E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

CNN: Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει βοήθεια από τη Ρωσία και την Κίνα

Δεν μπορούν και δεν θέλουν

CNN: Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει βοήθεια από τη Ρωσία και την Κίνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/2/2015 | 12:13

Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για τη μάχη με τους Ευρωπαίους πιστωτές της, αρκετοί Έλληνες αξιωματούχοι λοξοκοιτάζουν προς τη Ρωσία και την Κίνα για εναλλακτική βοήθεια, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε ναυάγιο. Μπορεί, όμως, οι δύο χώρες να σταθούν, πραγματικά, στο πλευρό της Ελλάδας και αν συνδράμουν οικονομικά; Το CNN αμφιβάλλει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρησιμοποιώντας ως έναυσμα της ανάλυσης τις πρόσφατες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου περί ρωσικής βοήθειας, το άρθρο του αμερικανικού δικτύου υπενθυμίζει πως οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, αυτήν τη στιγμή, είναι στο χειρότερο σημείο τους από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, η νέα ελληνική κυβέρνηση, διά του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, κάνει ένα ακόμα βήμα προσέγγισης της Ρωσίας. Το πρόσφατο ταξίδι του και οι συζητήσεις που είχε με τον όμόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, μόνο τυχαία γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. «Τα δύο κράτη έχουν οικοδομήσει εμπορικές σχέσεις. Μόνο το 2013, το 13% των εξαγωγών της Ελλάδας είχαν προορισμό τη Ρωσία. Παράλληλα, έχουν συμφωνήσει το 2016 να ανακηρυχθεί «Χρονιά της Ελλάδας» στη Ρωσία και αντιστοίχως «Χρονιά της Ρωσίας» στην Ελλάδα», αναφέρει το άρθρο.

Γιατί δεν μπορεί η Ρωσία

Όλα τα δεδομένα κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία θα μπορούσε, δυνητικά, να παίξει ουσιαστικότερο ρόλο στην Ελλάδα. Ο αναλυτής της Berenberg Rob Wood το αποκρούει: «Δείχνει απίθανο να υπάρξει βαθύτερη οικονομική σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη. Η Ρωσία δεν είναι σε θέση να προσφέρει αρκετή βοήθεια στην Ελλάδα. Η ρωσική οικονομία είναι στα σχοινιά, λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί και της χαμηλής τιμής του πετρελαίου. Έαν η Ελλάδα γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη, ο τραπεζικός τομέας της θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, αλλά ούτε επ' αυτού η Ρωσία θα μπορεί να προσφέρει βοήθεια, καθώς δεν έχει τις οικονομικές πηγές για να το κάνει. Θα ήταν μια τεράστια δέσμευση και σίγουρα όχι κάτι το οποίο θα μπορούσες να ζητήσεις από τη Ρωσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κίνα δεν ενδιαφέρεται

Αν όχι η Ρωσία, μήπως τότε η Κίνα; Ήδη οι επενδύσεις των Κινέζων στην Ελλάδα είναι σημαντικές, ενώ το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω παρουσία τους στην οικονομική ζωή της χώρας είναι δεδομένο. Επιπλέον, έχει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους τεσσάρων τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα μπορούσαν εύκολα να εξαφανίσουν τα δάνεια που έχουν εκδοθεί στο όνομα της Ελλάδςα. Μόνο που δεν φαίνεται να υπάρχει προφανές πλεονέκτημα για την Κίνα να αναβαθμίσει τον ρόλο της στην περιοχή και να αποκτήσει ένα περιφερειακό πρόβλημα. Διερωτάται ο Wood: «Θέλει πραγματικά η Κίνα να παίξει ανταγωνιστικά με την ΕΕ; Αν για τη Ρωσία αυτό θα ήταν λογικό, καθώς θα ήθελε να αποσταθεροποιήσει το αντίπαλό της, για την Κίνα δεν υπάρχει κανένα πολιτικό ή οικονομικό κίνητρο να πράξει αναλόγως».

Όσο για τις ΗΠΑ, ο ρόλος του διασώστη είναι κάπως μπερδεμένος. Ο καθηγητής του London School of Economics Σπύρος Οικονομίδης λέει: «Οι ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν κάποια επιρροή στους ευρωπαϊκούς κύκλους, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην αποκοπεί και να μην φτάσει να παραπαίει, όμως δύσκολα θα δούμε να κάνουν το βήμα για να σώσουν μια χώρα της Ευρωζώνης».

Πηγή: iefimerida.gr / Διονύσης Μαρίνος

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Σήμερα

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Σήμερα

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η Ferrari παρουσιάζει το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Σήμερα

Είναι το πρώτο πενταθέσιο αυτοκίνητο στην ιστορία της ιταλικής εταιρείας

Επιδότηση σε πετρέλαιο Diesel: Ανακοινώθηκε και επίσημα η παράταση

Σήμερα

Η επιδότηση διαμορφώνεται στα 15 λεπτά ανά λίτρο

Με τεχνητή νοημοσύνη «ξεγύμνωσε» συμμαθήτριά του και κυκλοφόρησε την εικόνα

Σήμερα

Δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος δύο ανήλικων 15 ετών για την υπόθεση

Συζυγοκτονία Αμπελοκήπων: «Θόλωσα όταν μου είπε ότι φεύγει με τα παιδιά», δήλωσε ο κατηγορούμενος

Σήμερα

Η απολογία του καθ` ομολογίαν κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού από τον ΕΦΕΤ ‑ Βρέθηκε υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

Σήμερα

Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Serial killer αναζητείται στο Πουέρτο Βαγιάρτα – Τα θύματα εντοπίζονται διάσπαρτα στην πόλη

Σήμερα

Τρεις νεκρές γυναίκες με κοινό χαρακτηριστικό τα τατουάζ - τα μόνα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για να ιχνηλατήσουν τον δράστη

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Αναφορές για νεκρούς

Σήμερα

Σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε έπειτα από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στο Βέλγιο

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

Σήμερα

Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

Σήμερα

Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.