E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Economist: Ο Βαρουφάκης δεν θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

Είναι ένας απών καθηγητής

Economist: Ο Βαρουφάκης δεν θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/4/2015 | 00:00

Με ένα άκρως επιθετικό άρθρο, το βρετανικό περιοδικό Economist βάλλει εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη και τον κατηγορεί ότι η χαλαρή του στάση στις διαπραγματεύσεις δείχνει την έλλειψη βούλησης να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπό τον τίτλο «Ο απών καθηγητής», το άρθρο αναφέρει συγκεκριμένα:
«Σχεδόν όλοι οι Έλληνες υπουργοί Οικονομικών της πρόσφατης περιόδου υπήρξαν καθηγητές στο πανεπιστήμιο, οι οποίοι έκαναν ένα μικρό πέρασμα από την πολιτική. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν αποτελεί εξαίρεση, αντιθέτως όμως προς τους προκατόχους του, ο κ. Βαρουφάκης έχει εξελιχθεί σε μια διεθνή διασημότητα, προς μεγάλη ενόχληση πολλών εντός ΣΥΡΙΖΑ. Από τη σκοπιά των επικριτών του, το στιλ ζωής του κ. Βαρουφάκη –το ότι οδηγεί μια μοτοσικλέτα μεγάλης ιπποδύναμης, το ότι ξενυχτάει σε σικ μπαρ και περνά τα Σαββατοκύριακά του σε μια εντυπωσιακή νησιώτικη έπαυλη που ανήκει στη σύζυγό του– προσιδιάζει επικίνδυνα σε εκείνο των πλούσιων Ελλήνων, τους οποίους ο κ. Βαρουφάκης λοιδωρεί για την τακτική τους να σωρεύουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας και να φοροδιαφεύγουν.

Ο αντιπαθής υπουργός με τα τζάκετ
Ο κ. Βαρουφάκης, που κυκλοφορεί με πέτσινα τζάκετ, δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής ούτε στους ομολόγους του, τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Τους κάνει διαλέξεις και επιδεικνύει μικρό ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές της Ελλάδας. Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων επιταχύνθηκε τελευταία, καθώς το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας οξύνεται. Αλλά ο κ. Βαρουφάκης εξακολουθεί να βάζει εμπόδια, όπως λένε διάφοροι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Είναι βαθιά απρόθυμος να περάσει οποιαδήποτε από τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ: όχι άλλες περικοπές σε συντάξεις, όχι άλλες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, όχι άλλες αυξήσεις στους προστιθέμενους φόρους και όχι ιδιωτικοποιήσεις, εκτός από κάποιες ελάχιστες που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Έλλειψη σύμπνοιας
Η έλλειψη σύμπνοιας εντός του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθά την κατάσταση. Όσο και εάν φαίνεται απίθανο, ο κ. Βαρουφάκης είναι πολύ συχνά απών, μπλεγμένος στο διεθνές κύκλωμα διαλέξεων. Ενόσω εκείνος λείπει, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος πρόσκειται στον κ. Τσίπρα, όχι όμως και στον κ. Βαρουφάκη. Τα μηνύματα που στέλνει ο κ. Δραγασάκης στους θεσμούς, όπως αναφέρονται πλέον το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και ΕΕ (αντί της μισητής τρόικας), είναι πιο συναινετικά από εκείνα του κ. Βαρουφάκη. Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης έχει απαγορεύσει στους ανώτερους αξιωματούχους αυτών των θεσμών να συσκέπτονται στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα.

Ο Βαρουφάκης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο
Το να φτάσει η Ελλάδα σε συμφωνία με τους δανειστές της ως το τέλος του μήνα είναι κάτι απίθανο. Ο κ. Βαρουφάκης προσπαθεί να κερδίσει κι άλλο χρόνο. Το τελευταίο τέχνασμα ήταν να υποχρεώσει τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους δημόσιους φορείς να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους κεφάλαια στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας. Όμως, χωρίς συμφωνία, αυτό που φαντάζει ως βέβαιο είναι να εξαντληθεί πλήρως η ρευστότητα για το ελληνικό κράτος, κάτι που θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης του χρέους της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Κάποιοι ψιθυρίζουν ότι η χλιαρή διαπραγματευτική τακτική του κ. Βαρουφάκη μαρτυρά την έλλειψη ισχυρής θέλησης να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Και όπως το θέτει ένας καθηγητής Οικονομικών, συνάδελφος του κ. Βαρουφάκη, «αντιθέτως προς τους προκατόχους του, ο Γιάνης δεν ενδιαφέρεται να διαχειριστεί την ελληνική οικονομία. Αυτό που πραγματικά απολαμβάνει, είναι να παίζει διαπραγματευτικά παιχνίδια στην κόψη του ξυραφιού».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ο Γουίτκοφ χρειάζεται ψυχίατρο» ‑ Αντιδρούν οι Ευρωπαίοι με το σχέδιο για την Ουκρανία

Σήμερα

Το αμερικανικό 28-σημείο σχέδιο περιλαμβάνει χρήση των παγωμένων ρωσικών assets με κέρδος 50% για τις ΗΠΑ

Πέθανε η θρυλική Ιταλίδα τραγουδίστρια Ορνέλα Βανόνι

Σήμερα

Από τις γνωστότερες προσωπικότητες της ιταλικής μουσικής, ήταν επίσης ηθοποιός και τηλεοπτική παρουσιάστρια

Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

Σήμερα

Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού

Στέφανος Τσιτσιπάς: Φέρεται να πλήρωσε το πρόστιμο και να παρέδωσε το δίπλωμα αυτοκινήτου

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν ενημέρωσε ποτέ τις αρχές για το ποιος οδηγούσε το βράδυ της Τετάρτης στην Αττική Οδό

«Ανεβαίνει» κι άλλο το σουβλάκι: Φτάνει και ξεπερνάει τα 5 ευρώ το τυλιχτό

Χτες

Το σουβλάκι το 2015 κόστιζε, μόλις, 2 ευρώ και 20 λεπτά

Θεσσαλονίκη: Στην Ιταλία μεταφέρεται σήμερα το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια

Χτες

Το ζευγάρι νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ με οξεία ηπατική ανεπάρκεια έπειτα από κατανάλωση μανιταριών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.