E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι θα περιλαμβάνει η λίστα Βαρουφάκη ‑ Όλα τα νέα μέτρα

Πώς θα καλυφθούν πιθανές δημοσιονομικές απώλειες

Τι θα περιλαμβάνει η λίστα Βαρουφάκη ‑ Όλα τα νέα μέτρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 22/2/2015 | 00:00

Η χθεσινοβραδινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - και οι εξαγγελίες, που το συνοδεύουν για ελαφρύνσεις και μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης - είναι πρόγραμμα τετραετίας, έχει ήδη εγείρει συζητήσεις για το αν, πώς και πότε θα εφαρμοστούν παρεμβάσεις, που ήδη έχουν εξαγγελθεί με λεπτομέρειες, από υπουργούς της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με θέματα, όπως η διεύρυνση της ρύθμισης των 100 δόσεων, τα κόκκινα δάνεια, τις επικουρικές συντάξεις, τον ΕΝΦΙΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Ας δούμε, λοιπόν, ένα προς ένα τα κρίσιμα μέτωπα για την τσέπη των φορολογουμένων και την οικονομία. 

ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ-ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Πρόκειται για τα δύο νομοσχέδια, που ήδη έχουν παρουσιαστεί από το οικονομικό επιτελείο. Η κατάθεσή τους, όμως, μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρξει πρώτα η συνεννόηση με τους δανειστές. 

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για άμεση αντιμετώπιση αυτών των δύο θεμάτων, άμεσα, και όχι στο τέλος του τετραμήνου και, μάλιστα, «με θεραπευτικό τρόπο». Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρόκειται για μέτρα, που δεν έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, αντίθετα - για την περίπτωση των 100 δόσεων - θεωρεί πως θα βοηθήσουν την είσπραξη εσόδων. 

Πρόκειται για δύο θέματα, τα οποία αποτελούν κόκκινο πανί για τους δανειστές. Για τα χρέη, ειδικότερα, η άρνησή τους είναι εμμονική - η εφαρμογή της ρύθμισης είχε αποτελέσει μονομερής κίνηση της προηγούμενης κυβέρνησης. Να σημειωθεί, πάντως, ότι εδώ και δύο μέρες, εξετάζονται ήδη αλλαγές στα όσα εξήγγειλε η Νάντια Βαλαβάνη. 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι η μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% θα προηγηθεί της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και της αντικατάστασής του από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Και, όπως λένε, πρόκειται για παρέμβαση, που θα γίνει μέσα σε αυτό το τετράμηνο. Η αναφορά, πάντως, του υπουργού Οικονομικών, ότι «Δεν έχουμε σκοπό να αντικαταστήσουμε ΕΝΦΙΑ και να έχουμε τρύπα στον προϋπολογισμό», δείχνει τις επιφυλάξεις της τρόικας και δημιουργεί νέα δεδομένα (θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος επίτροπος για την οικονομία, Όλι Ρεν, είχε δηλώσει στα τέλη του 2013 ότι οι αντικειμενικές θα αναπροσαρμοστούν το 2016). 

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 12.000 ΕΥΡΩ

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα νομοθετηθεί το φετινό φθινόπωρο. Το οικονομικό επιτελείο έβαλε το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να δει μέχρι τότε την πορεία των εσόδων και να πράξει ανάλογα. Δεν αναμένεται να περιλαμβάνεται στη λίστα.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί τη μεγαλύτερη βόμβα για την κυβέρνηση. Τα οικονομικά των ταμείων βρίσκονται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση, όπως άλλωστε δήλωσε μέσα στην εβδομάδα και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας, Γιώργος Ρωμανιάς. Ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι το ασφαλιστικό δε θα είναι στη λίστα, που θα παραδώσει τη Δευτέρα, και διαβεβαίωσε ότι μειώσεις στις συντάξεις δε θα υπάρξουν, ούτε στις κύριες, ούτε στις επικουρικές συντάξεις. Μεγάλο ζητούμενο είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία, που στην ουσία οδηγεί σε μείωση συντάξεων, για την οποία «οι δανειστές είναι ελαστικοί». 

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016, ώστε να μην υπάρχουν αναταράξεις στην αγορά εργασίας και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, καθώς διατυπώθηκαν έντονες ενστάσεις από τους εταίρους μας. Εξετάζονται εναλλακτικές παρεμβάσεις, καθώς “τα χαμηλά επίπεδα ζωής μπορούν να διευθετηθούν με τρόπο, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, σε συνεννόηση με τους εταίρους”. 

(ΕΠΑΝΑ-)ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Οι 5.500 δημόσιοι υπάλληλοι, που επιδιώκει να επαναπροσλάβει η κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα επανέλθουν στις θέσεις τους, καθώς το κόστος αυτό μπορεί να καλυφθεί μέσα από εξοικονομήσεις δαπανών σε κάθε υπουργείο. 

13η ΣΥΝΤΑΞΗ


Το Δώρο Χριστουγέννων για τους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ θα νομοθετηθεί, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν τα χρήματα για το κόστος εφαρμογής του. 

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει μια λίστα μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, στην οποία, για όποιο μέτρο προτείνει, πρέπει είτε να παρουσιάζει κάποιο ισοδύναμό του, είτε να αποδεικνύει ότι δε δημιουργεί προβλήματα στον προϋπολογισμό και στη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Σήμερα

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Σήμερα

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Ιράν: 28χρονη γέννησε στη φυλακή και εκτελέστηκε για τη δολοφονία του συζύγου της

Σήμερα

Τι ανακοίνωσαν σήμερα δύο ΜΚΟ από το εξωτερικό

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Σήμερα

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Σήμερα

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Σήμερα

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

Σήμερα

Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Σήμερα

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Σήμερα

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 1
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.