E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Καθημερινή: Σχέδια για παράλληλο νόμισμα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Τι θα γίνει με μισθούς-συντάξεις στο τέλος του μήνα

Καθημερινή: Σχέδια για παράλληλο νόμισμα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/7/2015 | 10:44

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η χρήση ενός παράλληλου του ευρώ νομίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η διαδικασία σχεδιασμού του παράλληλου νομίσματος και επαφίεται στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες με τους δανειστές για το εάν τελικά θα χρειαστεί η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τα σημερινά δεδομένα, τα κρατικά ταμεία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν την υποχρέωση της καταβολής μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο δεκαπενθήμερο της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 300 εκατ. ευρώ) υπάρχει τρόπος να καλυφθεί με ευρώ. Επ' αυτού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας διαβεβαίωσε ότι η πληρωμή του πρώτου δεκαπενθημέρου είναι διασφαλισμένη.

Ωστόσο, σήμερα κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι είναι επίσης διασφαλισμένη η καταβολή από το Δημόσιο των περίπου 2 δισ. ευρώ στο τέλος του μήνα για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Πέραν της διαφαινόμενης έλλειψης ρευστότητας για τους μισθούς, το κράτος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πλέον και τις συντάξεις. Κάθε μήνα, για την πληρωμή των 4.551.074 συντάξεων (στοιχεία πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» για τον μήνα Μάιο) απαιτούνται 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 850 εκατ. ευρώ είναι άμεση κρατική χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτών των δυσκολιών, αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν εισηγηθεί εδώ και μήνες το ενδεχόμενο της χρήσης παράλληλου νομίσματος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μοντέλο της Καλιφόρνιας, που για ένα διάστημα είχε εισαγάγει τα «I Οwe Υou» (IOU, «σου χρωστάω»), με τα οποία είχε καλύψει επιστροφές φόρων και άλλες δαπάνες, ελλείψει δολαρίων. Μάλιστα, μία από τις τελευταίες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ήταν ότι θα μπορούσε και η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει το IOU. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να είναι προετοιμασμένη σε πιθανή αρνητική τροπή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Εάν οι διαβουλεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία, η Ευρωζώνη θα αποδεσμεύσει πόρους προς την Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα χαλαρώσει τους όρους ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Οπότε οι ανάγκες της χώρας θα μπορέσουν να καλυφθούν. Σε διαφορετική περίπτωση όμως, το ελληνικό Δημόσιο, εκτός από το ότι δεν θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις προς το εξωτερικό, δεν θα μπορεί στο τέλος του μήνα να καταβάλει και τις υποχρεώσεις προς το εσωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, αν και το παράλληλο νόμισμα είναι μία λύση που θα έλεγε κανείς ότι διατηρεί τη χώρα στο ευρώ, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους δανειστές προειδοποιούν ότι η χρήση του θα ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο από την Ευρωζώνη. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η χρήση δύο νομισμάτων είναι επικίνδυνη, όπως λένε, καθώς θα αποτελούσε «κατάφωρη παραβίαση» της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και θα έδινε το νομικό έρεισμα για να κινηθούν οι διαδικασίες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Επίσης, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να εγκρίνει τη χρήση δύο νομισμάτων, ως θεματοφύλακας του ευρώ σε όλες τις χώρες που το χρησιμοποιούν.

Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση έρθει σε μία συμφωνία με τους άλλους ηγέτες της Ευρωζώνης και ταυτόχρονα το παράλληλο νόμισμα εκδιδόταν από το υπουργείο Οικονομικών και όχι από την Τράπεζα της Ελλάδος, τότε ενδεχομένως να βρισκόταν ο τρόπος για να χρησιμοποιηθεί το νόμισμα αυτό. Αλλά θα ήταν για πολύ συγκεκριμένες συναλλαγές (κυρίως εντός Δημοσίου) και ενδεχομένως για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι, άλλωστε, που επεξεργάζονται στην Αθήνα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέμπη: Επανεκκίνηση της δίκης μετά από διακοπή ενός μήνα – Ποιοι θα μπουν στην αίθουσα

Πριν 9 ώρες

Συνεχίζεται η πολύκροτη διαδικασία με ενστάσεις κατηγορουμένων μετά τις εργασίες διαρρύθμισης

Σοκ στην Ιόνια Οδό: Θανατηφόρο τροχαίο με νταλίκα – Ένας νεκρός και μία τραυματίας

Πριν 9 ώρες

Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, με το ΙΧ να μετατρέπεται σε άμορφη μάζα σιδερικών

Ποια είναι η μικρή Ήρα που έκλεψε την παράσταση στην παρουσίαση του νέου κόμματος Τσίπρα

Πριν 9 ώρες

Η 10χρονη παρέδωσε την ιδρυτική διακήρυξη της «ΕΛ.Α.Σ.»

«Απόβαση» εφορίας σε τουριστικές περιοχές με AI, tablet και drones ‑ «Θερινό σαφάρι» 50.000 ελέγχων

Πριν 9 ώρες

Στο «ραντάρ» εμπορικά καταστήματα, εστίαση, γραφεία ενοικίασης οχημάτων, παρκινγκ και τουριστικά καταλύματα.

Οι μωβ μέδουσες επέστρεψαν στις ελληνικές παραλίες: Πού εμφανίστηκαν και τι λένε οι επιστήμονες

Πριν 9 ώρες

Με πλωτά φράγματα απαντούν οι αρχές στο φαινόμενο που αναμένεται και φέτος εκτεταμένο

Στον «αέρα» η εκεχειρία: Γιατί οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στο Ιράν και πώς αντιδρά η Τεχεράνη

Πριν 9 ώρες

Πριν από τις αμερικανικές επιθέσεις σε στόχους στο νότιο Ιράν, η Τεχεράνη δήλωσε ότι μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον δεν ήταν στον ορίζοντα

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Χτες

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Εμφανίστηκε άνδρας που υποστηρίζει ότι είναι ο Μπεν Νίνταμ – Το συγκινητικό βίντεο με AI που δείχνει πώς θα ήταν σήμερα

Χτες

Η οικογένεια του Μπεν Νίνταμ δημοσίευσε βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη που δείχνει πώς θα μπορούσε να είναι σήμερα, 35 χρόνια μετά την εξαφάνισή του στην Κω

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Χτες

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Κόκκινος συναγερμός και παγκόσμιος τρόμος: Η Ρωσική Βουλή απειλεί να ισοπεδώσει το Κίεβο με όπλα μαζικής καταστροφής

Χτες

Ο Πρόεδρος της Δούμας προειδοποιεί με ακραία στρατιωτικά αντίποινα σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση άμαχοι πολίτες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.