E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αποκάλυψη: ΕΚΤ και Κομισιόν ετοιμάζουν σχέδιο για το ελληνικό χρέος

H συμβιβαστική πρόταση Μπατίστα στο ΔΝΤ

Αποκάλυψη: ΕΚΤ και Κομισιόν ετοιμάζουν σχέδιο για το ελληνικό χρέος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/6/2015 | 13:33

Σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο αποτελεί κύριο αίτημα της κυβέρνησης, φέρονται να επεξεργάζονται από κοινού Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, η εφημερίδα «Καθημερινή» μεταδίδει -επικαλούμενη δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου τον οποίο δεν κατονομάζει- ότι το σενάριο που εξετάζεται και είναι το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή είναι να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των μελών της Ευρωζώνης το βράδυ της Πέμπτης 25 Ιουνίου, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα και έχει πολύ βαριά ατζέντα.

Σκοπός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι με αυτό τον τρόπο το ελληνικό ζήτημα να μην επισκιάσει τα άλλα σοβαρά θέματα που έχουν να συζητηθούν, όπως το Grexit αλλά και η μεταναστευτική πολιτική. Συγχρόνως θα έχει περάσει και μία εβδομάδα από το σημερινό Eurogroup χωρίς κάποια άλλη συνάντηση με αποτέλεσμα να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτή τη στιγμή σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται κείμενο που θα αναφέρεται στο θέμα του χρέους σε περίπτωση συμφωνίας. Μια ανανέωση της δήλωσης για την ελάφρυνση του χρέους που είχε κερδίσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, όταν υπουργός ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγχρόνως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες θα γίνει μόνο αν οι εκροές αυξηθούν επικίνδυνα τις επόμενες μέρες.

H συμβιβαστική πρόταση Μπατίστα στο ΔΝΤ

Στην ίδια εφημερίδα μίλησε και ο Βραζιλιάνος εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα, ο οποίος παρουσίασε μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να αρθεί το αδίεξοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την πρότασή του πρόταση «κοινού νου» και όπως αναφέρει, την παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρώπης.

Η πρόταση προβλέπει μία μεταβατική λύση.

Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα θα δεσμευόταν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. Να επιτύχει μικρά και αργά αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα λίγα χρόνια.
  2. Να εξηγήσει με λογική λεπτομέρεια τι μέτρα θα λάβει για να επιτύχει αυτά τα πλεονάσματα.
  3. Να παρουσιάσει τα σχέδιά της για ένα μερικό δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πακέτο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του δημόσιου τομέα, τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, μερικές ιδιωτικοποιήσεις και ίσως κάποιες λιγότερο αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και το ασφαλιστικό σύστημα.

Σε αντάλλαγμα, οι Θεσμοί:

  • Θα παρέτειναν την περίοδο των διαπραγματεύσεων για 4-6 μήνες, παράλληλα με την αποδέσμευση ενός ποσού που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ χωρίς επιπλέον απώλειες στα αποθεματικά της ή άλλα έκτακτα μέτρα.
  • Η πρώτη μερική αποδέσμευση θα γινόταν πριν από τις 30 Ιουνίου.
  • Επιπλέον, θα συμφωνούσαν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος με τους επίσημους Ευρωπαίους πιστωτές στο μέλλον, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει αυτά που θα έχει συμφωνήσει και διαπραγματευθεί περαιτέρω μέτρα τους επόμενους μήνες.

Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο ο κ. Μπατίστα εκπροσωπεί τη Βραζιλία και 10 ακόμη αναπτυσσόμενες χώρες (στην «Καθημερινή», πάντως, μίλησε υπό την προσωπική του ιδιότητα). Η εφημερίδα αναφέρει ότι, αν και είναι γνωστός για την κριτική που έχει ασκήσει στο ελληνικό πρόγραμμα, στελέχη του Ταμείου χαρακτηρίζουν τις προτάσεις που παρουσίασε τη Δευτέρα «παραγωγικές» και μοιράζονται την ανησυχία του για το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Σήμερα

Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Σήμερα

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

Πατέρας έδωσε κοκαΐνη στον 14χρονο γιο του στα Γιάννενα και συνελήφθη

Σήμερα

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον πατέρα και τον ανήλικο

Διεγράφησαν από τα πανεπιστήμια 308.605 μη ενεργοί φοιτητές με την είσοδο της νέας χρονιάς

Σήμερα

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκκαθάρισης των φοιτητικών καταλόγων

15χρονη Ελληνίδα αγνοείται μετά την τραγωδία στο κλαμπ στο Κραν Μοντανά

Σήμερα

Οι συγγενείς της ζητούν από όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό με την τύχη της να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρχές

Θεσσαλονίκη: Παρενόχλησε 20χρονη μέσα σε μπαρ κι εκείνη τον έδειρε μαζί με τον σύντροφό της

Σήμερα

Σοβαρό επεισόδιο σε μπαρ στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου

Σοκ: Κάλεσε τον εραστή στο σπίτι για Πρωτοχρονιά ‑ Τον ευνούχισε επειδή αρνήθηκε να την παντρευτεί

Σήμερα

Η άρνησή του να την παντρευτεί μετά από 7 χρόνια σχέσης προκάλεσε την οργή της

Νεκρός ένας 23χρονος από το τροχαίο στο Μαρκόπουλο, ένας σοβαρά τραυματίας στο Ίλιον

Σήμερα

Το όχημα που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να συγκρουστεί στη μπάρες του δρόμου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.