E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα διεθνή πρωτοσέλιδα μετά το δημοψήφισμα: Χαστούκι στις Βρυξέλλες

«Οι Έλληνες γιορτάζουν την καταστροφή»

Τα διεθνή πρωτοσέλιδα μετά το δημοψήφισμα: Χαστούκι στις Βρυξέλλες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/7/2015 | 09:34

Στο αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος, αλλά και στην επόμενη από αυτό ημέρα αναφέρεται στο σύνολό του ο διεθνής Τύπος, με τις περισσότερες εφημερίδες να αφιερώνουν στην Ελλάδα την πρώτη τους σελίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τον τίτλο «Τσίπρας 61% - Ευρώπη 39%», τον υπότιτλο «Ο ελληνικός λαός ενάντια στη φτώχεια και τη λιτότητα της Τρόικας», αλλά κι ένα σκίτσο με τη Μέρκελ να καίγεται και να το βάζει στα πόδια υπό τον συνοδευτικό τίτλο «Η ελληνική φωτιά», η ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano» επέλεξε να αναφερθεί στο ελληνικό δημοψήφισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιταλική «Il Giornale» γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Η Ελλάδα νίκησε, η Μέρκελ έχασε, η Ευρώπη σε ετοιμότητα, ο Ρέντσι ταπεινωμένος». «Στο δημοψήφισμα θριάμβευσε το Όχι», αναφέρει στον υπότιτλό της και συνεχίζει πιο κάτω, αναφερόμενη στη σημερινή συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ, αλλά και στην απουσία από αυτή του Ματέο Ρέντσι: «Σήμερα συνάντηση έκτακτης ανάγκης μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, η Ιταλία μένει σπίτι της». Τέλος, αναρωτιέται: «Τι συμβαίνει τώρα: Τα χρηματιστήρια υπό τον κίνδυνο κατάρρευσης, αυξάνεται η πιθανότητα εξόδου (της Ελλάδας) από το ευρώ».

Η ιταλική εφημερίδα «Il Tempo», με ένα εμπνευσμένο φωτομοντάζ με τον Τσίπρα να ξεπροβάλλει από έναν Δούρειο Ίππο, γράφει: «Ο Δούρειος Ίππος της Τρόικας» και σχολιάζει: «Η Αθήνα είπε «Όχι». Ο Τσίπρας θριάμβευσε στο δημοψήφισμα. Απορρίφθηκε η λιτότητα της Ευρώπης, όπως την εισήγαγε η Μέρκελ. Η διαπραγμάτευση ξεκινά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ελλάδα: Χαστούκι στις Βρυξέλλες» είναι ο πηχυαίος τίτλος της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στην Ιταλία, της «La Repubblica».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ελλάδα λέει «Όχι», η ΕΕ με κομμένη την ανάσα», είναι ο τίτλος της «La Stampa».

Στο πρωτοσέλιδό του ο βρετανικός «Guardian» με το ρήμα defy, που στα ελληνικά σημαίνει αψηφώ, αλλά και προκαλώ, γράφει: «Greek voters defy Europe», «Οι Έλληνες ψηφοφόροι αψηφούν/προκαλούν την Ευρώπη».

Η σκωτσέζικη εθνικιστική εφημερίδα που έπειτα από τόσους μήνες μετά το δημοψήφισμα στηρίζει ακόμα την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, η «The National», γράφει: «Όχι στη λιτότητα. Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της στην Ευρώπη».

H βρετανική «Telegraph» στο εξώφυλλό της ως κεντρικό θέμα ξεχωρίζει την Ελλάδα, με τίτλο: «Η Ευρώπη σε αναταραχή, καθώς η Ελλάδα πλησιάζει στην έξοδο». «Η Ευρωζώνη ετοιμάζεται για οικονομική σύγκρουση. Η Μέρκελ πετάει στο Παρίσι για συνομιλίες σχετικά με την κρίση. Το απροσδόκητο «Όχι» απορρίπτει τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης», αναφέρεται στον υπότιτλο.

«Οι Έλληνες γιορτάζουν την καταστροφή τους;» αναρωτιέται η γερμανική «Bild», με τον συντάκτη να παρατηρεί στην αρχή του άρθρου ότι «Οι τράπεζες είναι κλειστές, αλλά η Ελλάδα γιορτάζει. Τι δραματική ημέρα για την Ευρώπη», ενώ σε άρθρο του ο αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία γερμανικής εφημερίδας γράφει ότι «οι Έλληνες επέλεξαν το Grexit».

To πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας γράφει: «Ο ελληνικός λαός σε μεγάλο ποσοστό ψήφισε «Όχι», ένα αποτέλεσμα που δημιουργεί νέα δεδομένα στο ευρωπαϊκό τοπίο». Η γερμανική «Bild» βάζει στο κάδρο των μεγάλων αποφάσεων και την ¶νγκελα Μέρκελ. Η μεγάλη γερμανική εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο της Δευτέρας έχει το βασικό της θέμα σε μαύρο φόντο, αναφέροντας «Οι Έλληνες γιορτάζουν το όχι τους. Τώρα τι γίνεται, καγκελάριε;».

«Σε λεπτή γραμμή το μέλλον της Eυρώπης καθώς θριάμβευσε το Όχι» γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Financial Times, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της συνεδρίασης της ΕΚΤ και γράφοντας ότι «Η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει αν θα αποσύρει τη στήριξή της»,

Η γαλλική «Le Monde» επιλέγει για τίτλο στο πρωτοσέλιδό τον «Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Αθήνα», ενώ φιλοξενεί και συνέντευξη του διάσημου Γάλλου αριστερού οικονομολόγου Thomas Piketty, ο οποίος τονίζει ότι σε περίπτωση που προταθεί ένα Grexit, «o Φρανσουά Ολάντ πρέπει να θέσει βέτο».

Τέλος, η «Libération» αφιερώνει το εξώφυλλό της στο «Όχι» που έβγαλε η Ελλάδα στο δημοψήφισμα με ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στις λέξεις Non (Όχι) και Nom (Όνομα). «Για όνομα του Θεού» ή «Στο όνομα του Δία», διαβάζεται το λογοπαίγνιο. «Οι Έλληνες ακολούθησαν τον πρωθυπουργό τους, Αλέξη Τσίπρα, και αρνήθηκαν την Κυριακή στο δημοψήφισμα τους όρους των δανειστών για τη σωτηρία της χώρας. Σεισμός στην Ευρώπη», γράφει το πρωτοσέλιδο της «Libération» για σήμερα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Χτες

Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Χτες

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Χτες

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Χτες

Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Χτες

Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Συνομιλίες ΗΠΑ ‑ Ιράν: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή ‑ Το σχέδιο των δέκα σημείων και οι παρουσίες

Χτες

Ιράν: «Το σχέδιο 10 σημείων της Τεχεράνης θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Χανιά: Στη φυλακή 37χρονος καθηγητής μουσικής για ασέλγεια σε 14χρονη μαθήτρια του

Χτες

Ο 37χρονος συνελήφθη τη Μεγάλη Τρίτη, έπειτα από καταγγελία του ανήλικου κοριτσιού στις αστυνομικές αρχές

Με στρατιωτικές τιμές η κηδεία του Μιρτσέα Λουτσέσκου

Χτες

«Ελπίζω να είσαι υπερήφανος για εμένα» είπε συγκινημένος ο Ραζβάν στον επικήδειο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 28
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.