E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα 100 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και οι 100 κορυφαίες αγορές

Μειωμένες οι εισαγωγές σε σύγκριση με το 2014

Τα 100 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και οι 100 κορυφαίες αγορές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 14/7/2015 | 00:02

Δύο αναμφισβήτητους πρωταγωνιστές ανέδειξε το πρώτο τρίμηνο του 2015 για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη μία πλευρά, αναδεικνύονται οι εκρηκτικές αυξήσεις στις εξαγωγές ελαιολάδου, λόγω των ευνοϊκών δεδομένων εγχώριας παραγωγής, σε σχέση με τον ανταγωνισμό και από την άλλη οι πιέσεις στον κλάδο των πετρελαιοειδών, εξαιτίας των χαμηλότερων διεθνών τιμών του πετρελαίου. Οι αντίρροπές αυτές επιδόσεις προκάλεσαν σημαντικές ανακατατάξεις τόσο στον προϊοντικό, όσο και στο γεωγραφικό χάρτη των ελληνικών εξαγωγών, με τις χώρες της ΕΕ, αλλά και της Βορείου Αφρικής-Μέσης Ανατολής, να απορροφούν τα μεγαλύτερα μερίδια ελληνικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών στο α' τρίμηνο του 2015, εμφανίζεται μειωμένη κατά -1,8% (στα 6,27 δις ευρώ από 6,38 δις στο α' τρίμηνο του 2014),. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει εκρηκτική αύξηση της τάξης του 14% ή αύξηση κατά 549,1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε πτωτικά στις εαρινές προβλέψεις της την εκτίμηση της πορείας εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η Κομισιόν προβλέπει πλέον αύξηση της τάξης 4,1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση της τάξης του 5,6%. Πιθανή απώλεια μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας από το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, υπολογίζεται ότι προκαλεί απώλεια μισής ποσοστιαίας μονάδας από τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χάρτης των Εξαγωγών

Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ (27) εμφανίζουν αξιοσημείωτη αύξηση (14,5%) και ακόμη και συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών καταλαμβάνουν πλέον το 52,4% των συνολικών εξαγωγών. Μεγάλη αύξηση καταγράφεται για τις εξαγωγές προς τη Β.Αμερική κατά 45,8%. Μικρότερης σημασίας αυξήσεις παρατηρούνται επίσης στις εξαγωγές προς τις ¶λλες Αναπτυγμένες Χώρες (6,2%), προς τη Λατινική Αμερική (73,1%) και προς την Ινδία (31,1%).

Οι μεταβολές αυτές αποτυπώνονται και ως αλλαγή σκυτάλης στην πρώτη θέση της κατάταξης ως προς τους κύριους προορισμούς των ελληνικων εξαγωγών, με την Ιταλία να προσπερνάει πλέον την Τουρκία, η οποία αποτελούσε το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών από τις αρχές του 2013. Τις δύο αυτές χώρες ακολουθούν κατά σειρά η Γερμανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, στην 6η θέση ανεβαίνουν οι ΗΠΑ (από τη 10η θέση) και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αίγυπτος, η Ισπανία και ο Λίβανος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα, μείωση καταγράφεται στις εξαγωγές προς τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία, -23,2%), προς τα Βαλκάνια κατά -4,6%, προς την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) (-25,2%), προς τη Μ.Ανατολή & Β.Αφρική (-8,9%), προς τις Χώρες Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) (-4,3%) και προς τη ΝΑ Ασία κατά -23,1%, προς την Κίνα κατά -17,1% και προς τις Λοιπές Χώρες κατά -50,6%.

Σε ότι αφορά τις νέες εισόδους στην κατάταξη των 100 κορυφαίων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα ξεχωρίζουν οι: Νησιά Φώκλαντ (65η θέση), Νησιά Μάρσαλ (66η), Αντίγκουα (81η), Μπαχάμες (82η), Βιετνάμ (87η), Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι (89η), Ομάν (92η), Αζερμπαϊτζάν (93η), Δημοκρατία Κονγκό (94η), Συρία (95η), Ανγκόλα (97η) και Σρι Λάνκα (98η). Αντίθετα, μεγάλες είναι οι μειώσεις για χώρες όπως η Λιβύη, η Ρωσία, αλλά και οι Εφοδιασμοί Πλοίων, λόγω της αποτίμησης των πετρελαιοειδών.

Τα κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική μείωση, οφείλεται στην σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -26,5%). Αντίθετα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται εμφατικά αυξημένες κατά 20,2%, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων κινούνται σαφώς ανοδικά κατά 10,6% και μικρότερες αυξήσεις παρατηρούνται στις εξαγωγές πρώτων υλών (5,2%) και στις χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα (κατά 10,2%).

Οι νέες είσοδοι προϊόντων στην κατάταξη των 100 κορυφαίων, αφορούν: άλλα ελαιόλαδα, λαμπάντ κτλ. (27η και 48η θέση), ¶λλοι σωλήνες για αγωγούς πετρελαίου και αερίου (31η), οχήματα (66η), μετρητές ηλεκτρισμού (79η), ρεοστάτες-ποτενσιόμετρα (81η), τεχνουργήματα από σίδηρο ή χάλυβα (89η), ηλεκτρική ενέργεια (91η), βαμβάκι ιατρικής χρήσης (92η), εξαρτήματα αεροπλάνων (93η), σμέουρα-βατόμουρα (94η), κοσμήματα (96η), ψάρια καπνιστά (98η).

