E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Φτηνά ναρκωτικά και σίσα κάνουν θραύση στην Ελλάδα

Σταθερή η κοκαΐνη και η ηρωίνη στις προτιμήσεις των Ελλήνων

Φτηνά ναρκωτικά και σίσα κάνουν θραύση στην Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/6/2015 | 00:00

Ο έλεγχος της επιδημίας της ΗIV λοίμωξης, η μείωση των θανάτων μεταξύ των χρηστών ενδοφλεβίων ουσιών, η αύξηση χρήσης των φθηνών αλλά επικίνδυνων ψυχοδραστικών συνθετικών ουσιών από νέους, η σταθεροποίηση της χρήσης ηρωίνης και κοκαΐνης, η εκτεταμένη χρήση ακόμα πιο δραστικής κάνναβης, τα εγχώριας επινόησης φθήνα ναρκωτικά και ο φόβος υποχρηματοδότησης των προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας, λόγω οικονομικής κρίσης, συνθέτουν το ζήτημα των ναρκωτικών για τη χώρα μας, όπως αυτό καταγράφεται στην φετινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου για τα Ναρκωτικά.    

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιορίστηκε η επιδημία μολύνσεων HIV μεταξύ των χρηστών ενδοφλεβίων ουσιών

Αισθητός είναι πλέον ο περιορισμός της επιδημίας της HIV λοίμωξης μεταξύ χρηστών που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ουσίων, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι από το 2013 και μετά, ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων κρούσματων έπεσε στο μισό. «Τα νούμερα εξακολουθούν να είναι υψηλά, αλλά περιορίζεται η επιδημική έξαρση» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μανίνα Τερζίδου, επιστημονικά υπεύθυνη στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Παρακολούθησης για τα ναρκωτικά στη χώρα μας. Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στην 5η ποσοστιαία θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τις νέες μολύνσεις HIV λόγω της ενδοφλέβιας χρήσης. Ο περιορισμός της επιδημίας των νέων μολύνσεων αποδίδεται στην αύξηση των θεραπευομένων στο πρόγραμμα των 50 μονάδων υποκατάστασης και την αύξηση παρεμβάσεων στους δρόμους. Εκτιμάται ότι μοιράστηκαν 408.000 σύριγγες, αριθμός που είναι πολύ πάνω από την απαίτηση των Ηνωμένων Εθνών που ζητά να μοιράζονται τουλάχιστον 200 σύριγγες το έτος σε κάθε χρήστη.

Σημαντικό ρόλο στην αναχαίτηση των νέων μολύνσεων έπαιξε και η αναβάθμιση του ρόλου των ΜΚΟ που έγιναν πιο δραστήριες, καθώς στηρίχθηκαν από ιδιωτικές χορηγίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αύξηση των ατόμων στη θεραπεία υποκατάστασης -13000 άτομα στη θεραπεία με υποκατάσταση- κατατάσσουν τη χώρα μας στη 2η θέση στην Ευρώπη μετά το Λουξεμβούργο σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

«Οι παρεμβάσεις αυτές συνέβαλαν σημαντικά και στη μείωση των θανάτων αλλά και του αριθμού των προβληματικών χρηστών, του κρυφού πληθυσμού, που βρίσκεται δηλαδή στον δρόμο, όπως τον ονομάζουμε εμείς» επισημαίνει η κ. Τερζίδου.

Εντυπωσιακό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι, στα θεραπευτικά προγράμματα αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των μεταναστών, καθώς οι ίδιοι κατανοούν ότι τα προγράμματα είναι αποτελεσματικά και δεν φοβούνται να απευθυνθούν σ' αυτά. Αξίζει να σημειωθεί οτι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει πρόγραμμα για παράτυπους μετανάστες χρήστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρέπει να επαγρυπνούμε για να μην επιδεινωθούν τα πράγματα καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζεται» εξηγεί η κ. Τερζίδου που διερωτάται τι θα συμβεί με τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων εάν στερέψει το ΕΣΠΑ κι αν τα δημόσια κονδύλια δεν θα μπορούν να καλύψουν το κενό.  

