E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η μεγαλύτερη τραγωδία της Μεσογείου: 700 μετανάστες νεκροί στη θάλασσα

Ελάχιστες ελπίδες για επιζώντες - Μόλις 28 έχουν διασωθεί

Η μεγαλύτερη τραγωδία της Μεσογείου: 700 μετανάστες νεκροί στη θάλασσα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/4/2015 | 20:11

Ανείπωτη θλίψη και παγκόσμιο σοκ προκαλεί το νέο ναυάγιο στα ανοικτά της Λιβύης, περίπου 220 χιλιόμετρα από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, καθώς εκφράζονται φόβοι για εκατόμβη θυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα θύματα, όλοι τους μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν τις «πύλες» της Ευρώπης, ενδεχομένως να φθάσουν έως και τα 700, ενώ, την περασμένη εβδομάδα είχαν προστεθεί άλλοι 450 νεκροί.

Το αλιευτικό ναυάγησε σε απόσταση περίπου 130 χλμ. από τις λιβυκές ακτές και ενώ μετέφερε περισσότερους από 700 ανθρώπους, σύμφωνα με την αφήγηση των 28 επιζώντων που διασώθηκαν από ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 103 πτώματα, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό των 700 επιβαινόντων, όμως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της πως αυτό το μήκους 20 μέτρων αλιευτικό «έχει δυνατότητα να μεταφέρει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα είναι «η χειρότερη εκατόμβη που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο», τόνισε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Καρλότα Σάμι.

Ο επικεφαλής του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού, Φραντσέσκο Ρόκα, έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter την παρακάτω συγκλονιστική φωτογραφία, που δείχνει καλυμμένα πτώματα μεταναστών, καλώντας την ΕΕ να αναλάβει δράση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα αυτή τραγωδία στη Μεσόγειο σημειώνεται έπειτα από δύο ναυάγια την περασμένη εβδομάδα, το ένα από τα οποία είχε 400 και το άλλο περισσότερους από 40 αγνοουμένους, όπως αφηγήθηκαν επιζώντες στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ρέντσι: Η Ευρώπη μάρτυρας μια συστηματικής σφαγής

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία, προγραμματισμένη ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαΐου, για να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη την εξέλιξη της κατάστασης. Ο Ματέο Ρέντσι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με θέμα μια κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.

Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας «μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο». «Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;», τόνισε μιλώντας σε μια πολιτική εκδήλωση στη Μάντοβα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ρέντσι, θα έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με υπουργούς και αξιωματούχους για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Ολάντ: Η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο

Εκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησε ο Φρανσουά Ολάντ για να ληφθούν μέτρα μετά το νέο ναυάγιο, ενώ, επισήμανε ότι «Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο».

 

Πρωθυπουργός Μάλτας: Εκτυλίσσεται μια τραγωδία

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μάσκατ, ανέφερε ότι «Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε».

Στη Ρώμη ο Αβραμόπουλος την Πέμπτη

Υπό το φως των νεών τραγικών εξελίξεων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση, μετά το νέο τραγικό ναυάγιο που έλαβε χώρα τη χθεσινή νύκτα στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Για τη νέα αυτή τραγωδία συνομίλησαν τηλεφωνικά ο κ. Αβραμόπουλος και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Η πάγια θέση της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι η ΕΕ πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα με περισσότερα μέσα, πολιτικά και οικονομικά, για τη συνολική αντιμετώπιση των κυμάτων μεταναστών που φθάνουν διαρκώς στις ακτές της μεσογειακής Ευρώπης.

Κομισιόν: Εχουμε υποχρέωση να δράσουμε

Το απόγευμα της Κυριακής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος, ενώ, στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και η ΕΕ στο σύνολό της έχει ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωση να δράσει».

«Είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα. Οσο οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διαμετακόμισης δεν λαμβάνουν μέτρα για να αποφευχθούν αυτοί οι απελπισμένοι διάπλοι, άνθρωποι θα συνεχίζουν να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Ενα μεγάλο μέρος της προσέγγισής μας έγκειται στη δουλειά με τις τρίτες χώρες» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, αποφάσισε να περιλάβει το ζήτημα αυτό στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.

«Θα παρουσιάσω σειρά προτάσεων αναφορικά με τη Λιβύη, μία από τις κύριες οδούς της παράνομης διακίνησης μεταναστών» πρόσθεσε η Μογκερίνι σε χωριστή ανακοίνωση.

«Έχουμε πει πολλές φορές 'φτάνει πια'. Είναι πλέον καιρός για την ΕΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς να περιμένει άλλο» τόνισε η Μογκερίνι, η οποία χαρακτήρισε το νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο «απαράδεκτο» σε «μια ένωση βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους».

Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαίοι οφείλουν «να συνεχίσουν να εργάζονται σχετικά με τα βαθιά αίτια της μετανάστευσης και ιδιαίτερα αναφορικά με την αστάθεια στην περιοχή, από το Ιράκ έως τη Λιβύη» πρόσθεσε.

