E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο Τσίπρας ζήτησε 10 δισ. δάνειο από τη Ρωσία για να γυρίσουμε στη δραχμή

Βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση

Ο Τσίπρας ζήτησε 10 δισ. δάνειο από τη Ρωσία για να γυρίσουμε στη δραχμή
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 21/7/2015 | 00:00

Ενα δημοσίευμα-«βόμβα», του Βήματος, αποκαλύπτει πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων από την Μόσχα προκειμένου να τυπώσει νέο εθνικό νόμισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως αναφέρει το Βήμα, επικαλούμενο όσα είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ «γνώριζε πως η εισαγωγή εθνικού νομίσματος δεν νοείται χωρίς το κράτος να διαθέτει ισχυρά συναλλαγματικά διαθέσιμα» και υποστηρίζει:

«Ζήτησε λοιπόν από τη Μόσχα ένα δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων που θα το αξιοποιούσε για να υποστηριχθεί η δραχμή».

Σύμφωνα με το Βήμα «η Μόσχα δεν απέρριψε το αίτημα, αλλά άρχισε να συζητεί αορίστως για 5 δισ. δολάρια ως «προκαταβολή» για τον αγωγό South Stream. Αιτήματα για δάνεια σε δολάριο στάλθηκαν παράλληλα στο Ιράν και στην Κίνα, αλλά καμία από τις δύο χώρες δεν υπέκυψε στον πειρασμό, αφού δεν θα είχαν κανένα όφελος αν συνέπρατταν σε ένα πλήγμα προς την ευρωζώνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο δημοσίευμα, υποστηρίζεται ότι «το μοντέλο της απόσχισης της Σλοβακίας από την Τσεχοσλοβακία στις αρχές του 1993 και η εισαγωγή της σλοβακικής κορόνας είναι ένα από τα πρότυπα αλλαγής νομίσματος που μελέτησαν ορισμένοι τεχνοκράτες - εντός και εκτός του υπουργείου Οικονομικών».

Στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Παύλος Παπαδόπουλος υπό τον τίτλο «Ο Λεονίντ, ο Αλέξης και ο Παναγιώτης» και υπότιτλο «Ο πρώην πράκτορας της ΚGB, το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ταξίδια στη Μόσχα και το δάνειο που δεν δόθηκε ποτέ» περιγράφονται λεπτομερώς άγνωστες σκηνές των τελευταίων μηνών και την προσέγγιση της κυβέρνησης με την Μόσχα.

Ο ενθουσιασμός του πρωτάρη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μέσα στον «ενθουσιασμό του πρωτάρη», περίσσεψαν τα αστραφτερά χαμόγελα και ουδείς υποψιάστηκε τη σκληρότητα των διεθνών σχέσεων. Στο οπλοστάσιο των ελληνικών ευρεσιτεχνιών εξέχουσα θέση κατείχε και η τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου. Οι τίτλοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της νέας δραχμής. Ισως γι' αυτό η Γερμανία, η οποία παρακολουθούσε με αυξανόμενο θυμό την... παγκόσμια διπλωματία της Αθήνας, ουσιαστικά «κατάσχεσε» τους υδρογονάνθρακες του μέλλοντος με την αυτόματη διοχέτευσή τους στο νέο Ταμείο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας».

Ποιοι γνώριζαν το σχεδιασμό του Πρωθυπουργού

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «ο κ. Τσίπρας σχεδίαζε από τις αρχές του 2014 να «ποντάρει» στη Μόσχα για να προετοιμάσει ένα στιβαρό και αξιόπιστο σχέδιο για την επιστροφή στη δραχμή». Τονίζει μάλιστα ότι «οι κ.κ. Καμμένος, Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Παππάς, Λαφαζάνης κ.ά. γνώριζαν τις βασικές πτυχές του πρωθυπουργικού σχεδιασμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζει δε με νόημα, ότι σε ταξίδι του στη Μόσχα ο κ. Τσίπρας καταδίκασε απερίφραστα την ευρωπαϊκή πολιτική στην Ουκρανία και υποστήριξε τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις ανατολικές περιοχές που επιδιώκουν την απόσχιση.

«Ολοι εκτιμούσαν πως οι Γερμανοί, μόλις θα συνειδητοποιούσαν ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να «σπάσει το γυαλί» της ευρωζώνης, θα υποτάσσονταν στο ελληνικό αίτημα για μια μεγάλη διαγραφή του χρέους. Και κάπως έτσι ο κ. Τσίπρας θα άλλαζε και την Ευρώπη, όπως πίστευε. Ο Πρωθυπουργός πορεύθηκε με αυτή τη βεβαιότητα από πέρυσι και ως πριν από λίγες ημέρες. Γι' αυτό και απέρριψε πολλές προτάσεις συμφωνίας, πολύ πιο συμφέρουσες. Ηθελε το μέγιστο...».

