E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η ιστορία της Αγίας Βαρβάρας, που την αποκεφάλισε ο πατέρας της

Έζησε φρικτά βασανιστήρια

Η ιστορία της Αγίας Βαρβάρας, που την αποκεφάλισε ο πατέρας της
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 15/5/2015 | 11:02

Η Αγία Βαρβάρα, τα λείψανα της οποίας βρίσκονται στην Αθήνα, έζησε και μαρτύρησε επί αυτοκράτορα Μαξιμιανού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αγία Βαρβάρα ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, σατράπη της Νικομήδειας.

Παρόλο που το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε το αποτελούσαν φανατικοί ειδωλολάτρες, η Αγία φωτίστηκε από την αλήθεια του θείου λόγου και νέα ακόμα ασπάστηκε τον χριστιανισμό. Αυτό προκάλεσε την οργή του πατέρα της, που μεταχειρίστηκε κάθε μέσο, ακόμα και βασανισμούς, για να τη μεταπείσει.

Όταν όμως βρέθηκε εμπρός στην υπερήφανη και σταθερή στάση της, την παρέδωσε στον διοικητή της επαρχίας, για να την τιμωρήσει. Ο έπαρχος εντυπωσιάστηκε από την έξοχη ομορφιά της νέας και προσπάθησε να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Εμπρός όμως στην αμετάκλητη απόφασή της να μην απαρνηθεί τον Χριστό, την υπέβαλε σε φρικτά μαρτύρια, γι' αυτό και ονομάστηκε Μεγαλομάρτυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελικά, αποκεφαλίστηκε με το ξίφος του ίδιου του πατέρα της, «ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρυνόταν από τη σφαγή της θυγατέρας του, η θεία δίκη, με μορφή κεραυνού, κατέκαψε τον πατέρα-δήμιο.

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού. Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Ανατολική και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, καθώς και από το Πυροβολικό πολλών χωρών, ανεξαρτήτως θρησκείας.

Η άφιξη των λειψάνων της στην Αθήνα προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα ξεκίνησαν όταν αποφασίστηκε πως τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας θα κάνουν πέρασμα και από το νοσοκομείο του Αγίου Σάββα, μαζί με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ώστε να μπορέσουν να τα προσκυνήσουν οι καρκινοπαθείς. Τελικά ο κ. Κουρουμπλής δεν θα πάει, όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης, ξέσπασε μιλώντας για εμπόριο λειψάνων.

Ο διευθυντής Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χ. Κονιδάρης, απάντησε πως «Εμπόριο λειψάνων κάνει ο ίδιος ο κ. Φίλης. Εμπορεύεται τα λείψανα ενός δήθεν αριστερού αντικληρισμού!», ενώ προέτρεψε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να «διδαχθεί από τη στάση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ: Σβήνουν τα δικαιώματα των γυναικών από τις αναφορές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σήμερα

Η σιωπηλή διαγραφή που αλλάζει τα πάντα: Τι κρύβει η νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

3 δείκτες προειδοποιούν για νέο κύμα ακρίβειας

Σήμερα

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9% τον Αύγουστο

Η χώρα που μετρά τους περισσότερους αιωνόβιους παγκοσμίως

Σήμερα

Περπάτημα, καλλιγραφία και 114 χρόνια ζωής

Το φαινόμενο των Sephora kids: Γιατί οι ανήλικοι έχουν πάθει τέτοια εμμονή με το skincare;

Σήμερα

Στο στόχαστρο τα καλλυντικά με αντιγηραντικά συστατικά για ανήλικους – Ξεκινά νέα προσπάθεια απαγόρευσης

Οι αποδείξεις Αμερικανού επιστήμονα ότι υπάρχει μεταθανάτια ζωή

Σήμερα

«Οι ασθενείς που αναζωογονούνται μετά την ανακοπή καρδιάς συχνά διηγούνται ότι ξαναζούν κάθε στιγμή της ζωής τους»

Η βιβλιοθήκη που δε θα διαβάσει κανείς μέχρι το 2114

Χτες

Η βιβλιοθήκη του μέλλοντος: Ένα μυστήριο που θα αποκαλυφθεί σε 100 ζρόνια

Η πιο τρελή παρέλαση ζώων: Το παραμυθένιο έθιμο που μαγεύει ντόπιους και τουρίστες στην Ευρώπη

Προχτές

Το πιο γραφικό φθινοπωρινό φεστιβάλ των Αλπεων: Παρέλαση αγελάδων, χοροί και σναπς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.