E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η συμμαχία Λαφαζάνη‑Γιούνκερ μπλόκαρε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Όλο το παρασκήνιο πίσω από την εμπλοκή για το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Η συμμαχία Λαφαζάνη‑Γιούνκερ μπλόκαρε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/2/2015 | 12:23

Σε νέο πονοκέφαλο που έρχεται να προστεθεί στις εξαιρετικά κρίσιμες και δύσκολες εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για μία συμφωνία-γέφυρα στο αποψινό Eurogroup μετατρέπεται η ανακοίνωση του ονόματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για πρόταση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, συνάντησε σκληρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, την ώρα που το πρόσωπο του Επιτρόπου θεωρείται δεδομένο ότι θα συγκεντρώσει την ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής, με περισσότερους από 200 βουλευτές.

Από τη μία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον Έλληνα πρωθυπουργό επανέλαβε την άρνησή του στη μετακόμιση του κ. Αβραμόπουλου από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα για να αναλάβει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Αγκάθι στη μετακόμιση του Έλληνα Επιτρόπου αποτελεί το γεγονός ότι στο χαρτοφυλάκιό του έχουν δοθεί διευρυμένες εξουσίες, τις οποίες η Κομισιόν δεν θέλει να δει να περνάνε στα χέρια ενός άλλου Επιτρόπου, που θα μπορεί να διασαλεύσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Επιτροπής μεταξύ των Επιτρόπων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς θα είναι ο πρώτος αριστερός Επίτροπος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της Κομισιόν επέμεινε τόσο πολύ στην εμπλοκή της μετακόμισης του κ. Αβραμόπουλου, που φέρεται να συνέδεσε το θέμα της εκλογής Προέδρου με το σημερινό κρίσιμο Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, καθώς πέρα από το μήνυμα ενότητας που εμπεριέχει η υποψηφιότητα του μετριοπαθούς πολιτικού της Κεντροδεξιάς, επιτυγχάνεται ο στόχος της κάλυψης της θέσης του στην Κομισιόν από έναν άνθρωπο «ειδικών αποστολών» της Κουμουνδούρου, με τον Γιάννη Μηλιό, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, να έχει ήδη... ετοιμάσει βαλίτσες για τη θέση του Επιτρόπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη πλευρά, στο μέτωπο του εσωτερικού, η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ άπαντες ανέμεναν το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής, η έλευση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Μέγαρο Μαξίμου οδήγησε στο προσωρινό μπλόκο και ανέβαλε την ανακοίνωση του ονόματος για το πρωί της Τρίτης στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντά ορισμένες αντιδράσεις και στις τάξεις των συνεργαζόμενων με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υιοθετούν τη ρητορική του κ. Λαφαζάνη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση έχει βγει με σημαία το αντιμνημόνιο και δεν είναι δυνατόν να πορευτεί με πρώτη της επιλογή για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον κ. Αβραμόπουλο, που έχει υπερψηφίσει όλα τα μνημόνια.

Από την πλευρά τους, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας την ύστατη στιγμή προβάλλουν ως καλύτερη υποψηφιότητα για Πρόεδρο από την Αριστερά τη συγγραφέα και σεναριογράφο Ιωάννα Καρυστιάνη, σύζυγο του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, ενώ υπάρχουν και φωνές που κάνουν λόγο για υποψηφιότητα του Μανώλη Γλέζου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με εμφανή στόχευση τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, πρότειναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι και το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου. Πρόκειται, όπως τονίζουν στελέχη της παράταξης, για μία πρόταση συμβολική, που στόχο έχει να στείλει μήνυμα στη Συγγρού και δύσκολα αναμένεται να υιοθετηθεί από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες πάντως, από την πλευρά του Πάνου Καμμένου δεν έχει προκύψει κάποια ένσταση ακόμα και για πρόταση Προέδρου από τον χώρο της Αριστεράς.

Στελέχη της κυβέρνησης πάντως σημειώνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιδείξει μία καθυστέρηση στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου, καθώς ο παρών κυβερνητικός συνασπισμός προέκυψε από την αδυναμία εκλογής Προέδρου από την προηγούμενη κυβέρνηση και ως πρώτο μέλημα, πριν από οτιδήποτε άλλο, θα έπρεπε να έχει αυτό.

Το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται τέλος να ανακοινωθεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη, με την υποψηφιότητα που συγκεντρώνει ωστόσο τις περισσότερες πιθανότητες να παραμένει αυτή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς αναμένεται να περάσει του πρωθυπουργού, κάτι που συνομολογείται από τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θρυαλλίδα εξελίξεων πάντως για το ζήτημα του Προέδρου θα αποτελέσει το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, καθώς τυχόν θετική έκβαση προκρίνει έτι περαιτέρω την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Πριν 10 ώρες

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Πριν 10 ώρες

Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Πριν 10 ώρες

Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Χτες

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Χτες

«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Χτες

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Χτες

Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.