E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τέλος η Amal με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Αλλάζει τακτική το υπουργείο Πολιτισμού

Τέλος η Amal με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/2/2015 | 14:11

Μια νέα τακτική για τη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα επιθυμεί να ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου δείχνουν να μη συμφωνούν με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η προηγούμενη κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνεργασία με το πανίσχυρο δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers, αλλά και η ανάθεση ρόλου-κλειδί στη σύζυγο του Αμερικανού ηθοποιού George Clooney, την κυρία Amal Alamuddin, είναι ένα από τα σημεία για τα οποία είχε εκφραστεί αρνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση. Στο νέο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, δείχνουν πάντως να βρίσκονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο πρώτος, με δηλώσεις του στον ξένο Τύπο, αναφέρεται «σε αναζήτηση νέας στρατηγικής από την κυβέρνηση», ενώ ο δεύτερος, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», κάνει λόγο για επωφελή δημοσιότητα που κέρδισε η χώρα εξαιτίας της κυρίας Clooney. Το θέμα ανέκυψε από ένα δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου. Στο επίμαχο ρεπορτάζ, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στη χώρα μας επικοινώνησε με τον κ. Μπαλτά, προκειμένου να τον ρωτήσει αν η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στο σχέδιο της προηγούμενης για την επιστροφή των Γλυπτών.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων απάντησε ότι η νέα κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση στρατηγικής πάνω στην οποία θα στηριχτούν οι προσπάθειες της χώρας να επαναπατρίσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα ο κ. Μπαλτάς φαίνεται να είναι πρόθυμος ακόμη και να την αλλάξει τελείως, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Επόμενο ήταν οι δηλώσεις του να θέσουν ζήτημα για το μέλλον της συνεργασίας της κυβέρνησης με το βρετανικό δικηγορικό γραφείο. «Αυλαία για τη νέα κυρία Clooney; Η δικηγορική εταιρεία της Amal μπορεί να απομακρυνθεί από σύμβουλος, αναφορικά με τα Ελγίνεια, από τη στιγμή που η αριστερή νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αναθεωρεί τις συμφωνίες», έγραψε ο βρετανικός Τύπος, υπενθυμίζοντας ότι τα στελέχη του Doughty Street Chambers ευελπιστούσαν να έχουν τον ρόλο συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης, χαράζοντας από κοινού μια στρατηγική που θα μπορούσε να οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η «Daily Mail» επισημαίνει ότι οι δηλώσεις Μπαλτά έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και ότι η αριστερή κυβέρνηση ψάχνει πηγές από τις οποίες θα κάνει οικονομία σε σχέση με την προηγούμενη.

Η προθεσμία της UNESCO

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

¶λλα βρετανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι, παρά την υψηλή αμοιβή της κυρίας Alamuddin και των συνεργατών της, η ίδια και ο σύζυγός της προσθέτουν στη χώρα κύρος και δόξα. Υπενθυμίζουν μάλιστα στο βρετανικό κοινό τις δηλώσεις του George Clooney στο Φεστιβάλ του Βερολίνου υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα. Να σημειωθεί, ότι ο Μάρτιος είναι εξαιρετικά κρίσιμος μήνας για το θέμα, καθώς τότε λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η UNESCO στη βρετανική κυβέρνηση να απαντήσει στην πρότασή της για διαιτησία του οργανισμού μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας ως προς το θέμα των Γλυπτών.

Το «Θέμα» επικοινώνησε με τον κ. Μπαλτά, όσο και με τον κ. Ξυδάκη. Σε μια πρώτη ανάγνωση των όσων είπαν στην εφημερίδα μας, γίνεται αντιληπτό ότι οι απόψεις στη νέα κυβέρνηση διίστανται για τον αν πρέπει ή όχι να λυθεί η συνεργασία της κυβέρνησης με το πανίσχυρο δικηγορικό γραφείο. «Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων», λέει ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, χωρίς ωστόσο να διαψεύσει τα όσα δήλωσε στους «Times». Συστήνει, δε, υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση της ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων. «Είμαστε σε αναμονή, για να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε, για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά», συμπληρώνει.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού τάσσεται υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας με το δικηγορικό γραφείο. «Εγώ είδα ότι υπήρχε μια δημοσιότητα που μάλλον ήταν επωφελής για την ελληνική υπόθεση», λέει στο «ΘΕΜΑ» και προσθέτει ότι «η εθνική στρατηγική για την επιστροφή των Μαρμάρων παραμένει, ωστόσο μπορεί να αλλάξουν οι τακτικές. Δεν έχω ενημερωθεί μέχρι τέλους, δηλαδή πώς το δικηγορικό γραφείο συνέπραξε με το ελληνικό κράτος, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες».

