής κυβέρνησης με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχώρηση από όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις περί κατάργησης τρόικας και λιτότητας και κοινωνικών παροχών.

Η κοινή δέσμευση σε μια ενωμένη Ευρώπη ήταν το πρώτο πράγμα που προέβαλε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ μετά τη λήξη της συνάντησής με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο. Σύντομα όμως, παρουσίασε την πραγματικότητα της πορείας των διαπραγματεύσεων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-«όχι» σε κούρεμα χρέους
-η Ελλάδα να διαπραγματευτεί με την τρόικα
-χωρίς νέα συμφωνία δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.

Βασικά σημεία της ομιλίας Schaeuble:

-Συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι σε μία ενωμένη Ευρώπη. Δεν είναι απλός ο δρόμος για την Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στις προσπάθειες της. Παρά την πρόοδο, υπάρχουν πολλά που μένει να γίνουν.

-Για το πρόγραμμα στήριξης ειδικότερα, ανέφερε ότι έχει γίνει πρόοδος κάνοντας ειδική αναφορά στη μείωση της ανεργίας και το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015.

-Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Δεν συμφωνούμε με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ επακριβώς για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Οι δύο άνδρες είχαν μια ανοιχτή συζήτηση και συμφώνησαν πως είναι καθήκον τους να ψάξουν για κοινή λύση.

-Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς, είπε ο Scaheuble, επαναφέροντας την τρόικα στο τραπέζι.

-Δεν είναι το θέμα μας να δημιουργήσουμε μια γερμανική Ευρώπη αλλά να προσαρμοστούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει. Πρέπει να δουλέψουμε για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσουμε.

-Επαναλαμβάνοντας μια θέση που στηρίζεται από πολλούς Γερμανούς αξιωματούχους, ο Schaeuble τόνισε την ανάγκη να συνεισφέρουν οι πλούσιοι Έλληνες και να ενισχυθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

-Ο κ. Βαρουφάκης μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους αλλά θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι έχουμε ένα κοινό νόμισμα και διαφορετικές οικονομικές πολιτικές.

-Σε ότι αφορά το θέμα σταθερότητα μας, η προσφορά έφτασε στο σημείο που δεν πάει παραπέρα. Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται μια συμφωνία που θα αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές που είναι και το σημαντικότερο πράγμα αυτή τη στιγμή. Δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος χρέους αυτή τη στιγμή.

"Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε"

Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε, ήταν η «απάντηση» του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην προηγούμενη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του.

Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως αυτό που θέλει η Ελλάδα είναι να σταματήσει αυτή η ταπείνωση, ενώ τόνισε πως ήταν «λάθος» η πρώτη ελληνική διάσωση. Ζήτησε ακόμη χρόνο για να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει το πρόγραμμά της.

Δήλωσε ακόμη ότι «μπορείτε να περιμένετε λογικές προτάσεις από την κυβέρνησή μου που είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης, όχι μόνο στην Ελλάδα. Το μήνυμά μου στην Γερμανία είναι ότι μπορείτε να περιμένετε από εμάς μια φρενίτιδα λογικής».

Τόνισε ακόμη ότι «καθώς η Ελλάδα πλήττεται από την αποπληθωριστική κρίση χρέους, καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να μας καταλάβει όσο η Γερμανία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην ύφεση αλά δεκαετίας 1930 να διχάσει την ΕΕ».

Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε ακόμη πως «δεν νομίζω να έχουμε το δικαίωμα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας διότι έχουν και άλλες χώρες πρόγραμμα. Θέλουμε μια συμφωνία-γέφυρα μέχρι το τέλος Μαΐου ώστε να έχουμε κάποιον χώρο να αναπνεύσουμε».

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα θα κάνει οτιδήποτε για να αποφύγει την χρεοκοπία, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι ελληνογερμανικές συνομιλίες θα οδηγήσουν σε μια λύση.

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ακόμη πως από το ισχύον πρόγραμμα διάσωσης, υπάρχουν μέτρα και μεταρρυθμίσεις της τάξης του 65% από το σύνολο του προγράμματος, που δεν θα ακυρωθούν, τα οποία θέλει και η κυβέρνηση.

 

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 25
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.