Απειλή για τους νέους στην Ελλάδα τα νέα συνθετικά ναρκωτικά

Η οικονομική κρίση στη χώρα μας έστρεψε τους χρήστες κάθε είδους ουσιών στα φθηνά ναρκωτικά. Οι ψυχοδραστικές ουσίες κάνουν θραύση και στην Ελλάδα, ενώ 101 νέες από αυτές καταγράφηκαν μόνο το 2014 σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται, κυρίως, για συνθετικά κανναβινοειδή που πωλούνται νόμιμα -spice- αλλά και συνθετικές καθινόνες. Όπως λέει στο ΑΜΠΕ η Μ.Τερζίδου " πρόκειται για πολύ φθηνές ουσίες, τις οποίες προτιμούν οι χρήστες γιατί έχουν λιγότερα χρήματα να διαθέσουν. Μια δόση ηρωίνης κοστίζει 30 ευρώ και μία δόση συνθετικού ναρκωτικού μόλις 3 ευρώ. Οι ουσίες αυτές διακινούνται μέσω ίντερνετ, και τελευταία μέσω google μπορεί ο καθένας να να βρει sites από όπου μπορείς να τις αγοράσει".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τάση για συνθετικές ουσίες είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα γι αυτές. Είναι νέα ναρκωτικά και δεν μπορούν, όπως λένε, να κάνουν την αξιολόγηση του κινδύνου ενώ συχνά δεν προλαβαίνουν να τα εντοπίσουν καθώς ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.

«Έχουν παρατηρηθεί θάνατοι στο εξωτερικό. Είναι πολύ εξαρτητικά ναρκωτικά και χρησιμοποιούνται κυρίως από νέα παιδιά. Οι χρήστες δεν θεωρούν τον εαυτό τους εξαρτημένο και δεν προσεγγίζουν τις υπηρεσίες βοήθειας και τις δομές. Πηγαίνουν μόνο στα επείγοντα των νοσοκομείων όπου και δεν καταγράφονται, καθώς οι γιατροί αποφεύγουν να τους κατονομάσουν χρήστες για να μην έχουν ποινικές συνέπειες» εξηγεί η κ. Τερζίδου.

Τα συνθετικά ναρκωτικά είναι ουσίες που μιμούνται τις επιδράσεις της κάνναβης και πωλούνται σε σακουλάκια, αλλά και νόμιμα ακόμα και στα περίπτερα, ως άλατα μπάνιου, και αρωματικά. Παρότι στη συσκευασία αναγράφεται ότι δεν προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, αυτοί που τα αγοράζουν ξέρουν γιατί τα αγοράζουν, τονίζουν οι ειδικοί.

Πιο δραστική και πολύ διαδεδομένη πλέον η κάνναβη, σταθεροποιείται η χρήση κοκαΐνης, μειώνεται ελάχιστα η χρήση ηρωίνης

Η κάνναβη εξακολουθεί να είναι από τις πιο διαδεδομένες ουσίες χρήσης και στη χώρα μας. Όμως τα τελευταία χρόνια η κάνναβη, που εντοπίζεται και στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ δραστική και δεν έχει καμία σχέση με αυτή που διακινούνταν πριν από μια 10ετία. «Η κάνναβη σε κάποιες περιπτώσεις, σήμερα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς έρευνες την ενοχοποιούν για ψυχωσικά επεισόδια πολλές φορές μη αναστρέψιμα, αλλά και νευρολογικά προβλήματα» επισημαίνει η κ. Τερζίδου που τονίζει ότι η νεώτερη γενιά της κάνναβης είναι πιο εξαρτητική, γι αυτό και όλο και περισσότεροι και νεότεροι χρήστες κάνναβης αναζητούν λύση σε προγράμματα απεξάρτησης, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Όσον αφορά στη χρήση κοκαΐνης, αυτή δείχνει να σταθεροποιείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μετά την αξιοσημείωτη αύξηση που είχε καταγραφεί στη χρήση της, όταν υποχώρησε η τιμή της. Η χρήση ηρωίνης όχι μόνο έχει σταθεροποιηθεί στη χώρα μας, αλλά εμφανίζει και τάση μείωσης και αυτό γιατί τόσο η κοκαΐνη όσο και η ηρωίνη δείχνουν να αντικαθίστανται από τις συνθετικές ουσίες, που είναι πολύ φθηνότερες. «Η Ελλάδα απέφυγε την μεγάλη αύξηση στην τιμή της ηρωίνης που συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη, επειδή, λόγω της μετανάστευσης αυξήθηκαν οι ομάδες που την διακινούν και έριξαν την τιμή για να έχουν όλοι δουλειά, όπως διαπιστώνει η αστυνομία» αναφέρει η Μ.Τερζίδου.

