E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Reuters: Τα capital controls θα μείνουν για μήνες

«Οι Έλληνες θέλουν άμεσα 10 δισ. για τις τράπεζες»

Reuters: Τα capital controls θα μείνουν για μήνες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/7/2015 | 00:00

Οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα capital controls για αρκετούς μήνες ακόμη, μέχρι να έρθει στην Ελλάδα φρέσκο χρήμα από την Ευρώπη και ανακεφαλαιοποιηθούν, αναφέρει το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό επισημαίνουν αξιωματούχοι στο Reuters, με το πρακτορείο να αναρωτιέται αν ένα ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων (bail in) στην πορεία της ανακεφαλαιοποίησης μπορεί να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας και το τρίτο μνημόνιο.

Ο χρόνος πάντως περνάει εις βάρος των τραπεζών. «Οι τράπεζες είναι σε βαθιά κατάψυξη και η οικονομία αποδυναμώνεται», υποστηρίζει ένα αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Το πάγωμα των μετρητών είναι απίθανο να ξεπαγώσει σύντομα, παρόλο που τα capital controls μπορεί να χαλαρώσουν λίγο, όπως π.χ. έγινε την Παρασκευή». ¶λλωστε, ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν (Jens Weidmann) είπε ότι «η άρση των περιορισμών μπορεί να γίνει μόνο όταν οι τράπεζες είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ;Eλληνες αξιωματούχοι φοβούνται καθοδικό σπιράλ για την οικονομία και για τοn λόγο αυτό επιθυμούν άμεσα την εκταμίευση 10 δισ. ευρώ για τις άμεσες ανάγκες των τραπεζών. «Tα σχέδια αναδιάρθρωσης τριών συστημικών τραπεζών (Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) δεν ήταν ικανοποιητικά για τα κριτήρια της ΕΚΤ πέρυσι, ενώ η κατάσταση σήμερα είναι δραματικά χειρότερη».

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία δεν φαίνεται να αποκλείει ένα ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων για όσους έχουν πάνω από 100.000 ευρώ. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπάρχουν πάνω από 20 δισ. ευρώ τέτοιων καταθέσεων, σε αντίθεση με τα 3 δισ. ομολόγων των τραπεζών, που προηγούνται στη διαδικασία του bail in.

H ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για χρήματα μικρών επιχειρήσεων και όχι κάποιων πλούσιων φυσικών προσώπων. «Δεν πρόκειται για μια περίπτωση όπως της Κύπρου, όπου έλεγες ότι είναι απλά λεφτά Ρώσων ολιγαρχών», λέει ένας δικηγόρος με γνώση του ζητήματος.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Σήμερα

Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Σήμερα

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Σήμερα

Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Σήμερα

Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.