Ερευνα: Η Γερμανία κέρδισε 100 δισ. ευρώ από την κρίση στην Ελλάδα
Ωφελημένη, ακόμη κι αν δεν αποπληρωθεί
Δημοσίευση 11/8/2015 | 00:00
Ωφελημένη κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η Γερμανία από την ελληνική κρίση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Το ποσό αντιπροσωπεύει τα χρήματα που η Γερμανία εξοικονόμησε μέσω χαμηλότερων επιτοκίων σε ποσά που η κυβέρνηση δανείστηκε εν μέσω της φυγής προς την ασφάλεια των επενδυτών, αναφέρει η μελέτη.
«Αυτή η εξοικονόμηση ξεπερνά το κόστος της κρίσης, ακόμη κι αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε», ανέφερε το ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας Leibniz στην έκθεσή του. «Η Γερμανία ξεκάθαρα επωφελήθηκε από την ελληνική κρίση», τονίζει ακόμη.
Όταν οι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με αναταραχή, τυπικά αναζητούν έναν ασφαλή παράδεισο για τα χρήματά τους και η πρωταθλήτρια των εξαγωγών Γερμανία επωφελήθηκε δυσανάλογα από αυτό κατά την κρίση, σημειώνεται.
«Κάθε φορά που οι οικονομικές αγορές έπαιρναν αρνητικά νέα για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τα επιτόκια των ομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης έπεφταν, και κάθε φορά που υπήρχαν καλά νέα, ανέβαιναν», αναφέρεται ακόμη.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιτίθεται σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, επικαλούμενος τον δικό του, ισορροπημένο προϋπολογισμό. Όμως, το Ινστιτούτο αναφέρει ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ισορροπημένος πιθανόν σε μεγάλο μέρος εξαιτίας της εξοικονόμησης κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.
Τα 100 δισ. ευρώ που η Γερμανία γλίτωσε από το 2010 ισοδυναμούν με πάνω από το 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο με έδρα το Halle. Και τα ομόλογα άλλων χωρών επωφελήθηκαν, ανάμεσά τους των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, αλλά σε μικρότερη έκταση, σύμφωνα με τη μελέτη, στην οποία σημειώνεται ότι το μερίδιο της Γερμανίας για τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του νέου δανείου που είναι τώρα υπό διαπραγμάτευση, φτάνουν τα περίπου 90 δισ. ευρώ.
«Ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει ούτε σεντ, το γερμανικό δημόσιο πορτοφόλι έχει ωφεληθεί οικονομικά από την κρίση», τονίζει το Ινστιτούτο Leibniz.