E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

180 επιστήμονες απαντούν στον Τσίπρα για τις Σκουριές και τον αποδομούν

Η ανακοίνωσή τους

180 επιστήμονες απαντούν στον Τσίπρα για τις Σκουριές και τον αποδομούν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ανακοίνωσή του, που υπογράφεται από 180 επιστήμονες, το Σωματείο Επιστημονικού Προσωπικού Μεταλλείων Κασσάνδρας αποδομεί λέξη προς λέξη ό,τι είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη για την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρακάτω ακολουθεί η απάντηση του σωματείου απέναντι σε ό,τι ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, όπως δημοσιεύτηκαν στον «Ελεύθερο Τύπο»:

1. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Η κυβέρνηση πήρε απόφαση αναστολής στο 40%, διότι η εταιρεία εδώ και τρία χρόνια είχε τη συμβατική υποχρέωση να κάνει επιτόπου δοκιμή για να αποδείξει ότι δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, και δεν το έκανε».
Οι επιστήμονες απαντούν: «Πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι το έργο είναι ένα και ενιαίο και οι δραστηριότητες μεταξύ τους είναι αλληλένδετες. Καμία δραστηριότητα, ακόμα και η αποκατάσταση των παλιών επιβαρυμένων περιοχών, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την άδεια λειτουργίας των χώρων απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, την οποία άδεια η κυβέρνηση με την απόφασή της ανέστειλε».

2. Τσίπρας: «Δίνουμε σημασία στην ανάπτυξη. Αλλά στην ανάπτυξη με κανόνες. Με σεβασμό στο περιβάλλον. Στο εργασιακό δίκαιο».
Επιστήμονες: «Εμείς οι επιστήμονες των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνουμε ακόμα πιο μεγάλη σημασία στα παραπάνω, γιατί ζούμε και εργαζόμαστε στην εν λόγω περιοχή και είμαστε εμείς πρώτοι οι εγγυητές τους, κάτι που το δείχνουμε καθημερινά με το έργο μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Τσίπρας: «Θέλουμε τους επιχειρηματίες, όχι για να πλιατσικολογούν, αλλά για να σέβονται το περιβάλλον, τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, το δημόσιο συμφέρον, το κοινό καλό».
Επιστήμονες: «Αν, κύριε Τσίπρα, οι σύμβουλοί σας θεωρούν πλιάτσικο μια επένδυση με 2.000 εργαζόμενους η οποία αποδίδει 42 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές σε κοινωνικά ταμεία και ξοδεύει περίπου 25-30 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία ανά έτος και θα προσφέρει εργασία για 35-40 χρόνια, τότε συγχωρέστε μας, αλλά μάλλον δεν έχουν ιδέα από οικονομικά και από επενδύσεις».

4. Τσίπρας: «Σεβόμαστε απόλυτα τους 2.000 εργαζόμενους, αλλά σεβόμαστε και τους κατοίκους της Χαλκιδικής, που θέλουν φυσικό περιβάλλον αλώβητο και υγιές. Αυτό το θέμα αφορά όλους τους Έλληνες».
Επιστήμονες: «Στην πορεία σας αυτούς τους μήνες, κύριε Τσίπρα, κάθε άλλο παρά σεβασμό δείξατε στους εργαζόμενους, αρνούμενος και προσωπικά να τους συναντήσετε. Δεν πιστεύετε ότι οφείλετε μια συγγνώμη προς τους εργαζόμενους για τους παραπάνω χαρακτηρισμούς; Οι κάτοικοι του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας θέλουν επίσης ένα φυσικό περιβάλλον αλώβητο και υγιές».

