E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Δραγασάκης: Πιστεύαμε ότι αν απειλούσαμε με Grexit, οι ευρωπαίοι θα τρόμαζαν

Κάναμε λάθος

Δραγασάκης: Πιστεύαμε ότι αν απειλούσαμε με Grexit, οι ευρωπαίοι θα τρόμαζαν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 14/8/2015 | 00:00

«Δεν υπάρχει ''καλό'' Μνημόνιο και ασφαλώς υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα υπογράφει σήμερα με τους δανειστές» παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε επίσης και μια ομολογία-βόμβα: Είπε ότι η κυβερνητική τακτική της απειλής με έξοδο από το ευρώ, ήταν λανθασμένη, αφού «δεν τρόμαξε τους Ευρωπαίους». Σημείωσε ότι «αυτό που είχαμε πει το Γενάρη δεν το υλοποιήσαμε και κάποιος μπορεί να πει πως μένουμε για τις καρέκλες», αλλά επέμεινε ότι «η εκλογολογία δεν βοηθά».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο Γ. Δραγασάκης χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία ένα είδος «τιμωρητικής πολιτικής», αλλά διέκρινε τη δυνατότητα να αμβλυνθούν ορισμένα δύσκολα σημεία, μέσω αντισταθμιστικών προγραμμάτων που οικοδομούνται ήδη «σε συνεργασία με τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε κάθε όμως περίπτωση, προϋπόθεση για την επιτυχία του νέου προγράμματος είναι οπωσδήποτε η ρύθμιση του χρέους, σημείωσε ο αντιπρόεδρος.
Σχετικά με ορισμένες αντιδράσεις που εκφράζουν κυρίως γερμανικοί κύκλοι, ο κ. Δραγασάκης επικαλέσθηκε τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, εκφράζει «προσωπικές απόψεις».
«Εμείς κινούμαστε στη βάση της συμφωνίας με τους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής, προχωράμε θετικά και κάθε απόκλιση από αυτή τη συμφωνία θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου», είπε ο κ. Δραγασάκης.

«Δεν βοήθησαν οι απειλές-Ήταν λάθος εκτίμηση»
Υπερασπίστηκε τους αρχικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις με τις οποίες ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους το Φεβρουάριο και μάλιστα εκτίμησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιωθεί ιστορικά.
«Πιστεύαμε πως αν απειλούσαμε με έξοδο, οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν. Αποδείχθηκε λάθος εκτίμηση. Πριν από 3 χρόνια μπορεί αυτό να ίσχυε, αλλά στο μεταξύ κι εκείνοι πήραν τα μέτρα τους. Προς έκπληξή μας ο κ. Σόιμπλε, πρότεινε αν θέλαμε να βγούμε από το ευρώ, να μας βοηθήσει κιόλας» υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης.
«Ο πρωθυπουργός είχε πει πως δεν θέλαμε το ΔΝΤ, αλλά στο θέμα αυτό δεν είχαμε κανένα σύμμαχο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι άλλο σημείο κυβερνητικής αδυναμίας, αποδείχθηκε η άγνοια των όρων διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν γινόταν ελεύθερα, αλλά μέσω ενός ολόκληρου συστήματος «με κανόνες και επιτελεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκροές και το Grexit
Η κυβέρνηση βελτιώθηκε στον τομέα αυτό, αλλά μετά από την πάροδο χρόνου, ανέφερε και παρέθεσε την τρίτη παράμετρο που καθόρισε την κατάληξη των διαπραγματεύσεων: η συγκινητική στάση της κοινωνίας, αλλά και η εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό από τους πλούσιους.
«Όταν βγαίνει 1 δισ. κάθε μέρα απ' τις τράπεζες και λες στον Ντράγκι δώσε μου ELA, είσαι ευάλωττος. Πολλές επιχειρήσεις είχαν τα ταμεία τους στο εξωτερικό. Φανταστείτε μια οικονομία όπως της Γερμανίας, με επιχειρήσεις που τη ρευστότητά τους την έχουν στο εξωτερικό: Θα βουλιάξει η Γερμανία» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας:
«Αν δεν είχαμε αυτόν τον πόλεμο και το σφίξιμο της ρευστότητας, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης θα το υλοποιούσαμε. Το μεγαλύτερο μέρος. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όμως, δεν έγραφε πουθενά πως είμαστε υπέρ της εξόδου απ' το ευρώ, ή ότι είμαστε υπέρ της γενίκευσης της ανθρωπιστικής κρίσης».
Στο πλαίσιο αυτό, «από τη στιγμή που υποχρεωθήκαμε σε νέο δάνειο, υπάρχει και Μνημόνιο» το οποίο σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, απομακρύνει το ενδεχόμενο του grexit, αν και δεν το εξαφανίζει τελείως, καθώς «υπάρχουν απόψεις για μια άλλη Ευρώπη, που αν επικρατήσουν δεν θα μας χωράει, ούτε εμάς, ούτε και πολλούς άλλους».

