E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Απορρίφθηκε το πακέτο μέτρων Βαρουφάκη ‑ Στο σημείο μηδέν και πάλι

Μπορεί να συμβεί και «ατύχημα» τη Δευτέρα

Απορρίφθηκε το πακέτο μέτρων Βαρουφάκη ‑ Στο σημείο μηδέν και πάλι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/3/2015 | 14:20

Δεν υφίσταται σε αυτή τη φάση θέμα έγκρισης ή απόρριψης ελληνικής δέσμης προτάσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διαβεβαίωναν σήμερα στις Βρυξέλλες πηγές της ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών συνεχίζονται και άφηναν να εννοηθεί ότι η Ευρωζώνη αναμένει τις ολοκληρωμένες ελληνικές προτάσεις. Παράλληλα, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωναν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενόψει Eurogroup.

Το δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών:

Το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στη διάρκεια του χθεσινού Euro Working Group συζητήθηκε το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων και σημειώνει, επιπλέον, ότι οι αναφορές περί έλευσης κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, είναι εκτός πραγματικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ «δεν υφίσταται σε αυτή τη φάση θέμα έγκρισης ή απόρριψης ελληνικής δέσμης προτάσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διαβεβαίωναν σήμερα στις Βρυξέλλες πηγές της ευρωζώνης».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών συνεχίζονται και άφηναν να εννοηθεί ότι η Ευρωζώνη αναμένει τις ολοκληρωμένες ελληνικές προτάσεις.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τους δανειστές για τα μέτρα
Παράλληλα, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωναν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενόψει Eurogroup.

Συνεχεία διαπραγματεύσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως είχε γράψει νωρίτερα το iefimerida, οι δανειστές απέρριψαν το πακέτο έξι μέτρων που τους έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης προκειμένου να πάρει η Ελλάδα την υπο-δόση του 1,5 δισ. για να πληρωθεί το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση, μέσω του ΑΠΕ, διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοια απόρριψη.

Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι οι εταίροι αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση ολοκληρωμένες προτάσεις και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O Αλέξης Τσίπρας προήδρευσε πολύωρης σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το βράδυ, ενώ έστειλε και μήνυμα στον Μάριο Ντράγκι μέσω του Γιάννη Στουρνάρα.

Βαρουφάκης: Υπάρχει plan B εάν δεν πάρουμε τη δόση

Την ίδια ώρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης διεμήνυσε στους εταίρους μας πως η Ελλάδα έχει και plan B χρηματοδότησης, μιλώντας στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Την ίδια θέση επανέλαβε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ας σημειωθεί ότι καμία πλευρά -ούτε η Ελλάδα ούτε οι δανειστές- δεν έχει γνωστοποιήσει ποια είναι τα έξι μέτρα που πρότεινε ο κ. Βαρουφάκης.

Μπορεί να συμβεί και «ατύχημα» τη Δευτέρα

Όπως και ναΆχει, η κυβέρνηση θα επιζητήσει και πολιτική λύση στο Eurogroup τη Δευτέρα, για να μην προκύψει «ατύχημα» για τη χρηματοδότηση της χώρας.

«Πάμε στον πόλεμο και σκεπτόμαστε μόνο τη νίκη», τόνισε μάλιστα χθες ο κ. Βαρουφάκης, αλλά συμπλήρωσε πως «έχουμε και εναλλακτικό σχέδιο» αν δεν πάνε καλά τα πράγματα και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.

Αφησε, δε, ανοιχτό «παράθυρο» να ζητηθεί νέο δάνειο τον Ιούνιο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας της χώρας

Το εναλλακτικό σχέδιο Βαρουφάκη

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν δεν γίνει εκταμίευση δόσης μέσα στον Μάρτιο και για το πώς θα αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως όταν πηγαίνεις για τη μάχη δεν συζητάς την ήττα.

Πρόσθεσε πως «αντιμετωπίζουμε τη διαπραγμάτευση με αισιοδοξία, ιδιαίτερα καλή προετοιμασία και δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αρνητική εξέλιξη». «Υπάρχει όμως εναλλακτική» είπε για το σενάριο μη εκταμίευσης της δόσης τον Μάρτιο.

Θολό τοπίο και το plan B

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες που συνδυάζει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ με την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ και κάποια ομόλογα εκτός PSI. Ανέφερε επίσης ότι ευελπιστεί σε πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Είπε ότι από τη Δευτέρα, στο Eurogroup, θα υπάρξει ενεργοποίηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παράλληλα η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Ποιες λύσεις ψάχνει η Ελλάδα, αν δεν πάρουμε τη δόση τον Μάρτιο

Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύσεις έτσι ώστε να υπάρχει ταμειακή ρευστότητα μέχρι και τον Ιούνιο, για να μην υπάρξει κίνδυνος να θιγούν μισθοί, συντάξεις και καταθέσεις.

-Μία λύση είναι το Δημόσιο να κλείσει τις κάνουλες πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα. Για ακόμη μια φορά, δηλαδή, το κράτος δεν θα πληρώσει τα χρωστούμενα, εκμεταλλευόμενο ως και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ στα ταμεία.

-Παράλληλα θα συνεχιστεί ο εσωτερικός δανεισμός στα πρότυπα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με το οικονομικό επιτελείο να υποστηρίζει πως, από τη στιγμή που τα ταμεία λειτουργούν με επιχορήγηση από το κράτος, το να υπάρχουν διαθέσιμα τα οποία απλά τοκίζονται στις τράπεζες δεν έχει νόημα την ώρα που η κεντρική διοίκηση αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.


Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Στουρνάρα για ΕΚΤ και ELA

Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη και το θέμα της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) να βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στη Λευκωσία, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι προφανές πως κρατάει το «κλειδί» των διαπραγματεύσεων και παράλληλα περιμένει να βγει «λευκός καπνός» για να ανοίξει τη στρόφιγγα της ρευστότητας. Με φόντο λοιπόν τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Στουρνάρας θα συμβάλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση -και με όλα τα εργαλεία- χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ εντός της ημέρας ο διοικητής της ΤτΕ θα ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα για όλες τις εξελίξεις.

Δανειστές: Δώστε συγκεκριμένα μέτρα για να πάρετε χρήματα

«Μόνο αν η Αθήνα παρουσιάσει κάτι χειροπιαστό, που να είναι συμβατό με το πρόγραμμα, θα έχει θετικό αποτέλεσμα η συνεδρίαση της Δευτέρας», τονίζουν πηγές της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας ότι το επικείμενο Eurogroup θα είναι εξαιρετικό δύσκολο για την ελληνική αντιπροσωπεία αν μείνει στις περιγραφές αξόνων.
Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα ήταν το μοναδικό θέμα που συζητήθηκε στο Euroworking Group της Τετάρτης, λόγω του ότι το πρόβλημα της επαρκούς χρηματοδότησης για τις επόμενες εβδομάδες δεν απασχολεί μόνο την Αθήνα αλλά και τους εταίρους.

Δεν άκουσαν τίποτα χειροπιαστό ως τώρα

Επί της ουσίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιμένουν να ακούσουν από τον Έλληνα ομόλογό τους ποιος είναι ο σχεδιασμός του για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, μόνο αν η ελληνική πλευρά παρουσιάσει κάτι χειροπιαστό και άμεσα εφαρμόσιμο μπορεί να «σπάσει» η δόση των 3,6 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τους Ευρωπαίους, ενδεχόμενο που δεν μοιάζει πιθανό.

Κι αυτό γιατί τα όσα λέγονται και ακούγονται στην Αθήνα φτάνουν στις Βρυξέλλες και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μείνει οχυρωμένη πίσω από τη «δημιουργική ασάφεια» που επικαλείται ο κ. Βαρουφάκης για να αποφύγει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Ολα γενικόλογες προθέσεις

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, δε, ότι αυτή τη φορά δεν αρκούν οι δεσμεύσεις -που οδήγησαν στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου- αλλά θα χρειαστούν πολιτικές αποφάσεις ή και νομοθετικές ρυθμίσεις, που να πείθουν για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Αθήνας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι η αναπροσαρμογή κάποιου συντελεστή ΦΠΑ, το οποίο θα ερμηνευόταν ως μέτρο για τη διατήρηση των δημοσιονομικών ισορροπιών, ωστόσο από τις αντιδράσεις κυβερνητικών παραγόντων ακόμα και στις γενικόλογες σχετικές δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση στην κυβέρνηση.

 

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ψηφιακή ένταξη ηλικιωμένων και ΑμεΑ: Τι προσφέρει το νέο πρόγραμμα και πώς να υποβάλετε αίτηση

Πριν 11 ώρες

Το έργο, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, στοχεύει στην άρση του ψηφιακού αποκλεισμού

Κτηνοτρόφος στην Κρήτη έβαψε... κόκκινα τα πρόβατά του για να μην του τα κλέψουν

Πριν 11 ώρες

Η εικόνα με τα κόκκινα πρόβατα δύσκολα περνά απαρατήρητη

Σε διαθεσιμότητα οδηγός λεωφορείου στην Αθήνας επειδή έτρωγε στο τιμόνι

Πριν 11 ώρες

Στο βίντεο φαίνεται ο οδηγός να κρατά το τιμόνι -με τα γόνατά του- και παράλληλα να τρώει το φαγητό του

Σκύρος: Διέγνωσαν πνευμονία σε 46χρονο και πέθανε από ανακοπή λίγη ώρα αργότερα

Πριν 11 ώρες

Όπως καταγγέλλεται από τους συγγενείς του, η γιατρός φέρεται να μην ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον ασθενή, διέγνωσε πνευμονία και του έδωσε φάρμακα

Καλλιθέα: 45χρονη κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της στη μέση του δρόμου

Πριν 11 ώρες

Μέρος του συμβάντος έχει καταγραφεί και σε βίντεο ενώ όσα κατέθεσε η γυναίκα είναι σοκαριστικά

Κυρανάκης: «Ας απειλούν όσο θέλουν οι ιδιοκτήτες ταξί, δεν εκβιάζομαι»

Πριν 11 ώρες

Και επίθεση κατά Λυμπερόπουλου: «Εκφράζει τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό»

Συντάξιμη στο διπλάσιο η «μάχιμη πενταετία» για όλους τους ένστολους

Πριν 11 ώρες

Ποιες υπηρεσίες αναγνωρίζονται, πόσο και πότε

Τραμπ στην Κατάσταση της Ένωσης: «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο»

Πριν 11 ώρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι προσέλκυσε επενδύσεις άνω των 18 τρισ. δολαρίων μέσα στο πρώτο έτος

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 39
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.