E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι φοιτητές που έβαλαν τα γυαλιά στους δημοσκόπους

Η δημοσκόπηση που έγινε με δική τους πρωτοβουλία και δαπάνη έδωσε ποσοστό 63% στο «Όχι»

Οι φοιτητές που έβαλαν τα γυαλιά στους δημοσκόπους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/7/2015 | 10:59

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να μην κατάφεραν να προσεγγίσουν το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πέρα από την πρωτιά του «Όχι», αλλά αυτό το κατάφερε η διαδικτυακή έρευνα τριών μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η έρευνα, που έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία και δαπάνη των φοιτητών, έδωσε ποσοστό 63% στο «Όχι» (όταν από την κάλπη προέκυψε το 61,3%) και αυτό προκάλεσε συζητήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι υπέρ του «Όχι» τάχθηκαν κυρίως άτομα ηλικίας 18-25 ετών, άνεργοι, όσοι θεωρούν πιο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης το ραδιόφωνο, το Διαδίκτυο, το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Υπέρ του «Ναι» η έρευνα έδειξε ότι τάχθηκαν κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ελεύθεροι επαγγελματίες, όσοι θεωρούν πιο αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης την τηλεόραση, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Τους λόγους που δεν μπόρεσαν οι δημοσκοπήσεις να προσεγγίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Δώδος, ενώ για τη διαδικτυακή έρευνα και τα συμπεράσματά της μιλάει η μία από τους τρεις μεταπτυχιακούς φοιτητές, η Λαμπρίνα Βετσοπούλου.

Τη διαδικτυακή έρευνα έκαναν με δική τους πρωτοβουλία οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Ανδρέας Βασιλείου, Λαμπρίνα Βετσοπούλου, Σταμάτης Γκιλφέσης, με τις συμβουλές του αναπληρωτή καθηγητή Δημοσθένη Δώδου και του επίκουρου καθηγητή Ιωάννη Παπαγεωργίου, στο πλαίσιο του μαθήματος «Μεθοδολογία Πολιτικών Επιστημών», του καθηγητή Ιωάννη Ανδρεάδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκαναν τη δημοσκόπηση με δικά τους έξοδα

«Θελήσαμε να αρπάξουμε την ευκαιρία του δημοψηφίσματος για να εφαρμόσουμε όσα μάθαμε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας και το κάναμε με όρεξη, πίστη και δικά μας έξοδα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λαμπρίνα Βετσοπούλου και συμπλήρωσε ότι η ομάδα είχε επιπλέον μια μικρή περιπέτεια μέχρι να εξασφαλίσει τη φιλοξενία της έρευνας στο Διαδίκτυο. Το εγχείρημα της ομάδας συνέπεσε με το κλείσιμο των Τραπεζών, οπότε δεν γίνονταν δεκτές οι ελληνικές πιστωτικές κάρτες και η ομάδα αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από φίλους που διαμένουν στο εξωτερικό, οι οποίοι και διέθεσαν τις δικές τους πιστωτικές κάρτες.

Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λαμπρινή Βετσοπούλου. Την Κυριακή 28 Ιουλίου ετοιμάστηκε το ερωτηματολόγιο. Τη Δευτέρα έγινε η επεξεργασία του. Την Τετάρτη το πρωί δημοσιοποιήθηκε μέσω Facebook και Twitter. Η έρευνα ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Οι απαντήσεις ανήλθαν σε 200.000 περίπου. Η έρευνα βασίστηκε σε 170.000 απαντήσεις, αφού προηγήθηκε επεξεργασία για την αποφυγή διπλοψηφιών και μη σοβαρών συμμετοχών, ενώ έγινε στάθμιση των αποτελεσμάτων στον γενικό πληθυσμό. Έτσι προέκυψε το 63% υπέρ του «Όχι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης των φοιτητών

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το «Όχι» κυριάρχησε στις ηλικίες 18-24 ετών και το «Ναι» στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Από όσους δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν «Ναι», το 98,3% προτιμά ως νόμισμα το ευρώ. Το ίδιο ισχύει για το 53,4% όσων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν «Όχι». Από την ερώτηση «τι θα ψήφιζαν αν γίνονταν παράλληλα με το δημοψήφισμα και βουλευτικές εκλογές», προκύπτει ότι η συσπείρωση, σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, είναι 82,6% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 62,7% για τη Χρυσή Αυγή, 52,5% για τη ΝΔ, 50,8% για τους ΑΝΕΛ, 48,8% για το ΚΚΕ, 43,9% για το ΠΑΣΟΚ, 39,7% για το Ποτάμι.

Το «Ναι» και το «Όχι» σε σχέση με το ποια πηγή πληροφόρησης θεωρείται πιο αξιόπιστη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Το 73,2% όσων θεωρούν ως πιο αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης την τηλεόραση δήλωσε ότι θα ψήφιζε «Ναι». Το ίδιο δήλωσε ότι θα ψήφιζε και το 51,3% όσων θεωρούν πιο αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
  • Υπέρ του «Όχι» τάχθηκαν το 79,5% όσων θεωρούν το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον ως πιο αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης, το 76% όσων θεωρούν το Διαδίκτυο πιο αξιόπιστη πηγή και το 68,4% όσων θεωρούν το ραδιόφωνο πιο αξιόπιστη πηγή.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων τάχθηκε υπέρ του «Όχι» και το μεγαλύτερο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών υπέρ του «Ναι».

Τη δική του εξήγηση σχετικά με το γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν προσέγγισαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δίνει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Δημοσθένης Δώδος. Όπως επισημαίνει:

  • Δεν υπήρχαν στοιχεία από προηγούμενο δημοψήφισμα.
  • Η συμπεριφορά των ψηφοφόρων κάθε κόμματος δεν ήταν σε ευθεία αντιστοίχηση με τις επιλογές τους στις εκλογές του Ιανουαρίου.
  • Μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ακολούθησε το σοκ του κλεισίματος των Τραπεζών και αυτό οδήγησε, μεταξύ άλλων, σε επανατοποθέτηση πολλών ανθρώπων, αλλά και σε ουσιαστική άρνηση απαντήσεων ή υπεκφυγές.
  • Μέχρι την Παρασκευή το μόνο σίγουρο ήταν το ηλικιακό στοιχείο. Δηλαδή, ότι οι νέοι ψήφιζαν μαζικά «Όχι» και οι άνω των 65 ετών ψήφιζαν μαζικά «Ναι».
  • Από το πρωί της Παρασκευής καταγράφηκε μια μεγάλη στροφή στα κύματα των απαντήσεων. Το αποκορύφωμα ήταν η σύγκρουση των δύο συγκεντρώσεων το βράδυ της ίδιας μέρας στην Αθήνα, όπου φάνηκε ότι ενισχύεται το «Όχι». Οι δημοσκοπήσεις δεν μπόρεσαν να προβλέψουν το σπάσιμο των κομματικών γραμμών και ακολούθησε τσουνάμι.
  • Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμα και στη ιδιαίτερη πατρίδα του Αντώνη Σαμαρά, τη Μεσσηνία, υπερίσχυσε το «Όχι».
  • Είναι εντυπωσιακό και απρόβλεπτο ότι το «Όχι» υπερίσχυσε συντριπτικά σε τουριστικές περιοχές της Κρήτης, του Νότιου Αιγαίου και των Επτανήσων. Αυτό το γεγονός δείχνει ότι οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών γνώριζαν πολύ καλά τι ψηφίζουν. Ψήφισαν «Όχι» στα μέτρα και όχι στην επιλογή νομίσματος.

Διαδικτυακά έγινε η δημοσκόπηση

Για τη διαδικτυακή έρευνα των τριών μεταπτυχιακών φοιτητών ο κ. Δώδος τονίζει πως αν και ξεκίνησε ως μια δοκιμή εφαρμογής όσων έχουν διδαχθεί, είχε την τύχη να διευρυνθεί σε μεγάλη κλίμακα διαδικτυακά, με αποτέλεσμα –μετά τις επεξεργασίες– να προσεγγίσουν πάρα πολύ το τελικό αποτέλεσμα.

«Παρά το ότι η γενική αίσθηση είναι ότι απέτυχαν οι δημοσκοπήσεις, επειδή δεν προέβλεψαν το τελικό αποτέλεσμα, θεωρώ ότι προέβλεψαν στις συγκεκριμένες συνθήκες, την αδιαμφισβήτητη τάση ότι το «Όχι» προηγείται», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

Σήμερα

Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

Ο μοναδικός Νορβηγός που αρνείται να κάνει κουπί για τον Χάαλαντ: «Είναι χαζό και ιστορικά λάθος»

Σήμερα

Η Νορβηγία βρίσκεται για πρώτη φορά στα προημιτελικά Μουντιάλ και ο πανηγυρισμός με τις «κινήσεις κωπηλασίας» έχει γίνει viral - ένας όμως φίλαθλος αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Σήμερα

Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Σήμερα

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

Σήμερα

Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Σήμερα

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Σήμερα

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Τι αποκαλύπτουν τα νέα αρχεία του Πενταγώνου για τα UFO ‑ ποια περιστατικά δεν έχουν ακόμα εξηγηθεί

Σήμερα

Σαράντα νέα αρχεία με βίντεο, ηχητικά και έγγραφα από CIA, NASA και FBI φέρνουν στο φως μαρτυρίες στρατιωτικών για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που παραμένουν αναπάντητα.

Marfin: Οι φωτογραφίες από διακοπές που άνοιξαν τον δρόμο για συλλήψεις – Το προφίλ των κατηγορουμένων και ο φερόμενος ρόλος τους

Σήμερα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από το 2019 οι αστυνομικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους φωτογραφικό υλικό

Αγωγή κατά της Πλεύσης Ελευθερίας από την Όλγα Δάλλα – Υποστηρίζει ότι στερήθηκε τη βουλευτική έδρα λόγω… λίστας

Σήμερα

Δικαστικά κινείται η Όλγα Δάλλα για την απώλεια της έδρας της μετά τις επαναληπτικές εκλογές του 2023 - Ζητά τη βασική βουλευτική αποζημίωση 4 ετών

Τρομακτικό βίντεο: Παρά τρίχα γλίτωσε πεζός στη Νέα Υόρκη – Δείτε τι κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας

Σήμερα

Δύο αυτοκίνητα καρφώθηκαν με μεγάλη ταχύτητα σε κτίριο στο Μπρούκλιν, τραυματίζοντας οδηγούς και πεζό - οι δύο οδηγοί συνελήφθησαν αμέσως.

Βίντεο‑σοκ από την Ινδία: Τι συνέβη μετά τον βιασμό και τη δολοφονία 11χρονης ‑ δεκάδες συλλήψεις

Σήμερα

Εξαγριωμένο πλήθος λιντσάρισε άνδρα κατά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη Δυτική Βεγγάλη μετά την ανακάλυψη του πτώματος ενός 11χρονου κοριτσιού σε λίμνη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.