E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τσίπρας: Δεν θα συνεργαστώ με ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά

«Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με το παλιό σύστημα»

Τσίπρας: Δεν θα συνεργαστώ με ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/8/2015 | 00:00

«Αισθάνομαι άνετα να δώσω στον λαό τον λόγο να με κρίνει για όσα πέτυχα και όσα δεν πέτυχα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA TV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι επτά μήνες πορεύτηκε με μια λαϊκή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και πάλεψε όσο πιο σκληρά μπορούσε και ότι εξάντλησε και ξεπέρασε τα όρια αυτής της εντολής. Είπε ότι μετά τη 12η Ιούλη το πεδίο ήταν τελείως διαφορετικό και πως είχε την υποχρέωση να τεθεί στην κρίση των πολιτών και αυτό κάνει.

Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως πολύ μεγάλη ιστορική στιγμή ανάτασης για την Ευρώπη, ως τομή για τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Ευρώπη είναι αλληλένδετες. Ο Αλέξης Τσίρπας επισήμανε ότι αισθάνεται υπερήφανος που έδωσε τη δυνατότητα στον λαό, που 5 χρόνια αισθανόταν έναν περιορισμό και αδιέξοδο, να εκφράσει την πεποίθησή του. Σημείωσε ότι πολλές φορές τα «όχι» στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε υπαναχωρήσεις, αλλά μένουν στην ιστορία. «Έτσι κι αυτό το "όχι" θα μείνει στην ιστορία, γιατί έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί η διαφορετική άποψη στην Ευρώπη, άνοιξε μια μεγάλη ρωγμή» προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ήσυχος με τη συνείδηση του για την επιλογή του, όπως είπε, να μην οδηγήσει τον λαό σε μια ανείπωτη καταστροφή. «Το "όχι" σε μια κακή συμφωνία το έκανα "ναι" σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτίμησε, επίσης, ότι στο ποσοστό του 62% που έλαβε το «Όχι» μόνο μια μικρή μειοψηφία ήταν κατά μιας συμφωνίας και υπέρ της εξόδου από την Ευρώπη.

Η αριστερή κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μια συμφωνία που επιτρέπει να επιβιώσει η χώρα με όρους για καλύτερη προοπτική για το μέλλον και «τώρα δημιουργούνται προοπτικές για νέες συμμαχίες με εκείνες τις δυνάμεις που βλέπουν ότι το μέλλον τους δεν μπορεί να είναι η λιτότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Επιπλέον, μίλησε για το δίλημμα που είχε μετά την πολύωρη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Είπε ότι είχε να επιλέξει ανάμεσα στο να επιστρέψει πίσω στην Αθήνα ως ήρωας αλλά έχοντας να αντιμετωπίσει μια κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις, μια σύγκρουση εμφύλια στη χώρα, ή να επιλέξει να πάρει την ευθύνη να μη γίνει ο ήρωας των λίγων ημερών, αλλά να πάρει την επιλογή -με πολιτικό κόστος στο κόμμα του και τον κόσμο που τον στήριξε- να αποτρέψει μια συνολική καταστροφή για τα λαϊκά στρώματα και την πλειοψηφία της κοινωνίας που είχαν αφήσει τα χρήματά τους στο εσωτερικό. Σημείωσε ότι ενάμιση μήνα μετά αισθάνεται περήφανος για την επιλογή του, «γιατί ήταν μια επιλογή ευθύνης».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η δραχμή δεν είναι μια επαναστατική ή αριστερή επιλογή και σημείωσε πως δεν ήταν επιλογή γιατί η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, εντός του οποίου «πρέπει να δώσουμε τη μάχη», διότι έξω από αυτή δεν θα είναι καλύτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για τον ίδιο η μεγάλη διάψευση δεν έγινε κατά την τελική συμφωνία, αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, και του μετέφερε το μήνυμα του Β. Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Πρόσθεσε ότι τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί του έλεγαν ως εναλλακτική, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου.