Το άρθρο αποκαλύπτει ακόμη ότι το «γεωπολιτικό προξενιό» του κ. Τσίπρα με ισχυρούς Ρώσους όπως ο κ. Ρεσέτνικοφ ανέλαβε ο κ. Κοτζιάς λίγο καιρό πριν από τις ευρωεκλογές, με την κρίση στην Ουκρανία σε έξαρση. «Ο καθηγητής πράγματι απέδειξε τη χρησιμότητά του και έτσι εξασφάλισε το ΥΠΕΞ, έστω και αν ανάλογες κινήσεις εισηγούνταν τότε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ο έτερος μνηστήρας του ΥΠΕΞ σερ Μπάζιλ Μαρκεζίνης».

Η εμπλοκή του στελέχους της ΚGB

Σημειώνει επίσης την εμπλοκή και του Λεονίντ Ρεσέτνικοφ. Ενός 68χρονου επικεφαλής του ρωσικού Ινστιτούτου, ο οποίος μιλάει ελληνικά και είναι ένας από τους ισχυρότερους και ευφυέστερους συμβούλους του Βλαντίμιρ Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και υπήρξε στέλεχος της KGB και στη συνέχεια της SVR (Υπηρεσία Διεθνών Πληροφοριών). Ο «Ρώσος Κίσινγκερ» είναι στενός φίλος του κ. Πούτιν και αρχικά ίδρυσε το Ινστιτούτο ως τμήμα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Από το 2009, με απόφαση του ίδιου του ρώσου προέδρου και ισχυρή χρηματοδότηση από το υπουργείο Εξωτερικών, φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ρωσική απάντηση στα δυτικά αντίστοιχα RAND και Stratfor.

Το σαρδόνιο χαμόγελο Πούτιν

Στο πρώτο πεντάμηνο της πρωθυπουργίας του ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τη Ρωσία δύο φορές. Η δεύτερη φορά ήταν την Παρασκευή 19 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη, όταν ενώπιον του κ. Πούτιν δήλωσε: «Είμαστε λαός της θάλασσας που δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες, προκειμένου να φτάσουμε σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια». Καθώς τον άκουγε ο ρώσος ηγέτης, άφησε να του ξεφύγει ένα σαρδόνιο χαμόγελο. Οπως βεβαιώνουν πηγές που δεν επιτρέπουν διάψευση, ο κ. Τσίπρας ταξίδευσε στη Μόσχα έχοντας ήδη αποφασίσει το δημοψήφισμα ενώ ήταν απόλυτα προειδοποιημένος (και όχι μόνο από τον Μάριο Ντράγκι...) για το επερχόμενο κλείσιμο των τραπεζών.

Για τον Πρωθυπουργό όμως οι κλειστές τράπεζες δεν ήταν «καταστροφή». Ηταν ο καταλύτης που, με την κατάλληλη εκμετάλλευση, θα έσπρωχνε τους Ελληνες... σε νέες θάλασσες. Η αρχή του τέλους ήρθε το απόγευμα της Κυριακής του δημοψηφίσματος, όταν έφτασαν στην Αθήνα οι πρώτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μάλλον δεν θα στηρίξει τη δραχμή - γι' αυτό και το «κλίμα ήττας» που «μυρίστηκε» ο κ. Βαρουφάκης μπαίνοντας περιχαρής στο Μέγαρο Μαξίμου. Ως την Τετάρτη 8 Ιουλίου, όταν ο Πρωθυπουργός μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο, είχαν σβήσει και οι τελευταίες ελπίδες. Τότε αποδέχθηκε ότι χωρίς συμφωνία «θα ανατιναχθεί το κράτος» και παραδόθηκε άοπλος στα χέρια της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ.

