E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κοινό μήνυμα Ευρώπης‑ΔΝΤ: Μην διανοηθείτε να «παίξετε» με τις πληρωμές του Ιουνίου

Σκληραίνουν την στάση τους οι δανειστές

Κοινό μήνυμα Ευρώπης‑ΔΝΤ: Μην διανοηθείτε να «παίξετε» με τις πληρωμές του Ιουνίου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/5/2015 | 00:00

Την ώρα που η Ελλάδα «απειλεί» να μην πληρώσει το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, η πλευρά των δανειστών «οχυρώνεται», καλώντας ουσιαστικά την Αθήνα να μην διανοηθεί να «παίξει» με το συγκεκριμένο θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς οι συνολικές πληρωμές της ελληνικής κυβέρνησης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέρχονται σε 1,55 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, οι δανειστές, από κοινού, αναμένεται να απευθύνουν αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα να μην επαναλάβει τις απειλές, που είχε διατυπώσει και το Μάιο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται το euro2day.gr, η εμπλοκή του ΔΝΤ σκληραίνει πολύ τη διαπραγματευτική στάση των δανειστών και εκφράζονται φόβοι ότι μια «απειλή» για μη πληρωμή της δόσης του Ταμείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου από την ελληνική πλευρά ως διαπραγματευτικό όπλο.

Στις 11 Μαΐου, σύμφωνα με κορυφαία πηγή του Ευρωσυστήματος, η Ελλάδα «βρέθηκε ένα βήμα πριν το default». «Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε η λύση του ειδικού λογαριασμού του ΔΝΤ για να πληρωθεί η δόση των 720 εκατομμυρίων, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος δεν έδινε το πράσινο φως για να πληρωθεί η δόση» επισημαίνει η ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εντολή για την πληρωμή δόθηκε το απόγευμα της 11ης Μαϊου και ενώ συνεδρίαζε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, το οποίο προηγουμένως είχε διαμηνύσει ότι δεν επρόκειτο να εγκρίνει τα ελληνικά αιτήματα.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 8 του μηνός, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει εμπιστευτική επιστολή στις ηγεσίες της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, προειδοποιώντας τους ότι δεν θα πλήρωνε το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, εάν δεν ικανοποιείτο η απαίτηση να αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Στην τρισέλιδη επιστολή, που δημοσιεύει το euro2day.gr, ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Θα ήθελα ιδιαίτερα να υπογραμμίσω το πρώτο σημείο (α) και να ξεκαθαρίσω ότι συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την Ελλάδα ώστε να εκπληρώσει την ερχόμενη πληρωμή των 720 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου χωρίς καθυστέρηση. Εάν δεν ληφθεί αυτή η απόφαση, θα είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι να αναβάλουμε την πληρωμή αυτή μέχρι του χρονικού σημείου, όπου θα βρούμε επαρκείς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αίτημα (α), σύμφωνα με τον Τσίπρα, ήταν να «αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες μέσω της έκδοσης κρατικών έντοκων γραμματίων ή/και η επαναφορά του προηγούμενου waver και η εξασφάλιση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ».

Ακολούθως καταγράφει και άλλα αιτήματα: «Το Eurogroup να παράσχει συγκεκριμένους όρους, η εκπλήρωση των οποίων θα έκανε δυνατή την τελική εκταμίευση των 7,32 δισ. ευρώ, την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την επιστροφή των 1,9 δισ. των κερδών που σχετίζονται με τα ομόλογα που παρακρατούνται από την ΕΚΤ και τα αντίστοιχα 550 εκατ. ευρώ που παρακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και την επιστροφή των 1,185 δισ. ευρώ που ανήκουν στην Ελλάδα, τα οποία σχετίζονται με το ΤΧΣ».

Yψηλόβαθμες πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας της 11ης Μαΐου, και ενώ τα χρήματα είχαν βρεθεί, ο πρωθυπουργός δεν είχε αποφασίσει εάν θα πλήρωνε το ΔΝΤ, καθώς είχε ενημερωθεί ότι το Eurogroup δεν θα έκανε δεκτά τα ελληνικά αιτήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πληρωμή έγινε έπειτα από πιέσεις προς τον κ. Τσίπρα και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μέσω τηλεφώνου με την ηγεσία της ΕΚΤ και της Κομισιόν, που επισήμαναν ότι μια τέτοια κίνηση, που θα έφερνε ένα default, πιθανότατα θα ενεργοποιούσε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αλλά και την ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τους περιορισμούς στη ρευστότητα, προκαλώντας απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε κίνηση καλής θέλησης, ο πρωθυπουργός έδωσε τελικά την εντολή να γίνει η πληρωμή.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δίκη Μάτι: Ελεύθεροι χωρίς καταβολή ούτε ενός ευρώ οι καταδικασθέντες

Σήμερα

Ελεύθεροι χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ βρίσκονται οι έξι καταδικασμένοι για την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 104 vεκρούς

Απίστευτη καταγγελία μητέρας για δασκάλες νηπιαγωγείου ‑ Εκφόβισαν και κούρεψαν τον 5χρονο γιο της

Σήμερα

Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε η μητέρα ενός 5χρονου παιδιού για τις δασκάλες του νηπιαγωγείου που φοιτά ο γιος 5χρονος γιος της

Δώρο Πάσχα: Πως υπολογίζεται on line με ειδική εφαρμογή

Σήμερα

Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του

Εργατική Πρωτομαγιά: Τραβούν «χειρόφρενο» τα μέσα μεταφοράς ‑ Χωρίς πλοία η χώρα

Σήμερα

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργiα της Μεγάλης Τετάρτης 1η Μαΐου που εξήγγειλαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Γιάννης Καλλιάνος: 145 αγγειοχειρούργοι ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού

Σήμερα

Με μία σκληρή επιστολή όλες οι επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα καταδικάζουν τη στάση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Καλλιάνου

Ρένα Δούρου: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Σήμερα

Η πρώτη δήλωση της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση για το Μάτι

Ποινές έως 111 έτη για το Μάτι, αλλά εξαγοράσιμες: Φυγαδεύτηκαν οι κατηγορούμενοι

Σήμερα

Απογοήτευση των συγγενών μετά την ανακοίνωση των ποινών - Το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως

Πάσχα: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων

Σήμερα

Αναχωρούν για τα νησιά, αυξημένη η κινητικότητα στο λιμάνι του Πειραιά

Προσποιήθηκε τον υπάλληλο του ΥΠΟΙΚ και απέσπασε από ιδιοκτήτη καφέ 2.000 ευρώ

Σήμερα

Ο δράστης συνελήφθη, απογευματινές ώρες χθες Κυριακή στην Τούμπα, στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που παρέλαβε το συμφωνηθέν ποσό από τον παθόντα

Φωτιά στο Μάτι: Οργή για την απόφαση του δικαστηρίου από τους συγγενείς των θυμάτων

Σήμερα

«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη»

«Μπλόκο» στην υποβολή χιλιάδων φορολογικών δηλώσεων ‑ Τι πρέπει να κάνετε

Σήμερα

Χιλιάδες δηλώσεις που είναι προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ, μπλοκάρονται από το σύστημα και δεν εκκαθαρίζονται

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Ένοχοι 6 κατηγορούμενοι

Σήμερα

Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.