Σακελλαρίδης: Η Μεσόγειος από θάλασσα-δίαυλος έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο

Για τον «υγρό τάφο» της Μεσογείου κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφορικά με τη νέα τραγωδία στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Σακελλαρίδης σημειώνει:

«Η νέα εκατόμβη προσφύγων στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα μάς συγκλονίζει όλους. Η Μεσόγειος, από θάλασσα-δίαυλος των πολιτισμών, έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες ψυχές που επιχειρούν να ξεφύγουν από τις φλόγες του πολέμου.
Αυτές τις κρίσιμες ώρες, που μαζί με τις ζωές κινδυνεύει να χαθεί και η ανθρωπιά μας, απαιτούνται πράξεις και όχι ωραία λόγια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της, απέναντι -κυρίως- στα κύματα των απεγνωσμένων προσφύγων, αλλά και απέναντι στις Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου που τους υποδέχονται.
Η νέα τραγωδία της Λαμπεντούζα εκθέτει ανεπανόρθωτα τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που διατύπωσαν τον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι υπεύθυνη για το προσφυγικό κύμα είναι η ελληνική κυβέρνηση. Το προσφυγικό είναι διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί με κραυγές. Ας αφήσουμε λοιπόν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Αιχμάλωτος πολέμου», «ηγέτης της Βενεζουέλας» και «αθώος» δήλωσε στο δικαστήριο ο Μαδούρο – Όσα έγιναν στα 40 λεπτά της ακρόασης

Πριν 10 ώρες

Ο Τραμπ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές στη Βενεζουέλα μέσα τις επόμενες τριάντα ημέρες

Καρυστιανού για νέο κόμμα: Οι διεργασίες, αν θα είναι η ίδια πρόεδρος και η αιχμιρή κριτική στον Τσίπρα

Πριν 10 ώρες

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών μίλησε για τα χαρακτηριστικά του νέου σχηματισμού και απάντησε στο ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τα τρακτέρ ‑ Στο τραπέζι επικαιροποιημένος αστυνομικός σχεδιασμός

Πριν 10 ώρες

Το πρωί της Τετάρτης θα παρουσιαστεί το θετικό πακέτο παρεμβάσεων για αγρότες και κτηνοτρόφους

Διπλώματα οδήγησης: Τέλος εποχής στη χρήση τους – Οι αλλαγές

Χτες

Μέχρι πότε θα πρέπει να γίνει η αντικατάστασή τους

Ο πρόεδρος της Κολομβίας έτοιμος να «πάρει τα όπλα» μετά τις απειλές Τραμπ

Χτες

O Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον κολομβιανό πρόεδρο «άρρωστο άνθρωπο», κατηγορώντας τον ότι «φτιάχνει κοκαΐνη και την πουλά στις Ηνωμένες Πολιτείες»

Μαδούρο: «Είμαι αθώος» – Στις 17 Μαρτίου θα συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία στη Νέα Υόρκη

Χτες

Αθώοι δήλωσαν ο Νικολάς Μαδούρο και η Σίλια Φλόρες. Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε και θα παρουσιαστούν ξανά στο δικαστήριο στις 17 Μαρτίου. Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα

Η Μαρία Σάκκαρη έστειλε την Ελλάδα στα προημιτελικά του United Cup

Χτες

Επόμενη σειρά αγώνων με την Ελβετία την Τετάρτη για μια θέση στα ημιτελικά

Δανία: «Ο Τραμπ μιλάει σοβαρά όταν λέει ότι θέλει να καταλάβει τη Γροιλανδία»

Χτες

Η πρωθυπουργός της Δανίας λέει ότι ο Τραμπ είναι σοβαρός ως προς την επιθυμία του να αναλάβει τον έλεγχο της Γροιλανδίας

Βίντεο από το ρεσάλτο των φινλανδικών ειδικών δυνάμεων

Χτες

Στις εικόνες φαίνεται ένα ελικόπτερο να πλησιάζει το πλοίο και ένοπλοι άνδρες να κατεβαίνουν στο κατάστρωμα με σκοινί

«Παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία του Μαδούρο στην Ελβετία

Χτες

Το μέτρο, που τίθεται άμεσα σε ισχύ και θα εφαρμοστεί για τέσσερα χρόνια, έχει στόχο να αποτρέψει εκροή παράνομων ενδεχομένως περιουσιακών στοιχείων

The Times: O Χαμενεΐ ετοιμάζει σχέδιο διαφυγής στη Μόσχα

Χτες

Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εφόσον διαπιστωθεί ότι ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας λιποτακτούν ή αρνούνται να εφαρμόσουν εντολές του

Κακλαμάνης: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για τον Παπαδάκη – «Αυτό δεν το ήξερε ούτε η οικογένειά του»

Χτες

«Αυτό πρέπει να το πω, ακόμα κι αν τώρα τρώει το μουστάκι του από την τσαντίλα του»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 38
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.