12 εντυπωσιακά στοιχεία για την ελληνική οικονομία ‑ Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Από το Business Insider

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δημοσίευση 25/6/2015 | 00:00
Η ελληνική οικονομία είναι στο επίκεντρο της προσοχής σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα αυτές τις ώρες, που φαίνεται πως γίνεται η τελική διαπραγμάτευση.
Με αυτήν την αφορμή, το Business Insider έφτιαξε έναν κατάλογο με 12 εντυπωσιακά, όπως τα χαρακτηρίζει, στοιχεία για την ελληνική οικονομία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και από τις χρεοκοπίες μέχρι την κατανάλωση τσιγάρων και την παραγωγή ελαιόλαδου.
- Η Ελλάδα έχει προϊστορία στα οικονομικά προβλήματα. Η πρώτη χρεοκοπία της χώρας έγινε τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν 13 πόλεις-κράτη δανείστηκαν από το Ναό του Απόλλωνα στη Δήλο, αλλά οι περισσότερες δεν αποπλήρωσαν τα δάνεια.
- Στη σύγχρονη εποχή, η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει πέντε φορές – τις μισές από την Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ. Το 1826, το 1843, το 1860, το 1894 και το 1932.
- Η Ελλάδα έχει περάσει συνολικά 90 χρόνια –τα μισά περίπου από τα έτη ανεξαρτησίας της– σε οικονομική κρίση.
- Η διαφθορά κοστίζει στην Ελλάδα περίπου 8-10% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Το 2014, μελέτη της Κομισιόν τη χαρακτήριζε την πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ.
- Η ανώτερη, μεσαία τάξη στην Ελλάδα φοροδιαφεύγει. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο του 2012 ανέφερε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν πάνω από 100% του δηλωμένου εισοδήματός τους για καταναλωτικά δάνεια. Κάτι που, σύμφωνα με αναλυτές, σημαίνει ότι δεν δηλώνουν όλο τους το εισόδημα.
- Το 49,7% των νέων στην Ελλάδα είναι άνεργοι. Συνολικά, η ανεργία στη χώρα έμεινε σταθερή στο 25,6% τον Μάρτιο του 2015. Είχε κάνει ρεκόρ με 28% τον Σεπτέμβριο του 2013.
- Το 63,5% των Ελλήνων 18-34 ετών ζουν με τους γονείς τους.
- Μόνο το 23,9% του ελληνικού πληθυσμού είναι κάτω των 24 ετών. Συγκριτικά, στη Σαουδική Αραβία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 47%. Ο πληθυσμός γερνάει, καθώς το 32,9% είναι άνω των 55 ετών και το ποσοστό γεννήσεων έχει πέσει σε 1,3 παιδιά για κάθε γυναίκα.
- Η Ελλάδα είναι πενταπλάσια της Μασαχουσέτης, αλλά το ΑΕΠ της Μασαχουσέτης είναι διπλάσιο του ελληνικού.
- Ο οικονομικός εφιάλτης της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή είναι χειρότερος από εκείνον των ΗΠΑ στη Μεγάλη Υφεση.
- Η ετήσια παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα ζυγίζει όσο 1.575 μπλε φάλαινες. Είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα, πίσω από την Ισπανία και την Ιταλία. Το 90% των 300.000 τόνων που παράγονται εξάγονται στην ΕΕ.
- Η κατά κεφαλήν κατανάλωση τσιγάρων στην Ελλάδα (2.795) είναι 28 φορές εκείνη της Ινδίας. Είναι η τρίτη χώρα σε αυτόν τον τομέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για ακόμη περισσότερα νέα, μπείτε στην ροή ειδήσεων του E-Daily.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προσλαμβάνει ‑ δείτε ποιες θέσεις ανοίγουν και τι μισθούς προσφέρουν
Σήμερα
Εννέα θέσεις εργασίας με αποδοχές έως 48.225 δολάρια ετησίως ανακοίνωσε η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Αθήνα, με προθεσμίες που εκπνέουν από τον Ιούλιο έως τα τέλη Αυγούστου 2026.
ΔΥΠΑ: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση μισθού έως 1.250 ευρώ και πώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση
Σήμερα
Η ΔΥΠΑ ανοίγει 8.000 θέσεις εργασίας για ανέργους με διετείς συμβάσεις, πλήρη ασφάλιση και δυνατότητα συμπλήρωσης ενσήμων για συνταξιοδότηση.
Κηδεία Μάρως Κοντού: Ο συγκλονιστικός αποχαιρετισμός που απηύθυνε ο Κακλαμάνης
Σήμερα
Ο Νικήτας Κακλαμάνης συγκλόνισε με τον επικήδειο λόγο του στην εξόδιο ακολουθία της σπουδαίας ηθοποιού, εκπληρώνοντας παράλληλα και την τελευταία της επιθυμία.
Ποια ήταν η Νάκυ Αγάθου που έφυγε από τη ζωή και έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση
Σήμερα
Η πρωτοπόρος τηλεπαρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 86 ετών.
Σε μαρούλι αλυσίδας fast food οφείλεται το παράσιτο που προκαλεί «εκρηκτική» διάρροια
Σήμερα
Πάνω από 1.600 κρούσματα κυκλοσπορίασης σε πέντε αμερικανικές πολιτείες έχουν συνδεθεί με κατανάλωση φαγητού από την αλυσίδα ταχυφαγείων, με το FDA να εκδίδει προειδοποίηση και την εταιρεία να προχωρά σε άμεση απόσυρση προϊόντος.
Ποιες γωνίες λήψης απαγόρευσαν EBU και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου για τους αθλητές
Σήμερα
Νέες κατευθυντήριες γραμμές από EBU και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου θέτουν περιορισμούς σε 13 γωνίες λήψης για να αντιμετωπιστεί η σeξουαλικοποίηση των αθλητριών στις τηλεοπτικές μεταδόσεις.
Μουντιάλ 2026: Ποιοι παίζουν στον μεγάλο τελικό και πού θα τον δείτε
Σήμερα
Το πρόγραμμα του μικρού και του μεγάλου τελικού, με ώρες και κανάλια μετάδοσης για το ελληνικό κοινό.
Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γεροβασίλη, Καλαματιανός, Ζαμπάρας
Σήμερα
Με την αποχώρηση Γεροβασίλη, Ζαμπάρα και Καλαματιανού, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στους 11 βουλευτές - ισόπαλος με την Ελληνική Λύση.
Η Γαλλία νομιμοποίησε το «δικαίωμα στον θάνατο» και τι προβλέπει ο νέος νόμος
Σήμερα
Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία νόμο που επιτρέπει την «βοήθεια στον θάνατο» για ανίατα ασθενείς, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Καιρός: Τι αλλάζει στη θερμοκρασία την επόμενη εβδομάδα ‑ Τι δείχνουν οι χάρτες GFS και ECMWF
Σήμερα
Έντονη ζέστη έως τις αρχές της εβδομάδας και απότομη πτώση της θερμοκρασίας από τα μέσα της - τα μοντέλα συγκλίνουν.
Τσίπρας: Δεν κατανοώ τους τζάμπα μάγκες αριστερούς που διαμαρτύρονται χωρίς να αναλαμβάνουν κυβερνητική ευθύνη
Σήμερα
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ μίλησε σε διαδικτυακή συνάντηση με μέλη του κόμματος, αφήνοντας αιχμές κατά του ΚΚΕ και παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του οικονομικού προγράμματος.
Σοκάρει η αναφορά Ρούμπιο στη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα: «Πέθανε επειδή η κόρη της τόλμησε να είναι υποψήφια»
Σήμερα