Οι εισαγωγές

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές στο α' τρίμηνο του 2015, καταγράφεται επιστροφή στην πτωτική πορεία τους (-7,9%), μετά τη μικρή άνοδο με την οποία έκλεισε το 2014. Η αξία τους διαμορφώθηκε σε 10.703,2 εκ. ¤ έναντι 11.627,5 εκ. ¤ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Ωστόσο, η αντίστοιχη μεταβολή, χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνει οριακή αύξηση κατά 0,1%, ή κατά μόλις 5,5 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, μειωμένες είναι οι εισαγωγές από τις εξής γεωγραφικές περιοχές και ομάδες χωρών: Από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών -27,8% (κυρίως από τη Ρωσία), από τη Μ.Ανατολή & Β.Αφρική -12% (κυρίως από τη Λιβύη), από τη ΝΑ Ασία κατά -74,4% (κυρίως από τη Νότια Κορέα) και από τη Λατινική Αμερική -23,1%.

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι αποτυπώνεται και στην κατανομή των εισαγωγών η επίδραση που έχει στην αξία τους η μείωση της τιμής του πετρελαίου, η οποία εκφράζεται στη συρρίκνωση των εισαγωγών από χώρες που η Ελλάδα εισάγει πετρελαιοειδή, ενώ αντίστοιχα φέτος δεν καταγράφονται οι αντίστοιχες εισαγωγές πλοίων σε σχέση με το 2014, ειδικά από τη Ν. Κορέα.

Αντίθετα, αυξημένες εμφανίζονται οι εισαγωγές από Από την Ε.Ε.(27) 6,3%, από Β. Αμερική 5,1%, από τις ¶λλες Αναπτυγμένες Χώρες 51,8%, από τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ 4,4%, από τα Βαλκάνια 3,3%, από τις υπόλοιπες χώρες Αφρικής κατά 8,7% , από την Ινδιά 15,7% και από την Κίνα 25,8%.

Συγκεκριμένα, αυξημένες εμφανίζονται οι εισαγωγές «τροφίμων & ζώων ζωντανών» κατά 1,3% (σε 1.197,3 εκ.¤ από 1.182 εκ.¤) και επίσης στη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση που εμφανίζουν οι εισαγωγές για την υποκατηγορία «ποτά και καπνός» κατά 30,1% (σε 115,6 εκ.¤ από 88,9 εκ.¤).

Οι εισαγωγές της κατηγορίας «πρώτες ύλες», είχαν επίσης οριακή αύξηση κατά 0,7%, στα 293,9 εκ.¤ από 291,8 εκ.¤, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές της χαμηλής σε αξία κατηγορίας «είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες» (στα 3,7εκ.¤ από2 εκ.¤).

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να μειωθεί για το α' τρίμηνο του έτος το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 14,3%, στα 4,55 δις ευρώ (από 5,31 δις ευρώ στο α' τρίμηνο του 2014). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά σχεδόν 13%.

Δείτε εδώ τους πίνακες.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Ο δράστης τής είχε σπάσει το πόδι πριν από 3 ημέρες ‑ Τον είχε καταγγείλει

Σήμερα

Βοήθεια από τις Αρχές, μετά από ξυλοδαρμό που είχε υποστεί, είχε ζητήσει η 43χρονη γυναίκα που δολοφονήθηκε, το πρωί της Τρίτης, στη Σαλαμίνα από τον σύντροφό της

Κακοκαιρία εξπρές μέχρι και την Τετάρτη ‑ «Σκαμπανεβάσματα» στον υδράργυρο

Σήμερα

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τα μέσα Δεκεμβρίου ο υδράργυρος, έστω και πρόσκαιρα, θα ανέβει ξανά

Πυροβολισμοί στη Σαλαμίνα ‑ Νεκρή 43χρονη μέσα στο σπίτι της, αναζητούν τον σύντροφό της

Σήμερα

Οι γείτονες, πριν τους πυροβολισμούς, άκουσαν έντονο καβγά μεταξύ της γυναίκας και του συντρόφου της

Δίωξη και για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον τράπερ και τους άλλους 2

Σήμερα

Πυροβόλησαν κατά αστυνομικών στο Αίγιο

Τουρκία ‑ Λέκκας: «Όσο δεν ενεργοποιείται το ρήγμα της Ανατολίας τόσο μεγαλύτερο σεισμό θα δώσει»

Σήμερα

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ο σεισμός που σημειώθηκε στην Τουρκία το πρωί της Δευτέρας.

Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Βαλασέλλης

Σήμερα

Το ελληνικό ραδιόφωνο θρηνεί

Νέα απειλή πολέμου: Η Βενεζουέλα απειλεί να μπει στη Γουιάνα

Χτες

Με δημοψήφισμα ο Μαδούρο πήρε το «πράσινο φως» για εισβολή της Βενεζουέλας στη Γουιάνα

Κασσελάκης για αποχωρήσεις: Ό,τι έγινε, έγινε...

Χτες

«Έχω ήσυχη την συνείδησή μου»

Πυροβολισμοί έξω από το νοσοκομείο Ναυπλίου

Χτες

Πανικός στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό

par: 21
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.