Γυναίκες με αναπηρία στην Εβδομάδα Μόδας
Μια νέα εποχή για τα πρότυπα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 13/3/2015 | 00:00
Ο Antonio Urzi, συνεργάτης του Οίκου Armani, αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα των Εβδομάδων Μόδας σε Νέα Υόρκη και Μιλάνο, φέρνοντας τη μόδα πιο κοντά στους ανθρώπους με αναπηρία, καθώς δημιούργησε δύο συλλογές ρούχων γι' αυτούς. Και μπορεί στο παρελθόν μερικές από τις μεγαλύτερες ντίβες της διεθνούς σόουμπιζ να έχουν φορέσει τα ρούχα του, όπως η Jennifer Lopez, η Rihanna και η Britney Spears, όμως ο Urzi προτίμησε για πρόσωπο της καμπάνιας του αυτήν τη σεζόν τον Βρετανό γυμναστή Jack Eyers, ο οποίος έχει ακρωτηριασμένο το ένα του πόδι από τα 16 του χρόνια και, όπως δήλωσε το μοντέλο, δεν είχε ιδέα αρχικά για το τι να περιμένει, όμως ήθελε να δείξει σε όλους όσοι βρίσκονται σε παρόμοια θέση, πως η οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας δεν πρέπει να κρατάει πίσω κανέναν.
Η επίδειξη των πρωτοποριακών ρούχων έγινε σε συνεργασία με το ιταλικό ίδρυμα Fondazione Vertical, που στηρίζει τις έρευνες για την καταπολέμηση των κακώσεων του νωτιαίου μυελού και είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον Urzi, οι μεγάλοι οίκοι μόδας θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο και να βοηθούν τις προσπάθειες των ατόμων με αναπηρία, καθώς και αυτά θέλουν να δείχνουν ωραίοι, όπως θέλουν και όλοι οι υπόλοιποι άθρωποι, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως, από καλλιτεχνική σκοπιά, αν από κάποιον λείπει ένα πόδι ή ένα χέρι δεν έχει μεγάλη διαφορά, γιατί ακόμα και έτσι, ένα γλυπτό μπορεί να δημιουργηθεί.
Ο Eyers από την πλευρά του παραδέχτηκε πως δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα για ένα άτομο με αναπηρία να προσπαθήσει να πείσει τους σχεδιαστές να τον προσλάβουν ως μοντέλο, μιας και οι περισσότεροι από αυτούς φοβούνται να τον χρησιμοποιήσουν, για πολλούς λόγους, όπως για να μην κάνουν κάτι που μπορεί να προσβάλλει εκείνα ή το κοινό. Επιπλέον, έχουν αμφιβολίες για το αν τα ρούχα τους θα μπορέσουν να φορεθούν σωστά από μοντέλα με ακρωτηριασμένα μέλη ή από μοντέλα που κινούνται με αναπηρικό καροτσάκι, συν ότι ο σκοπός τους είναι τα ρούχα να τραβήξουν το βλέμμα, και όχι τα μοντέλα.
Ο Eyers πάντως θέλει να πιστεύει πως όλο αυτό το κίνημα του «Αν δείχνεις ωραίος, τότε νιώθεις και ωραίος» θα μπορέσει να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους σαν και αυτόν και να τους γεμίσει με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τους εαυτούς τους, ενώ εμείς από την πλευρά μας ελπίζουμε πως θα μπουν και άλλοι σχεδιαστές σε αυτήν τη λογική για τις επόμενες σεζόν.