Ιούνιος 2020 - Όσα πρέπει να ξέρετε για τον μήνα Υπερηφάνειας της διαφορετικότητας
Πού βρίσκεται ο πρώτος οίκος ευγηρίας για LGBT
Μεγάλη η λίστα αναμονής για το «Σπίτι του Ουράνιου Τόξου»
Το «Regnbagen», ή αλλιώς «Σπίτι του Ουράνιου Τόξου», είναι ο πρώτος οίκος ευγηρίας για μέλη της LGBT κοινότητας της Σουηδίας, με τη λίστα αναμονής του να είναι μεγάλη, γεγονός που δείχνει την αυξημένη ζήτηση στέγασης των ηλικιωμένων μελών της εγχώριας κοινότητας.
Το εν λόγω ίδρυμα ξεκίνησε να λειτουργεί το 2013 και ως χώρος δεν διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα ιδρύματα της κατηγορίας του, ενώ στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα ενός ήρεμου προαστίου της Στοκχόλμης, με θέα το λιμάνι της.
Οι ένοικοί του, που στην πλειοψηφία τους είναι άντρες, φιλοξενούνται στα 27 διαμερίσματα του οίκου που βρίσκονται στους ψηλότερους ορόφους του οκταόροφου συγκροτήματος, και απολαμβάνουν υπηρεσίες όπως το κομμωτήριο, ενώ ο χώρος διαθέτει μια μικρή κλινική και μια κοινόχρηστη ταράτσα.
Σύμφωνα με τα όσα λέει ο ιδρυτής του οίκου ευγηρίας, Christer Fällman, οι άνθρωποι εκεί έχουν τις ίδιες δραστηριότητες και κάνουν την ίδια ζωή με τους ετεροφυλόφιλους ανθρώπους, με τη μόνη διαφορά να είναι ότι εκεί πέρα μπορούν να βρεθούν μαζί και με ασφάλεια οι ομοφυλόφιλοι όταν γεράσουν.
Η Σουηδία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν με τον μεγαλύτερο σεβασμό τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας και προωθεί την ισότητα των μελών της στην κοινωνία.
Πολλοί όμως από τους ηλικιωμένους του «Σπιτιού του Ουράνιου Τόξου» θυμούνται την σκοτεινή περίοδο που κυριαρχούσαν οι κοινωνικές διακρίσεις, με κάποιους να φοβούνται ακόμα και να εκφραστούν στις οικογένειες ή στους συναδέλφους τους.
Πάντως, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι ένοικοι του πρωτότυπου ιδρύματος, δεν αντιμετώπισαν κανένα θέμα από τους προϋπάρχοντες ενοίκους του συγκροτήματος, ενώ με τη λίστα αναμονής να ξεπερνά τα 100 άτομα, φαίνεται πως το μέλλον γι' αυτό το γηροκομείο θα είναι καλό.
Τέτοιου είδους χώροι λειτουργούν στις ΗΠΑ και τον Καναδά εδώ και καιρό, όμως σύμφωνα με τον Fällman, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των προκαταλήψεων σε περιοχές όπως η Ουγκάντα ή η Ρωσία, όπου τα μέλη της LGBT κοινότητας βιώνουν πολλές διακρίσεις, από την οικογένεια τους, μέχρι από τη δουλειά τους και τους νόμους της χώρας.