Εσείς φάγατε τα σωστά χρώματα σήμερα;
Τι αποκαλύπτει το χρώμα του φαγητού σας για τις ιδιότητές του

Τρώμε φαγητά κατά κύριο λόγο με βάση τη γεύση τους. Το ξέρατε όμως, ότι τα φαγητά κατηγοριοποιούνται και με βάση το χρώμα τους, το οποίο καθορίζει και τις ιδιότητές τους;
Μπλε / μωβ
Μελιτζάνες, μύρτιλα, μωβ σταφύλι, φραγκοστάφυλα, δαμάσκηνα και σύκα. Έχουν αντιοξειδωτική δράση, καθώς συμβάλλουν στην πρόληψη του σχηματισμού ελεύθερων ριζών, οι οποίες επιταχύνουν τη γήρανση. Τα μύρτιλα έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από όλα τα τρόφιμα. Οι μελιτζάνες είναι πηγή φωσφόρου, ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου.
Πράσινο
Μαρούλι, ακτινίδιο, μπρόκολο, σπανάκι, αρακάς, αβοκάντο, αγγούρι, αγγινάρες, πράσινες πιπεριές, κολοκύθια, πράσινα μήλα, σταφύλι, παίρνουν το χρώμα τους από τη χλωροφύλλη. Οι τροφές περιέχουν λουτεΐνη, που κάνει καλό στα μάτια, αλλά και βιταμίνη K. Τα ακτινίδια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, το αβοκάντο έχει μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της LD,L δηλαδή της κακής χοληστερίνης, βιταμίνες και πρωτεΐνες.
Κόκκινο / ροζ
Ντομάτες, φράουλες, κόκκινα μήλα, κόκκινες πιπεριές, κεράσια, ρόδι, παντζάρια, καρπούζι, κόκκινο γκρέιπφρουτ, κράνμπερι. Παίρνουν το χρώμα τους από το λυκοπένιο. Τα φαγητά αυτά βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο και από καρδιακές παθήσεις. Οι ντομάτες περιέχουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες, τα παντζάρια κατεβάζουν την αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν την αντοχή και τα συμπτώματα άνοιας.
Πορτοκαλί / κίτρινο
Καρότα, πορτοκαλί πιπεριά, πορτοκάλια, βερίκοκα, ροδάκινα, μανταρίνια, μάνγκο, μπανάνα, λεμόνι, καλαμπόκι, κίτρινη πιπεριά. Περιέχουν πολύ σημαντικά συστατικά, όπως άλφα-καροτένιο, βήτα-καροτένιο, κρυπτοξανθίνη, λουτεΐνη, εσπεριδίνη και ζεαξανθίνη. Βοηθούν στην αντιμετώπιση διαφόρων διαταραχών υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και του εκφυλισμού των ματιών.
Λευκό / καφέ
Κουνουπίδι, σκόρδο, φασόλια, μανιτάρια, φακές, καρύδια, πατάτα. Οι πατάτες είναι γεμάτες με ισχυρά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Το σκόρδο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Με μόλις 6 καρύδια την ημέρα, μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, ενώ βοηθούν στην πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ, τη νόσο του Κρον και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μεταξύ άλλων. Τέλος, η σοκολάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο.