E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Telegraph: Ο Τσίπρας δεν ήθελε το «Οχι» ‑ Σχεδίαζε ηρωική έξοδο

Τι αναφέρει η βρετανική εφημερίδα

Telegraph: Ο Τσίπρας δεν ήθελε το «Οχι» ‑ Σχεδίαζε ηρωική έξοδο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/7/2015 | 00:02

Με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ επανέρχεται ο γνωστός δημοσιογράφος της βρετανικής Telegraph, Ambrose Evans-Pritchard για το πώς έφτασε η Ελλάδα στο σημείο να βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σαν μια τραγωδία του Ευριπίδη, η μεγάλη μάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της έχει οδηγηθεί σε ένα κατακλυσμιαίο τέλος που δεν το είχε προγραμματίσει κανείς και από το οποίο ουδείς μπορεί να ξεφύγει και το απειλεί να συντρίψει την Ευρώπη».

Κατά τον Pritchard, ο Τσίπρας δεν ήθελε να κερδίσει το δημοψήφισμα της Κυριακής, πόσο μάλλον να τεθεί επικεφαλής σε μια φλεγόμενη εθνική εξέγερση εναντίον των ξένων. Προκήρυξε δημοψήφισμα με σκοπό να το χάσει. Το σχέδιο ήταν να αποχωρήσει έπειτα από έναν καλό αγώνα, να αποδεχθεί μια έντιμη ήττα και να παραδώσει τα κλειδιά του Μαξίμου στον επόμενο – μαζί και το τελεσίγραφο των δανειστών από την 25η Ιουνίου. Έτσι, ο επόμενος θα δεχόταν την κατακραυγή.

Σοκ το τελεσίγραφο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τελεσίγραφο των δανειστών ήρθε σαν σοκ στο υπουργικό συμβούλιο. Νόμιζαν ότι ήταν στα πρόθυρα μιας συμφωνίας – κακής μεν, αλλά συμφωνίας. Ο Τσίπρας είχε, ήδη, λάβει την απόφαση να συναινέσει στις απαιτήσεις για λιτότητα, αναγνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να ενώσει τις χώρες του Νότου και ότι υποτίμησε σοβαρά το κλίμα στην Ευρωζώνη.

Αντ' αυτού, βρέθηκε με ένα σκληρό κείμενο από τους πιστωτές που ζητούσε αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, περαιτέρω μείωση των συντάξεων και κατάργηση του ΕΚΑΣ. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι πίεσαν το ΔΝΤ να μην δημοσιεύσει την έκθεσή του που έδειχνε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Ωστόσο, το Ταμείο αποφάνθηκε πως το χρέος της Ελλάδας χρειάζεται κούρεμα κατά 30% για να γίνει βιώσιμο και επιπλέον θα χρειαστεί 52 δισεκατομμύρια ευρώ για να βγει από την κρίση.

Ο Τσίπρας παγιδεύτηκε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι δανειστές δεν ήθελαν από την Ελλάδα να υπογράψει, αλλά να την διώξουν από την Ευρωζώνη. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε δημοψήφισμα. Κι όμως, νίκησε και ο Τσίπρας παγιδεύτηκε από την επιτυχία του. Τη στιγμή που οι οπαδοί του «Όχι» πανηγύριζαν στους δρόμους, ο Τσίπρας βρισκόταν στο γραφείο του μέχρι πολύ αργά και ήταν σε κατάσταση κατάθλιψης. Έπρεπε να πάρει μια απόφαση: είτε να πάρει αυτό το 61% και να έρθει σε σύγκρουση με τους δανειστές, είτε να διώξει τον Βαρουφάκη και να δεχθεί τις απαιτήσεις τους.

Το πλάνο

Όλοι ξέρουν τι θα σήμαινε η μάχη με τους δανειστές. Μια εβδομάδα πιο πριν το υπουργικό συμβούλιο είχε συζητήσει ένα πλάνο δράσης, τη στιγμή που η ΕΚΤ έκοβε τον ELA. Το πλάνο, σύμφωνα πάντα με το άρθρο, περιλάμβανε επίταξη της Τράπεζας της Ελλάδας η οποία θεωρούσαν ότι έχει κρυμμένα περίπου 17 δισεκατομμύρια σε αποθεματικά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Φυσικά, προηγουμένως θα είχαν διώξει τον κ. Στουρνάρα. Θα επέβαλλαν διπλό νόμισμα με την εισαγωγή των ΙOUs με τη μορφή που είχε κάνει η Καλιφόρνια, ενώ είχαν σκοπό να πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ευρωζώνης σε περίπτωση που γινόταν το Gexit. Επίσης, θα επέβαλλαν κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα που κρατάει η ΕΚΤ (27 δισ. ευρώ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Προσπαθούσαν να μας στραγγαλίσουν και να μας υποτάξουν και κάπως έτσι θα αντιδρούσαμε», λέει στην εφημερίδα ένας υπουργός. Ο Τσίπρας απέρριψε το πλάνο. Ήταν πολύ επικίνδυνο. Μόνο που μια εβδομάδα μετά, αυτό ακριβώς θα έπρεπε να κάνει, εκτός και αν προτιμούσε να αποδεχθεί την επιστροφή στη δραχμή.

36 ώρες σύγχυσης

Ο Pritchard αναφέρει πως για 36 ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε σύγχυση. Την Τρίτη, η ελληνική πλευρά πήγε σε μια κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες χωρίς ένα συγκεκριμένο πλάνο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφάσισε να στείλει την Τετάρτη ένα πλάνο το οποίο ήταν πάνω κάτω η βερσιόν που οι δανειστές είχαν ήδη απορρίψει.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δραματική και τα πράγματα στην ελληνική οικονομία είναι πάρα πολύ άσχημα, καθώς οι τράπεζες παραμένουν να είναι κλειστές.

Οι Γάλλοι και οι ΗΠΑ

Το άρθρο αναφέρει πως η Γαλλία εργάζεται στη λογική της παραμονής και έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ο γαλλοαμερικανικός άξονας έχει με το μέρος του και τον Ρέντσι που αρχίζει να ζητάει περισσότερη ευελιξία και κάνει λόγο ακόμη και για διαγραφή χρέους.

Μόνο που έχουν απέναντί τους τις 15 από τις 18 χώρες και κυρίως τη Γερμανία που όχι μόνο μιλούν για Grexit, αλλά επεξεργάζονται ένα βασικό πλάνο δράσης πάνω σε αυτή την προοπτική. Τα πράγματα είναι πολύ οριακά ακόμη και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς οι ΗΠΑ μπορούν να γυρίσουν την πλάτη τους και να αφήσουν τους Γερμανούς και τις Βαλτικές χώρες να αντιμετωπίσουν μόνες τους τη βασική απειλή για την Ευρώπη: τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.