E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μπαράζ επαφών και... αγάπες με τους θεσμούς ξαφνικά

Βλέπουν συμφωνία

Μπαράζ επαφών και... αγάπες με τους θεσμούς ξαφνικά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/5/2015 | 00:00

Πληθαίνουν τα σημάδια σύγκλισης από τις Βρυξέλλες, που δείχνουν ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές μπορεί να είναι κοντά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O Aλέξης Τσίπρας κάνει σήμερα μπαράζ επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους και ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Για πρώτη φορά οι κκ. Τσίπρας και Γιούνκερ εξέδωσαν και κοινό ανακοινωθέν μετά την συνομιλία τους.

Λίγη ώρα αργότερα, ήρθε η κοινή δήλωση από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που έρχεται ως απάντηση στα δημοσιεύματα για διαφορετικές γραμμές των θεσμών στη διαπραγμάτευση, καθώς στη δήλωση τονίζονται ο κοινός στόχος και η μεταξύ τους συνεργασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, η κοινή δήλωση των θεσμών αναφέρει:

«Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ έχουν κοινό στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Οι θεσμοί συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά προς αυτό το στόχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και οι τρεις θεσμοί δουλεύουν σκληρά για να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις 11 Μαΐου».

Ορισμένοι εκτιμούν ότι αυτό το κοινό ανακοινωθέν έρχεται ως απάντηση προς τη χθεσινή τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης, που έκανε λόγο διαφορετικές «κόκκινες» γραμμές από την πλευρά των Θεσμών.

Επικοινωνία Τσίπρα- Γιούνκερ και κοινή δήλωση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο νωρίτερα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Αλέξη Τσίπρα και κοινή δήλωση των δύο πλευρών, στην οποία γίνεται σαφής αναφορά για επικείμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αλλά και συζήτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αναλυτικά:

«Ο Πρόεδρος Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».

Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι θετική στο να ανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό με στόχο παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του σε βάθος χρόνος, αλλά και χωρίς ρήτρες ελλειμμάτων.

Αύξησε τον ELA η ΕΚΤ

Στο μεταξύ, ανάσα ρευστότητας έδωσε η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, καθώς την Τετάρτη αποφάσισε να αυξήσει τον ELA κατά 2 δισ. ευρώ, με το σχετικό ποσό να ανεβαίνει στα 78,9 δισεκατομμύρια.

Θετικά μηνύματα από το Brussels Group

Την ίδια ώρα, μηνύματα προόδου έρχονται και από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, καθώς υπάρχουν σημάδια συμφωνίας σε βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, του ΦΠΑ, ενώ σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στο θέμα της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παραμένουν όμως οι διαφωνίες σε άλλα βασικά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και η αγορά εργασίας.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα συνεδριάσει το Euro Working Group την Παρασκευή

Την ίδια ώρα, πηγή του Reuters από τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι η συμφωνία είναι στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν υπάρχει ούτε μεγάλη πρόοδος, ούτε αδιέξοδο», δήλωσε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ενώ τόνισε ότι οι συζητήσεις στο Brussels Group δεν επηρεάστηκαν από το χθεσινό non paper της κυβέρνησης. «Κάποια χάσματα μικραίνουν, αλλά θα έπρεπε να γίνουν πιο γρήγορες διαδικασίες προκειμένου να παρουσιαστεί κάτι ουσιαστικό στις 11 Μαΐου».

Σε ερώτηση για το αν είναι πιθανή μία συμφωνία, η ίδια πηγή απάντησε: «Εξαρτάται από το πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει να πει στους ανθρώπους του ότι πρέπει να παραβιάσει τουλάχιστον κάποιες από τις ''κόκκινες'' γραμμές».

Ντάισελμπλουμ: Να είμαστε ρεαλιστές, δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Αν και αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μισέλ Σαπέν μετά από τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, επισήμανε ότι πρέπει να λυθούν ακόμη ζητήματα.

«Από το τελευταίο Eurogroup έχει γίνει μία κάποια πρόοδος. Παίρνω κάποιες θετικές αναφορές από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Ακόμη πρέπει να λυθούν αρκετά ζητήματα, να γίνει εμβάθυνση με περισσότερες λεπτομέρειες, οπότε δεν θα υπάρξουν συμφωνίες τη Δευτέρα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Ομως σίγουρα υπάρχει πιο θετική προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας από ότι πριν από μερικές εβδομάδες».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Σήμερα

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Σήμερα

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Ιράν: 28χρονη γέννησε στη φυλακή και εκτελέστηκε για τη δολοφονία του συζύγου της

Σήμερα

Τι ανακοίνωσαν σήμερα δύο ΜΚΟ από το εξωτερικό

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Σήμερα

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Σήμερα

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Σήμερα

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

Σήμερα

Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Σήμερα

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Σήμερα

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 32
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.