5. Τσίπρας: «Δεν είμαι ειδικός για να κρίνω αν οι βλάβες στο περιβάλλον είναι ανεπίστρεπτες. Η εταιρεία αποφάσισε εκβιαστικά να αναστείλει τις εργασίες στο 100%. Εμείς δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν».
Επιστήμονες: «Η αναστολή των εργασιών της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. δεν προκύπτει με πρωτοβουλία της εταιρείας, αλλά από την 12237/20.08.2015 επιστολή του Σώματος Επιθεωρητών Βορείου Ελλάδος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

6. Τσίπρας: «Συμπάσχουμε με τους εργαζόμενους, αλλά δεν μπορούν να τους βάζουν ασπίδα στα σχέδιά τους, να προκαλέσουν ζημιά στο περιβάλλον, στην οικονομία και στο κοινωνικό σύνολο».
Επιστήμονες: Σύμφωνα με την 1492/2013 απόφαση του ΣτΕ, «...όπως προκύπτει από τα ως άνω δεδομένα της Μ.Π.Ε., τις γνωμοδοτήσεις της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών που χαρακτήρισαν τη δραστηριότητα ως ιδιαιτέρως συμφέρουσα για την εθνική οικονομία... αξιοποιεί τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές και αντιμετωπίζει κατά τρόπο ολοκληρωμένο την ορθολογική διαχείριση και προστασία των περιβαλλοντικών μέσων, αναμένεται να επιφέρει, κατά την κρίση της Διοίκησης που το ενέκρινε, πολλαπλά οφέλη, τόσο στην εθνική όσο και στην τοπική οικονομία».

7. Τσίπρας: «Απέναντι στα συμφέροντα δεν θα λυγίσουμε».
Επιστήμονες: «Ομοίως και εμείς. Είμαστε απέναντι στα συμφέροντα τα οποία θέλουν να εκμεταλλευτούν μια κοινωνία που αγωνιά για να ζήσει έντιμα και δεν θα λυγίσουμε απέναντι σε οποιονδήποτε θέλει να μας στερήσει τη νόμιμη και έντιμη εργασία μας για μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

8. Τσίπρας: «Αποδείξτε ότι η μέθοδος εξόρυξης δεν προκαλεί μη αναστρέψιμες συνέπειες στο περιβάλλον και η αναστολή θα παρθεί πίσω».
Επιστήμονες: «Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ, απαιτούμε να αρθεί άμεσα, με νέα υπουργική απόφαση, η ανάκληση των αδειών».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αίτημα εξαίρεσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την εξεταστική για τα Τέμπη

Χτες

Η ίδια κατήγγειλε την πλειοψηφία για απόπειρα συσκότισης της αλήθειας

Βικτόρια Χίσλοπ για Γλυπτά Παρθενώνα: «Μεγάλο λάθος του Σούνακ‑ Θα έχει αντίδραση από τους Αγγλους»

Χτες

«Πολλοί Αγγλοι τώρα πιστεύουν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα»

Ινδία: Απεγκλωβίστηκαν και οι 41 εργάτες από τη σήραγγα που κατέρρευσε

Χτες

Βρίσκονταν 17 ημέρες παγιδευμένοι στα συντρίμμια

Έκαναν νέα έξωση στον 81χρονο που κοιμόταν στη βεράντα: «Ήρθαν με αυτοκίνητα και μπράβους χωρίς χαρτιά»

Χτες

Η επιχείρηση της έξωσης έγινε με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Times: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης

Χτες

«Θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία όλου του κόσμου»

Αγία Σοφία: Καταρρέει ο τρούλος ‑ Βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει θραύσματα να πέφτουν

Χτες

Θραύσματα που αποκόπηκαν από τον τρούλο φαίνονται να πέφτουν μέσα στο μνημείο της Αγίας Σοφίας

Αφρικανοί ζιγκολο πουλούσαν έρωτα σε γυναίκες μέσω διαδικτύου ‑ Πώς έφαγαν 152.000 ευρώ από 77χρονη

Χτες

«Μου έκλεψαν τη ζωή», λέει η 77χρονη που έπεσε θύμα της σπείρας

Η ακρίβεια «χτυπά» και το γάλα – Στα ύψη οι τιμές σε βασικά αγαθά

Χτες

«Οι βιομηχανίες αγοράζουν το προϊόν μας χωρίς να έχουν δώσει τιμές»

Χατζηδάκης: «Στο μισό το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες»

Χτες

«Δε θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν», ξεκαθάρισε ο Κωστής Χατζηδάκης

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.