E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τσίπρας: Δεν είναι επιλογή μας η ρήξη με την Ευρώπη

Αποδοκιμάστηκε από ευρωβουλευτές: «Πάταξον με, άκουσον δε», απάντησε

Τσίπρας: Δεν είναι επιλογή μας η ρήξη με την Ευρώπη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/7/2015 | 13:20

«Είναι τιμή να μιλώ στον ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή για Ελλάδα και Ευρωζώνη. Λίγες μέρες μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, είμαστε εδώ». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για «πρωτοφανή πίεση, με τις τράπεζες κλειστές και τα ΜΜΕ να τρομοκρατούν».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η γενναία επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, στις αρχές της δημοκρατίας του αλληλοσεβασμού και της ισότητας.

Στο σημείο που μίλησε για τα ΜΜΕ αποδοκιμάστηκε έντονα από ευρωβουλευτές, ενώ κάποιοι χειροκρότησαν. Ο πρωθυπουργός είπε: «Πάταξον με, άκουσον δε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εγώ και η κυβέρνησή μου αναλάβαμε πριν από πέντε μήνες, όμως τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται σε εφαρμογή εδώ και πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες. Η βασική ευθύνη όμως για τα αδιέξοδα της Ελλάδας δεν αφορά τους πέντες μήνες, αλλά τα πέντε χρόνια που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση».

Χαρακτήρισε δε, πρωτοφανή την προσπάθεια αντοχής από τον ελληνικό λαό τα τελευταία πέντε χρόνια. «Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Το πείραμα δεν πέτυχε. Φτώχεια, ανεργία ανέβηκαν στα ύψη, το δημόσιο χρεός διευρύνθηκε. Η πλειοψηφία του λαού θέλει να αποδεσμευθεί από όλα αυτά. Διεκδικούμε συμφωνία με τους εταίρους μας που θα δίνει εντύπωση ότι στο τελος του τούνελ υπάρχει φως, που θα μεταφέρει βάρη σε όσους μπορούν να τα σηκώσουν».

«Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, το αίτημα για την επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Περιλαμβάνει και το αίτημα για άμεση δέσμευση, ώστε να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για το δημόσιο χρέος. Μεταξύ μας δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ESM, τις επόμενες δύο μέρες θα κάνουμε απόλυτα συγκεκριμένες τις προτάσεις μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δοθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν ποτέ στον λαό. Δόθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες, αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό. Από τον Αύγουστο του 2014 έχει η Ελλάδα να λάβει εκταμίευση δόσης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι δεν ισχυρίζεται πως για όλα τα δεινά της πατρίδας ευθύνονται οι «κακοί ξένοι». Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας, γιατί για πάρα πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις ενίσχυσαν τη διαπλοκή, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή, δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος.

«Καμιά από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων δεν βελτίωσε τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, καμιά υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το πολιτικό κατεστημένο, τους ολιγάρχες και τις τράπεζες», συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι οι ελληνικές προτάσεις «επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν ερχόμαστε για να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά με το κατεστημένο εντός της χώρας», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια είπε: «Τo ελληνικό πρόβλημα είναι, στην πραγματικότητα, ευρωπαϊκό».

«Καλούμαστε να βρούμε γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα ανταποκριθούμε και θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Χτες

Δόσεις, εκπτώσεις και τι πρέπει να προσέξετε

Τι θα γίνει με τις τράπεζες σε περίπτωση πολέμου

Χτες

Τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση πολεμικής κρίσης και ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Ημαθία: Λύκοι κόβουν βόλτες έξω από σπίτια, φτάνουν ακόμα και μέσα στην Αλεξάνδρεια

Χτες

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό

Κρίση στον ΕΟΔΥ: Παραιτήθηκε το Επιστημονικό Συμβούλιο

Χτες

Καταγγελία για βιαιοπραγία κατά του προέδρου

Φρίκη στην Αχαΐα: Πρώην μαιευτήρας έβγαζε γυμνές φωτογραφίες τα εγγόνια του

Χτες

Είχε βίντεο με σeξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Ενεργειακό «σοκ» από τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο: Αυξήσεις σε βενζίνη και diesel

Χτες

Φόβοι ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια

Δύο αδέρφια βασάνιζαν τη μητέρα τους, την άφησαν να πεθάνει, έκρυψαν το θάνατό της και έπαιρναν δάνεια στο όνομά της

Χτες

Η άτυχη γυναίκα είχε εξαφανιστεί από το 2022 και το έγκλημα αποκαλύφθηκε το 2026 - Πώς οι γιοι κατάφεραν να αποπροσανατολίσουν τις αρχές

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης

Χτες

Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά θέματα υγείας

Συνωστισμός και εγκλωβισμένοι επιβάτες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι μετά την αναστολή πτήσεων, δείτε βίντεο

Χτες

Βίντεο που έστειλε Έλληνας εγκλωβισμένος ταξιδιώτης δείχνει πλήθος ανθρώπων συγκεντρωμένων στους χώρους του αεροδρομίου, αναμένοντας ενημέρωση για τις πτήσεις επαναπατρισμού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.