Το Sisa πάντως, ένα ελληνικής επινόησης ναρκωτικό που χορηγείται με ενδοφλέβια σύριγγα ή εισπνέεται μέσα από γυάλινες πίπες καλά κρατεί. Η μενθαφεταμίνη αυτή, στην οποία έχουν εντοπιστεί μέχρι και υγρά μπαταρίας, παραμένει ένα πολύ φθηνό ναρκωτικό που εξακολουθεί να προτιμάται από τους χρήστες. «Οι ίδιοι λένε οτι είναι 10 φορές πιο δραστικό από την ηρωίνη, οι οποίοι το χρησιμοποιούν όταν δεν βρίσκουν ηρωίνη, παρότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, τουλάχιστον 12 θάνατοι από αυτό» καταλήγει η κ. Τερζίδου.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Google Search 2025: Αυτή είναι η δημοφιλέστερη αναζήτηση στην Ελλάδα για το 2025

Σήμερα

Τι κέντρισε το ενδιαφέρον των χρηστών στην αναζήτηση της Google;

Αδιανόητο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Ιρακινός έδειχνε τα γεννητικά του όργανα μέσα σε λεωφορείο

Σήμερα

Ο 48χρονος άνδρας επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα σε τρεις επιβάτες

Ιταλίδα ερευνήτρια έλαβε 4.000.000 ευρώ από την ΕΕ για να απαντήσει στο ερώτημα «τι σκέφτονται τα κοτόπουλα»

Σήμερα

Ο λόγος για το Synergy Grant 2025 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC)

Κοζάνη: Εκτροπή λεωφορείου με 58 εργαζόμενους ‑ Νεκρός ο οδηγός από ανακοπή

Σήμερα

Ένας από τους επιβαίνοντες όταν κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά φέρεται να έπιασε το τιμόνι πατώντας φρένο και ακινητοποιώντας το λεωφορείο

Σφίγγει ο κλοιός για τις ρευματοκλοπές: Στη μάχη μπαίνει και η ΑΑΔΕ

Σήμερα

Θα δίνει φορολογικά στοιχεία των καταναλωτών στον ΔΕΔΔΗΕ για διασταυρώσεις και ελέγχους. Στόχος ο εντοπισμός παραβατών.

«Έδιναν ηρεμιστικά στα παιδιά, είχαν και εγκαύματα» – Τι λέει ο Κ. Γιαννόπουλος για την οικογένεια με τα 8 παιδιά

Σήμερα

Ναρκωτικά, ξύλο, εγκαύματα και χάπια περιλαμβάνουν τα επεισόδια που πρωταγωνίστησε η οικογένεια με τα 8 παιδιά στο Ηράκλειο.

Πού θα πάει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο; Η φωτιά που καίει στο Μιλγουόκι, οι τάσεις φυγής και τα σενάρια ανταλλαγής

Σήμερα

Για πρώτη φορά απ` τη μέρα που μετακόμισε στο Μιλγουόκι, ο Γιάννης σκέφτεται να ανοίξει την πόρτα της εξόδου

Πάτρα: Στρατολογούσαν ανήλικους για ληστείες και κλοπές – 9 συλλήψεις

Σήμερα

Προσήχθησαν οκτώ ανήλικοι, ηλικίας από 10 έως 15 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, ως θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Ακρίβεια: Ακριβότερο το κρέας για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι ‑ «Τσουχτερές» οι τιμές

Σήμερα

Αναλυτικά οι τιμές για χοιρινό, αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο και μοσχάρι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.