E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αποκάλυψη σοκ: Η ίδια η Lockheed προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην αναβαθμίσει τα «μουσειακά» αεροπλάνα

Ασύμφορο οικονομικά και επιχειρησιακά

Αποκάλυψη σοκ: Η ίδια η Lockheed προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην αναβαθμίσει τα «μουσειακά» αεροπλάνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/4/2015 | 00:00

Νέα αποκάλυψη κάνει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», που δημοσιεύει επιστολή του εκπροσώπου της Lockheed Martin, στην οποία χαρακτήριζε οικονομικά και επιχειρησιακά λανθασμένο τον εκσυγχρονισμό των υπέργηρων αεροσκαφών P-3B.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για τη συμφωνία, που υπέγραψαν οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, για τη δαπάνη 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό τουλάχιστον πέντε πολεμικών αεροσκαφών, για την οποία ήδη δόθηκε προκαταβολή 45 εκατομμυρίων δολαρίων. Μία δαπάνη, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα για τη χρονική στιγμή κατά την οποία εγκρίθηκε, με τα ταμειακά αποθέματα να τελειώνουν.

Στην επίμαχη επιστολή της Lockheed Martin προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, από τις 7 Μαΐου του 2013, η ίδια η αμερικανική εταιρεία προειδοποιεί ότι «Η ενεργοποίηση των P-3B δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους και ρίσκου βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα»!

Μάλιστα, στην επιστολή του επικεφαλής του γραφείου της αμερικανικής εταιρείας στην Αθήνα, Ντένη Πλέσσα, προς τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, γίνεται σαφές ότι η Lockheed θεωρεί τον εκσυγχρονισμό των Ρ-3Β ως «μη οικονομικά αποδεκτό» και «μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα λύση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρότι λοιπόν με ξεκάθαρο τρόπο η Lockheed προειδοποιούσε ότι η ανακατασκευή των P-3B θα κοστίσει στο ελληνικό Δημόσιο ακριβότερα από άλλες λύσεις, η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή τη συμφωνία. Και αυτό, παρά τις επισημάνσεις ότι η διαδικασία εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω καθυστερήσεις σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τις επισημάνσεις ότι πρόκειται για κίνηση με ρίσκο καθώς τα εν λόγω υπέργηρα αεροσκάφη είναι σε ακινησία σχεδόν επί μία δεκαετία.

Εξίσου σοβαρά ερωτήματα όμως προκαλεί και η αποκάλυψη ότι οι σειριακοί αριθμοί των αεροσκαφών αποκαλύπτουν ότι αυτά που η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στην αμερικανική Lockheed να εκσυγχρονίσει είναι κατασκευής 1966 (τα δύο εξ αυτών) και 1967 (τα άλλα τέσσερα). Δηλαδή σήμερα, που είναι παροπλισμένα, η ηλικία τους είναι 49 και 48 ετών. Και με δεδομένο ότι η αναβάθμιση θα ολοκληρωθεί σε 7,5 χρόνια και γίνεται για να επιμηκυνθεί το όριο ζωής τους για μία 25ετία ακόμη, ουσιαστικά η κυβέρνηση αποφάσισε να πληρώσει 500 εκατομμύρια δολάρια για να επαναφέρει αεροσκάφη που σχεδιάζεται να εκτελούν πτήσεις 80 χρόνια μετά από το έτος κατασκευής τους.

Η επιστολή ντοκουμέντο του αντιπροσώπου της Lockheed

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηράκλειο: Βρετανίδα τα έτσουξε στο αεροπλάνο και προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση

Σήμερα

Μια γυναίκα σε έξαλλη κατάσταση, χτύπησε αεροσυνοδό, άρχισε να βρίζει όλο τον κόσμο και τελικά συνελήφθη στο «Νίκος Καζαντζάκης»

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ξεκινά η διάθεσή του ‑ Πού θα φτάσει η τιμή

Σήμερα

Κατά την τελευταία διετία, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Συναγερμός για τις πτήσεις drones στη Γερμανία: «Αμεση κατάρριψη» ζητά ο Βαυαρός πρωθυπουργός

Σήμερα

Ο Βαυαρός Πρωθυπουργός ζήτησε την κατάρριψη των drones και την κυριαρχία στον εναέριο χώρο.

Ο Κώστας Μπάρκας κατήγγειλε τη Ραλλία Χρηστίδου για απειλή ξυλοδαρμού

Σήμερα

Έντονο επεισόδιο σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στη Ραλλία Χρηστίδου και τον Κώστα Μπάρκα

Ήταν η καλύτερή μου φίλη: Σπαράζει η μητέρα της 17χρονης Ελληνίδας που δολοφονήθηκε στο Νιού Τζέρσεϊ

Σήμερα

«Ξυπνάω κάθε πρωί και εύχομαι να είναι ένας εφιάλτης» δήλωσε μετά την κηδεία της κόρης της

Πάνος Ρούτσι: “Έχει χάσει 10 κιλά, αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές“ λένε οι γιατροί

Σήμερα

Ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του Πάνου Ρούτσι εξέδωσε η ιατρική ομάδα που τον παρακολουθεί

Οι ερευνητές είναι πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση του μυστηρίου της Αμέλια Έρχαρτ

Σήμερα

Αεροφωτογραφίες μπορεί να αποτελέσουν το «κλειδί»

Αρνήθηκε την εισαγωγή στο Νοσοκομείο Νίκαιας ο Πάνος Ρούτσι: 19η μέρα σε απεργία πείνας

Σήμερα

Εξακολουθεί να πίνει μόνο νερό, χαμομήλι και ηλεκτρολύτες

Πάρος: Νεκρός 40χρονος Αφγανός με τραύματα από μαχαίρι

Σήμερα

Τον άτυχο άνδρα βρήκε ο εργοδότης του, ο οποίος ειδοποίησε άμεσα τις Αρχές

Times of Israel: Θετική η Χαμάς στο σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα ‑ Θα ζητήσει αλλαγές

Σήμερα

Αρθρο του BBC αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα αντιτίθεται στο σχέδιο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.