Πάντως, ο κ. Τασούλας, μιλώντας με τη σειρά του στο «Θέμα», σημειώνει ότι το ελληνικό κράτος μόνο να κερδίσει έχει από τη συνεργασία του με το βρετανικό δικηγορικό γραφείο. «Αν κάτι άξιζε σε αυτή την υπόθεση, δεν είναι τόσο μια γνωμάτευση που θα λάβουμε από τους δικηγόρους, όσο η παρουσία της κυρίας Alamuddin, εξαιτίας της οποίας το θέμα των Μαρμάρων έγινε γνωστό παγκοσμίως. Και δέκα νομπελίστες να μίλαγαν για τα Μάρμαρα δεν θα είχαν την απήχηση που είχε η παρουσία της κυρίας Alamuddin. Να προσθέσω, ότι δεν υπάρχει κάποια σύμβαση που να ορίζει αμοιβή για το δικηγορικό γραφείο, οπότε το ελληνικό κράτος δεν έχει τίποτα να χάσει, παρά μόνο να κερδίσει από αυτή την ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηράκλειο: Βρετανίδα τα έτσουξε στο αεροπλάνο και προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση

Σήμερα

Μια γυναίκα σε έξαλλη κατάσταση, χτύπησε αεροσυνοδό, άρχισε να βρίζει όλο τον κόσμο και τελικά συνελήφθη στο «Νίκος Καζαντζάκης»

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ξεκινά η διάθεσή του ‑ Πού θα φτάσει η τιμή

Σήμερα

Κατά την τελευταία διετία, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Συναγερμός για τις πτήσεις drones στη Γερμανία: «Αμεση κατάρριψη» ζητά ο Βαυαρός πρωθυπουργός

Σήμερα

Ο Βαυαρός Πρωθυπουργός ζήτησε την κατάρριψη των drones και την κυριαρχία στον εναέριο χώρο.

Ο Κώστας Μπάρκας κατήγγειλε τη Ραλλία Χρηστίδου για απειλή ξυλοδαρμού

Σήμερα

Έντονο επεισόδιο σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στη Ραλλία Χρηστίδου και τον Κώστα Μπάρκα

Ήταν η καλύτερή μου φίλη: Σπαράζει η μητέρα της 17χρονης Ελληνίδας που δολοφονήθηκε στο Νιού Τζέρσεϊ

Σήμερα

«Ξυπνάω κάθε πρωί και εύχομαι να είναι ένας εφιάλτης» δήλωσε μετά την κηδεία της κόρης της

Πάνος Ρούτσι: “Έχει χάσει 10 κιλά, αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές“ λένε οι γιατροί

Σήμερα

Ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του Πάνου Ρούτσι εξέδωσε η ιατρική ομάδα που τον παρακολουθεί

Οι ερευνητές είναι πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση του μυστηρίου της Αμέλια Έρχαρτ

Σήμερα

Αεροφωτογραφίες μπορεί να αποτελέσουν το «κλειδί»

Αρνήθηκε την εισαγωγή στο Νοσοκομείο Νίκαιας ο Πάνος Ρούτσι: 19η μέρα σε απεργία πείνας

Σήμερα

Εξακολουθεί να πίνει μόνο νερό, χαμομήλι και ηλεκτρολύτες

Πάρος: Νεκρός 40χρονος Αφγανός με τραύματα από μαχαίρι

Σήμερα

Τον άτυχο άνδρα βρήκε ο εργοδότης του, ο οποίος ειδοποίησε άμεσα τις Αρχές

Times of Israel: Θετική η Χαμάς στο σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα ‑ Θα ζητήσει αλλαγές

Σήμερα

Αρθρο του BBC αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα αντιτίθεται στο σχέδιο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.