E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ζωντανό τσιμέντο επουλώνει τις ρωγμές του με βακτήρια

Yποψήφιο για ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας

Ζωντανό τσιμέντο επουλώνει τις ρωγμές του με βακτήρια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/5/2015 | 00:00

Είναι το δημοφιλέστερο δομικό υλικό από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, φαίνεται όμως ότι επιδέχεται ακόμα πολλές βελτιώσεις. Ολλανδοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα βιοτσιμέντο που διορθώνει τις ρωγμές του στρατολογώντας ζωντανά βακτήρια. Το ζωντανό μπετόν είναι τώρα υποψήφιο για ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας, και τα πρώτα τρία προϊόντα έχουν ήδη φτάσει στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο καλά κι αν έχει προετοιμαστεί, το τσιμέντο πάντα κινδυνεύει να εμφανίσει ρωγμές, οι οποίες αφήνουν το νερό να περάσει και να διαβρώσει τις σιδερένιες ράβδους του οπλισμένου σκυροδέματος.

Τη λύση θα μπορούσε να δώσει η εφεύρεση του Henk Jonkers, μικροβιολόγου στο Πανεπιστήμιο TU Delft, ο οποίος εργάζεται στην ιδέα του από το 2006.

Το βιοτσιμέντο είναι κανονικό τσιμέντο, που περιέχει σφαιρίδια βιοδιασπώμενου πλαστικού, γεμάτα με αποξηραμένα σπόρια βακτηρίων. Τα σφαιρίδια μπορούν να παραμείνουν άθικτα για δεκαετίες, μέχρι να έρθουν σε επαφή με νερό, οπότε διαλύονται και απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα βακτήρια ξυπνούν τότε από τον λήθαργο και αρχίζουν να γεμίζουν τις ρωγμές με ασβεστίτη, το βασικό συστατικό του ασβεστόλιθου.

Ο Jonkers επέλεξε βακτήρια του γένους Bacillus, των οποίων τα σπόρια μπορούν να παραμείνουν ζωντανά για δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια.

«Χρειαζόμαστε βακτήρια που μπορούν να επιζήσουν στο σκληρό περιβάλλον του τσιμέντου», λέει ο ερευνητής. Εκτός του ότι είναι πολύ ξηρό, το τσιμέντο είναι επίσης υπερβολικά αλκαλικό (έχει πολύ υψηλό pH) για τους περισσότερους μικροοργανισμούς. Οι βάκιλοι, όμως, δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο που χρειάζονται τα βακτήρια όταν συνέλθουν από τον λήθαργο είναι τροφή και πρώτες ύλες για τον σχηματισμό ασβεστόλιθου. Ως τροφή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν απλά σάκχαρα, ωστόσο το τσιμέντο που θα προέκυπτε θα ήταν μαλακό και αδύναμο.

Ο Jonkers επέλεξε τελικά το γαλακτικό ασβέστιο, το οποίο οποίο συνδυάζεται με ανθρακικά ιόντα και δίνει ασβεστίτη.

Όπως ανακοίνωσε τον Απρίλιο το TU Delft, ο ερευνητής είναι υποψήφιος για το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Εφευρέτη, το οποίο απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόνο φέτος έχουν φτάσει στην αγορά τρία προϊόντα που βασίζονται στη νέα τεχνολογία: τσιμέντο που αυτοεπιδιορθώνεται, στερεό κονίαμα επιδιόρθωσης και μια υγρή παραλλαγή.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Σήμερα

Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Σήμερα

O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Σήμερα

Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Σήμερα

Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Σήμερα

Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα

Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Σήμερα

Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Αγρια δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι ‑ Την σκότωσε στην είσοδο πολυκατοικίας

Σήμερα

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τον 28χρονο δράστη

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί 2 συμπληρώματα διατροφής

Σήμερα

Περιέχουν μη εγκεκριμένα συστατικά ή έχουν υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολία

Προσωπικός αριθμός: Λήγει η προθεσμία για την έκδοση του από τους πολίτες

Σήμερα

Τι θα συμβεί σε όσους δεν έχουν επιλέξει από 5 Σεπτεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.