Το αλάτι παχαίνει
Κάθε παραπανίσιο γραμμάριο αλατιού αυξάνει την πιθανότητα να παχύνουμε κατά 25%
Δημοσίευση 5/9/2015 | 00:00
Έρευνα που έγινε με επικεφαλής τον καθηγητή Graham MacGregor από το Πανεπιστήμιο Queen Marry της Μεγάλης Βρετανίας βρήκε ότι το αλάτι παχαίνει πιθανότατα επειδή επηρεάζει τον μεταβολισμό και τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός απορροφά το λίπος.
Είναι ήδη γνωστό ότι το αλάτι συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που το συνδέει και με την παχυσαρκία και μάλιστα ανεξάρτητα από την ποσότητα ή τις θερμίδες που καταναλώνει κανείς. Υπήρξαν, όμως, και αντιδράσεις από κάποιους επιστήμονες που εξήγησαν ότι το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πήραν μέρος στη μελέτη ανέφεραν ο καθένας μόνος του πόσο αλάτι κατανάλωναν καθημερινά κάνει τα αποτελέσματα αναξιόπιστα.
Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από 450 παιδιά και 780 ενήλικες, που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν πάρει μέρος στη Βρετανική εθνική έρευνα για τη διατροφή από το 2008/2009 ως το 2011/2012. Οι ειδικοί ανέλυσαν δείγματα ούρων 24ώρου και υπολόγισαν πόσες θερμίδες είχαν καταναλώσει οι εν λόγω άνθρωποι τις τελευταίες 4 ημέρες, βασισμένοι σε ένα ημερολόγιο διατροφής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αλατιού στα ούρα ανθρώπων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Οι ειδικοί, λοιπόν, συμβουλεύουν να τρώμε μέχρι 6 γραμμάρια αλάτι ημερησίως όμως οι έρευνες δείχνουν ότι καταναλώνουμε τελικά 8,1 γραμμάρια κατά μέσο όρο.