Γιατί έληξε άδοξα το ελληνορωσικό φλέρτ;

Τι είχε συμβεί; Γιατί έληξε άδοξα το θερμό ελληνορωσικό φλερτ; Σύμφωνα με μια εκδοχή, η Ρωσία αντάλλαξε την Αθήνα με το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας. Σχεδόν ταυτόχρονα με το ελληνικό δημοψήφισμα οι ηγέτες των φιλορωσικών περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας προκήρυξαν τοπικές εκλογές για το φθινόπωρο, που ερμηνεύονται ως βήμα απόσχισης, χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση από την κυρία Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Είναι ένα σχέδιο ενίσχυσης της ρωσικής ισχύος στην Ουκρανία που οι οξυδερκείς αναλυτές στοιχηματίζουν ότι έχει τα δακτυλικά αποτυπώματα του πραγματιστή κ. Ρεσέτνικοφ. Και όχι μόνο αυτό. Κατά μία άποψη ο ρώσος βετεράνος διέσωσε παράλληλα και μια άλλη χώρα, τη χώρα μας, για την οποία γνωρίζει τόσο πολλά...».

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ

Το δημοσίευμα προκάλεσε αίσθηση με αποτέλεσμα 17 βουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν ερώτηση στη Βουλή. «Είναι δυνατόν να ισχύει;» διερωτήθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης στο twitter. Οι βουλευτές ζητούν από τον ΠΡωθυπουργό να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που δημοσιεύονται. «Το δημοσίευμα παρουσιάζει ως εκδοχή ότι την τελευταία στιγμή η κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέρριψε το αίτημα αφήνοντας σας χωρίς εναλλακτική, με αποτέλεσμα να αναγκαστείτε να υπογράψετε το Μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Πηγή: Ο Τσίπρας ζήτησε 10 δισ. δάνειο από τη Ρωσία για να γυρίσουμε στη δραχμή – Βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/218171/o-tsipras-zitise-10-dis-daneio-apo-ti-rosia-gia-na-gyrisoyme-sti-drahmi-voyleytes-tis-nd#ixzz3gT0SEKOF

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έβρος: Αγωνία για την αύξηση της στάθμης του νερού

Σήμερα

«Κρίσιμες οι επόμενες ώρες» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας

Μπιλ Γκέιτς: Παραδέχθηκε σχέσεις με Ρωσίδες – Από ποιους ζήτησε συγγνώμη για τον Επστάιν

Σήμερα

Δημοσίευμα της Wall Street Journal φέρνει στο φως όσα ειπώθηκαν σε εσωτερική συνάντηση του ιδρύματός του

Παραπέμπεται σε δίκη ο Βαρουφάκης μετά τις δηλώσεις του για τα ναρκωτικά

Σήμερα

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για τις 16 Δεκεμβρίου 2026 - Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Τι θα περιλαμβάνει το αναβαθμισμένο συσσίτιο των φαντάρων: Θα λαμβάνουν ημερησίως έως και 3.200 θερμίδες

Σήμερα

Βάσει του νέου δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπάρχει διαφοροποίηση στο διατροφολόγιο των στρατεύσιμων ανάλογα με τη σωματική καταπόνηση και το στάδιο της εκπαίδευσης

Βραζιλία: 29 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από κατολισθήσεις

Σήμερα

Εικόνες καταστροφής από τόνους λάσπης και ισοπεδωμένα κτίρια

Πατήσια: 70χρονος οδηγός επιτέθηκε με μαχαίρι σε 51χρονο διανομέα για την προτεραιότητα

Σήμερα

Στη συμβολή των οδών Νιρβάνα και Αχαρνών, δύο οδηγοί διαπληκτίστηκαν έντονα και μάλιστα, ο ένας έβγαλε και μαχαίρι

Ψηφιακή ένταξη ηλικιωμένων και ΑμεΑ: Τι προσφέρει το νέο πρόγραμμα και πώς να υποβάλετε αίτηση

Σήμερα

Το έργο, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, στοχεύει στην άρση του ψηφιακού αποκλεισμού

Κτηνοτρόφος στην Κρήτη έβαψε... κόκκινα τα πρόβατά του για να μην του τα κλέψουν

Σήμερα

Η εικόνα με τα κόκκινα πρόβατα δύσκολα περνά απαρατήρητη

Κυψέλη: Βίντεο με τον 64χρονο να δέρνει τη μητέρα των 25χρονων ΑμεΑ όταν τον έπιασε στα «πράσα»

Σήμερα

Το βίντεο προκαλεί αποτροπιασμό και σφίξιμο στο στομάχι, με την άτυχη γυναίκα, να έχει καταλάβει πλέον την νοσηρή δράση του 64χρονου και να παθαίνει σοκ μόλις συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί

Σκύρος: Διέγνωσαν πνευμονία σε 46χρονο και πέθανε από ανακοπή λίγη ώρα αργότερα

Σήμερα

Όπως καταγγέλλεται από τους συγγενείς του, η γιατρός φέρεται να μην ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον ασθενή, διέγνωσε πνευμονία και του έδωσε φάρμακα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 24
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.