«Υποσχόμαστε την πραγματικότητα, θα δουλέψουμε σκληρά χωρίς αυταπάτες, πατώντας στην πραγματικότητα για να την αλλάξουμε, αυτό υποσχόμαστε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι «καταφέραμε μια συμφωνία που σταθεροποιεί οικονομικά τη χώρα, που ανοίγει δρόμους στην Ευρώπη, γιατί για πρώτη φορά με καλύτερους συσχετισμούς θα συζητήσουμε το χρέος που οι άλλες κυβερνήσεις έλεγαν ότι ήταν βιώσιμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ήταν αλήθεια η υπόσχεση που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον λαό προεκλογικά, ότι θα δώσει μάχη για να καταργήσει το μνημόνιο. «Και δώσαμε μάχη», σημείωσε.

Υποστήριξε πως το εάν θα βγούμε από την κρίση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αν ο λαός και η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε πολύ μεγάλες τομές και αλλαγές που θα αλλάξουν πολλά στο εσωτερικό και θα δώσουν τη δυνατότητα να πάμε σε σταδιακή επούλωση των πληγών, αλλά και να δώσει ταυτόχρονα δυναμική ανάπτυξης και αναδιανομής εισοδήματος και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ως εξέλιξη στενάχωρη αλλά όχι απροσδόκητη, χαρακτήρισε την αποχώρηση και τη στάση εν γένει των διαφωνούντων πρώην συντρόφων του από την κυβέρνηση και το κόμμα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ότι αυτό που τον στεναχωρεί περισσότερο είναι αυτή η προσπάθεια μέσα σε λίγες μέρες να μετατραπεί ως ο μεγαλύτερος εχθρός, ενώ είπε και ότι τον κατηγορούν με τα ίδια λόγια που κατηγορούσαν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

Εξέφρασε τη λύπη του που πρώην σύντροφοι του ταυτίζονται με την κριτική των συστημικών κομμάτων κατά της κυβέρνησης για την προσφυγή στις κάλπες. Στάθηκε στο γεγονός ότι οι διαφωνούντες έφυγαν από το κόμμα μόλις εκείνος προκήρυξε εκλογές και όχι όταν ψηφιζόταν η συμφωνία, παρότι τότε εκείνοι έλεγαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση παρόλο που δεν υπερψήφιζαν. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι πολιτικές διαφορές είναι θεμιτές και πως ο καθένας θα κριθεί για το πολιτικό του σχέδιο, και ότι το κύριο που θα κριθεί είναι αν υπάρχει κανείς που να έχει μια εναλλακτική, αν αυτή είναι βιώσιμη, αν με την έξοδο από το ευρώ θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για τα λαϊκά στρώματα και αν υπήρχε στρατηγική που θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα. «Και θέτω τον εαυτό μου στην κρίση του λαού για όλα αυτά», τόνισε.

Αναφορικά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι δεν θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο και αρκέστηκε να πει ότι όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές και τη συμπεριφορά μας και πως και ο ίδιος κρίνεται για όλα, και για τις καλές και για τις κακές επιλογές.

Για τον Γιάννη Βαρουφάκη ανέφερε ότι είχε την εντύπωση ότι έπρεπε να ρισκάρει η κυβέρνηση με έξοδο από το ευρώ γιατί πίστευε ότι υπήρχε 50% πιθανότητα να επιστρέψουν στην Αθήνα από τη Σύνοδο και οι εταίροι να μην προχωρήσουν με την έξοδο. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο ίδιος δεν μπορούσε να ρισκάρει με κάτι τέτοιο. Είπε ακόμη ότι ο κ. Βαρουφάκης την πρώτη περίοδο έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγμάτευση και πως όμως από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να δίνει.

Αυτό το συνειδητοποίησε ο κ. Τσίπρας, όπως είπε, όταν στις 25 Ιουνίου σε μια σκληρή διαπραγμάτευση είχε απέναντι του τη Κριστίν Λαγκάρντ τον Μάριο Ντράγκι, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και μίλαγε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και δεν του έδινε κανείς καμία σημασία. «Δεν έλεγε άσχημα πράγματα, αλλά είχε χάσει αξιοπιστία απέναντι στους συνομιλητές», σημείωσε. Επισήμανε ακόμη ότι ούτε με τον κ. Βαρουφάκη πρόκειται να μπει σε προσωπική αντιπαράθεση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε μια τρομερή δουλειά, πως αν δεν ήταν αυτός δεν θα είχαμε συμφωνία και πως πρέπει να πάρει τα εύσημα. Ερωτηθείς αν θα είναι στις λίστες ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Σακελλαρίδης, είπε «πως θα είναι».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στη Λήμνο: Νεκρός 20χρονος μοτοσικλετιστής – Έπεσε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

Σήμερα

Ο νεαρός μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας και κατέλεηξε σε γκρεμό μεγάλου ύψους

«Κλείδωσε» ο χειμώνας: Νέα κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα από 26 Ιανουαρίου – Οι χάρτες που σοκάρουν

Σήμερα

Στα προγνωστικά μοντέλα μαθηματικής ανάλυσης καιρού όσον αφορά το διάστημα από 21 έως και 23 Ιανουαρίου «κλειδώνουν» βροχές και τις χιονοπτώσεις

Κρήτη: Βρέθηκε ο άνδρας που εμβόλισε και εγκατέλειψε οδηγό μηχανής στα Χανιά

Σήμερα

H κινητοποίηση των αστυνομικών της Τροχαίας Χανίων για τον εντοπισμό του εμπλεκόμενου οχήματος ήταν άμεση

Νεκρή σε τροχαίο η ηθοποιός Kianna Underwood

Σήμερα

Η αστυνομία αναφέρει ότι και οι δύο οδηγοί εγκατέλειψαν το σημείο του δυστυχήματος και δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί

«O μισθός μου ήταν 1.400 ευρώ και τώρα παίρνω πάνω από 2.800 ευρώ το μήνα ‑Δεν πρόκειται να επιστρέψω»

Σήμερα

Ο Γκιγιέρμο, ένας νεαρός ισπανός νοσηλευτής, περιγράφει τη ζωή του στη Νορβηγία στο ισπανικό Cope.es

Επίδομα θέρμανσης: Το λάθος που δεν πρέπει να κάνετε για να πάρετε τα χρήματα

Σήμερα

Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι στην αίτησή τους για το επίδομα θέρμανσης για να μην χάσουν την επιδότηση

Βιρτζίνια: Η αστυνομία ψάχνει ύποπτο και εκείνος απαντά κάτω από τη φωτογραφία του!

Σήμερα

Υποσχέθηκε να παραδοθεί, ζήτησε συγγνώμη για το στήσιμο και τελικά εμφανίστηκε με selfie

Τρομακτική στιγμή: Κομμάτια από το ταβάνι έπεσαν σε αθλήτρια στο Αρης – Α.Ο. Θήρας (βίντεο)

Σήμερα

Ένα ιδιαίτερα σοβαρό και τρομακτικό περιστατικό σημάδεψε την αναμέτρηση Αρης – ΑΟ Θήρας για τη 14η αγωνιστική της Volley League γυναικών

Εντοπίστηκαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ

Σήμερα

Οι αρχές της Ινδονησίας εντόπισαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ

Κορυφώνεται η αγωνία για την εξαφάνιση της Λόρας: Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Σήμερα

Συμπληρώθηκαν δέκα ημέρες από την τελευταία της εμφάνιση της 16χρονης

Καβγάς Έλον Μασκ με τον CEO της Ryanair: «Είσαι εντελώς ηλίθιος»

Χτες

Aναρωτήθηκε μήπως να αγοράσει την εταιρεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.