Για αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και για πρόωρες εκλογές
«Σέβομαι την άποψη και τα διλήμματα όλων των βουλευτών και κυρίως των δικών μας. Ο βουλευτής που είπε ''εκλέξτε με για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά'', έχει ένα ηθικό δίλημμα. Η ευθύνη ωστόσο για εγχειρήματα τέτοιου είδους, είναι πάντα συλλογική. Πέρα από τις ατομικές ευθύνες, οι βουλευτές πρέπει να τοποθετηθούν στο δίλημμα, “φεύγουμε ή μένουμε;”. Η παραίτηση της κυβέρνησης είναι μία καθαρή λύση γιατί δεν πέτυχε τους στόχους της. Ο κόσμος απ' ό,τι φαίνεται, μας θέλει. Η δεύτερη λύση είναι “μένουμε, παλεύουμε, προσπαθούμε να καταστήσουμε το μνημόνιο μέρος του προγράμματός μας, προσπαθούμε να λάβουμε παράλληλα μέτρα» δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στα εσωκομματικά.

Όσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο αντιπρόεδρος τάχθηκε υπέρ της «λαϊκής νομιμοποίησης» για την πολιτική που θα εφαρμοστεί, καθώς «αυτό που είχαμε πει το Γενάρη δεν το υλοποιήσαμε και κάποιος μπορεί να πει πως μένουμε για τις καρέκλες» υπογράμμισε, προσθέτοντας:
«Η συζήτηση για τις εκλογές δεν μας βοηθά. Ο σκοπός μας είναι η στοχοπροσήλωση: Να κλείσει η συμφωνία και μετά να κάνουμε έναν συνολικό επανασχεδιασμό. Μας ενδιαφέρει η Ευρώπη, ο αγώνας ο δικός μας παραμένει για αλλαγή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγή: Ομολογία Δραγασάκη: Πιστεύαμε ότι αν απειλούσαμε με Grexit, οι ευρωπαίοι θα τρόμαζαν –Κάναμε λάθος | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/221579/omologia-dragasaki-pisteyame-oti-apeiloysame-me-grexit-oi-eyropaioi-tha-tromazan-kaname#ixzz3ijLbAByb

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπήκαν σε ξένο μαντρί και έσφαξαν 40 αρνιά – Τρεις συλλήψεις

Σήμερα

Τους 3 Κρητικούς φέρεται να υπέδειξε o 38χρονος ιδιοκτήτης των ζώων εξαιτίας προγενέστερων απειλών

Οι χειμερινές εκπτώσεις πλησιάζουν – Πόσο θα διαρκέσουν

Σήμερα

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα κριτήρια που πρέπει να έχετε

Αγρότες: Στα Μάλγαρα την Κυριακή οι κρίσιμες αποφάσεις για τα μπλόκα

Σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για την πανελλαδική σύσκεψη - Ποιοι δεν θα δώσουν το παρών

Πατέρας έδωσε κοκαΐνη στον 14χρονο γιο του στα Γιάννενα και συνελήφθη

Σήμερα

Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον πατέρα και τον ανήλικο

Διεγράφησαν από τα πανεπιστήμια 308.605 μη ενεργοί φοιτητές με την είσοδο της νέας χρονιάς

Σήμερα

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκκαθάρισης των φοιτητικών καταλόγων

15χρονη Ελληνίδα αγνοείται μετά την τραγωδία στο κλαμπ στο Κραν Μοντανά

Σήμερα

Οι συγγενείς της ζητούν από όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό με την τύχη της να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρχές

Θεσσαλονίκη: Παρενόχλησε 20χρονη μέσα σε μπαρ κι εκείνη τον έδειρε μαζί με τον σύντροφό της

Σήμερα

Σοβαρό επεισόδιο σε μπαρ στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου

Σοκ: Κάλεσε τον εραστή στο σπίτι για Πρωτοχρονιά ‑ Τον ευνούχισε επειδή αρνήθηκε να την παντρευτεί

Σήμερα

Η άρνησή του να την παντρευτεί μετά από 7 χρόνια σχέσης προκάλεσε την οργή της

Νεκρός ένας 23χρονος από το τροχαίο στο Μαρκόπουλο, ένας σοβαρά τραυματίας στο Ίλιον

Σήμερα

Το όχημα που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να συγκρουστεί στη μπάρες του δρόμου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.