Να γιατί δεν πρέπει να μιλάμε πάνω από ένα λεπτό
Την εξήγηση δίνει ο «Κανόνας του Φαναριού Κυκλοφορίας»
Σας έχει τύχει ποτέ να διηγείστε μια ιστορία, και στα μισά της οι ακροατές σας να μην σας προσέχουν; Σύμφωνα με ένα σχετικό άρθρο, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Harvard Business Review, πιθανότατα να φταίει το ότι μιλούσατε πολλή ώρα, χωρίς να δίνετε προσοχή στον Κανόνα του Φαναριού Κυκλοφορίας (Traffic Light Rule).
Ο παραπάνω κανόνας δημιουργήθηκε από τον Marty Nemko και αναφέρει πως ο ομιλητής έχει περίπου ένα λεπτό στη διάθεσή του ώστε να πει αυτό που θέλει και στη συνεχεία να δώσει τον λόγο στον επόμενο. Όπως εξηγεί ο ίδιος, στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα μιας φράσης, το φως είναι πράσινο – δηλαδή ο ακροατής σάς προσέχει.
Στα επόμενα 30 δεύτερα, το φως γίνεται κίτρινο, δηλαδή ο ακροατής έχει αρχίσει να σκέφτεται πως θα ήθελε να τελειώσετε σύντομα τον λόγο σας, ενώ μόλις ξεπεράσετε το ένα λεπτό, το φως σας είναι κόκκινο, δηλαδή ο ακροατής έχει κουραστεί. ¶λλωστε, όταν κάποιος είναι αφοσιωμένος σε αυτά που ακούει, είναι προφανές.
Αν όμως είστε από εκείνους που τους αρέσει να μιλούν πολύ, να ξέρετε πως δεν πρόκειται για δικό σας λάθος, μιας και όπως εξηγεί ο Mark Goulston του HBR, όταν κάποιος αρχίζει να μιλά για τον εαυτό του, ο οργανισμός του εκκρίνει ντοπαμίνη, που είναι γνωστή και ως η ορμόνη της ευχαρίστησης. Βέβαια, μπορείτε να ελέγξετε αυτήν τη συνήθειά σας.
Ένας καλός τρόπος για να σταματήσετε να μιλάτε ακατάπαυστα είναι να δώσετε προσοχή στο κοινό σας.
Αν το άτομο στο οποίο απευθύνεστε αρχίζει να κουνιέται ή σας διακόπτει συνεχώς ή προσπαθεί να απομακρυνθεί από κοντά σας, τότε μάλλον το έχετε παρακάνει, σύμφωνα με τον Nemko. Γι' αυτό λοιπόν, πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας, ώστε να ελέγχετε το ακροατήριό σας κάθε 30 δευτερόλεπτα, αλλά κυρίως κάθε ένα λεπτό!